Leonardo da Vinči "Mona Liza", Vinsenta van Goga "Kartupeļu ēdāji" un citi meistardarbi ik dienas piesaista tūkstošiem mākslas cienītāju uzmanību, kas gatavi stundām stāvēt ridās, lai uz minūti pakavētos pie atzinību guvušiem darbiem. Taču vai tu tiešām vēlies sekot pūlim ceļā pie acīmredzamajiem dārgumiem? "Delfi Ceļojumi" piedāvā piecus dārgumus, kas atceļojuši no senas pagātnes, taču ne vienmēr ir ekspertu novērtēti.

Sens instruments no Tanzānijas

Foto: AFP/Scanpix

Divus miljonus gadu senais akmens instruments, kas šobrīd atrodas Britu muzejā (Londona), atceļojis no tālās Tanzānijas Āfrikā. Lai gan no instrumenta palicis pāri vien gabals pelēka akmens, tas ir senākais eksemplārs Britu muzeja kolekcijā un, iespējams, vecākais cilvēku radītais priekšmets pasaulē.

Rembranta šedevrs


Holandiešu gleznotāja un grafiķa Rembranta Harmenszona van Reina glezna "Nakts sardze" ir Amsterdamas muzeja The Rijksmuseum lielākais lepnums. 1642.gada glezna, kas ataino Amsterdamas vietējos zemessargus, ir vienīgais muzeja eksponāts, kas garnadžu pirkstiem pasargāts ar zem tā novietoto lūku. To pārvietot atļauts vienīgi briesmu (ugunsgrēku un citu drošības apsvērumu) gadījumā.

Marka Aurēlija statuja


Romas lielākie dārgumi netiek slēpti iekštelpās. Gluži pretēji – tie tiek izvietoti brīvdabas muzejos. Šī milzīgā, bronzā klātā statuja, kas atrodas Kapitola muzejā Romā, ir saglabājusies cauri gadu simteņiem,vēl šodien ļaujot aizceļot uz mūsu ēras 2.gadsimtu un sastapties ar vareno Romas imperatoru Marku Aurēliju aci pret aci.

Filipo Lipi meistardarbs

Pergamona altāris


Pietiek vien ar dažiem šedevra gabaliem, lai visu muzeju nosauktu tā vārdā. Pergamona muzejā Berlīnē atrodams ne viens viens sens piemineklis, taču Pergamona altāris pārspēj pilnīgi visus! Transportēts no mūsdienu Turcijas uz Berlīni, tas vērotājiem ļauj piedalīties 2.gadsimta cīņā starp dieviem un milžiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!