Foto: Shutterstock
Iemesli, kādēļ mēdzam attapties, darot darbu, ko patiesībā nīstam, ir dažādi. Vienam nepatika rodas gadu gaitā, cits jau no pašiem pirmsākumiem patiesībā ir gājis nepareizo ceļu.

Lai arī kā šķistu, nekad nav par vēlu kaut ko dzīvē mainīt. Jā, iespējams, no kaut kā nāksies atteikties un būs jostas jāpievelk ciešāk, tomēr – vai tas nebūs tā vērts, ja tiek darīts, lai vienkārši dienu no dienas nejustos kā niecība un nepareizajā vietā? Iepriekš esam stāstījuši par vairākām iedvesmojošām sievietēm, kuras savu dzīvi pagriezušas par 180 grādiem, sekojot savai sirdsbalsij un radikāli mainot profesijas. Ar viņu stāstiem vari iepazīties šeit.

Turpinājumā piedāvājam "Business Insider" karjeras ekspertu izvirzītos iemeslus, kādēļ attopamies darbā, ko nevaram ciest.

Pakļaušanās ierastajai sistēmai. Pabeidzot kādu izglītības iestādi, ierasts, ka cilvēks dodas uz nākamo un pilnveido sevi tālāk. Tomēr arī pēc vidusskolas cilvēki mēdz būt tik ļoti ieciklējušies uz parasto lietu kārtību, ka dažkārt pat skaidri nezina, vai izvēlētā augstskola un joma tiešām ir īstā. Ja steidzies uz nākamo dzīves posmu, lai tikai nepaliktu uz vietas, nemaz neapdomājot savas patiesās vēlmes, pastāv liela iespēja, ka attapsies darbā, kuru nevarēsi ciest.

Pakļaušanās apkārtējo spiedienam. Labu domājot, tuvinieki var pārmērīgi uzspiest savu viedokli un pamudināt izvēlēties jomu, kura nebūt tevi neraksturo. Lai arī ir vērtīgi uzklausīt, patiesība ir tāda – ne vienmēr tuvinieki zina, kā tev ir labāk.

Nereālas gaidas. Gluži tāpat, izvēloties sevi saistīt ar kādu jomu, sākumā pastāv liela iespēja uzburt nereālu ainu par konkrēto profesiju vai darba pienākumiem. Lai nenāktos vilties, pirms tam pastudē, vai tiešām tas ir tas, ko vēlies.

Foto: Shutterstock

Sevis neatbilstoša novērtēšana. Sevi jānovērtē godīgi. Ja tā nebūs, var gadīties, ka novērtē sevi gan par zemu (domājot, ka tavas prasmes neatbilst konkrētajam amatam un tāpēc nemaz nepiesakies savam sapņu darbam) vai arī tieši pretēji – piesakies uz darbu jomā, no kuras maz ko saproti. Nekomfortablā situācijā vari nonākt abos gadījumos. Centies atrast ceļu, kas uzrunā!

Pārāk plaša iespēju loka izvēlēšanās. Iespējams, tu patiešām proti gandrīz visu un, izmisumā meklējot darbu, centies pieteikties darba piedāvājumiem visur, kur vien vari. Tomēr, atkarībā no apstākļiem un sevis pašas labad, būtu lieliski, ja spētu tomēr saprastu, kura ir tā joma, kurā vēlies darboties. Centies koncentrēties uz sev interesējošo sfēru, lai neattaptos vietā, kura nav piemērota tev.

Sekošana prasmēm, nevis kaislībai. Protams, zināšanas ir svarīgas, lai iegūtu vēlamo darbu un parādītu savas spējas, tomēr no tevis sanāks švaks darbinieks, ja tavs darbs nebūs arī tava sirdslieta. Centies papildināt savas zināšanas un izpausties jomā, kas tev ir sirdij tuva.

Foto: Shutterstock

Nesekmīgi centieni iegūt paaugstinājumu. Iespējams, tava interese un agrākā degsme ir zudusi, jo nespēj nekādi pierādīt sevi darbavietā, gūstot paaugstinājumu, kas atkal piešķirtu dzirkstelīti ikdienai. Šajā gadījumā vērts ielūkoties iemeslos, kādēļ tevi nepaaugstina amatā.

Neieklausīšanās sevī. Ja tev ir kāda pārliecība, nevis cīnies ar to, bet seko! Ja jau kādu laiku (varbūt pat gadiem) dzirdi mazo balstiņu, ka neesi īstajā vietā, nedari sev pāri un meklē alternatīvas.

Kalpošana savas dzīvesstilam. Gadu laikā, iespējams, esi ērti iekārtojusies – labs mājoklis, glauna mašīna, dārgi hobiji. Tomēr pat tad, kad tev ir "viss", tu nejūties laimīga. Iemesls var būt sekojošs – tavs darbs nav piemērots tev. Apdomā, vai viss, kas ir tavā dzīvē, ir tik vērtīgs, lai diendienā darītu to, kas tev nesagādā prieku.

Ja tomēr darba maiņa nav scenārijs, kuram vari sekot, iespējams, noderēs padomi, kā no jauna iemīlēt darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!