Foto: Shutterstock
Vēl pirms pulksten septiņiem no rīta liela daļu sieviešu jau rosās pa vannasistabu, jo ir taču tik daudz lietu, kas jāpagūst – duša, perfektā frizūra un pieklājīgs grims, bez kura, šķiet, no mājas vairs iziet neprotam. Kāpēc mēs tā darām? Lūk, lielais iemesls!

Jāteic, ka sievietes patiešām iegulda ārkārtīgi daudz laika, lai izskatītos sakoptas, bet, protams, tas daudzām dāmām šķiet jau pašsaprotami. Tomēr vienmēr jāatminas tas, ka sievietes gtavošanās procesā iegulda ne tikai laiku un pūles, bet arī finansiālos līdzekļus. Krēmiņi, skropstu tušas, matu lakas un citi palīgi, kas ļauj izskatīties tik satriecoši maksā samērā dārgi, ņemot vērā to, ka dāmām parasti nepietiek ar vienu no katras kategorijas – tā vietā plaukts pie spoguļa ir nokrauts ar dažādiem labumiem.

Vērts piebilst arī to, ka lielākoties sievietes ļoti piedomā pie sava apģērba. Kas ģērbts šodien, netiks vilkts rīt. Līdz ar to skapju plaukti, visticamāk, ir pilni ar dažādām drēbēm, kuras nemaz tik bieži nesanāk uzvilkt.

Nenoliedzot to, ka ir arī daudz vīriešu, kuri par sevi ārkārtīgi rūpējas un dažkārt iegulda vēl vairāk laika sagatavošanās procesā nekā sievietes, jāmin, ka stiprā dzimuma pārstāvji tomēr nepavada tik daudz laika vannasistabā. Turklāt, ja vīrietis nākamajā dienā ierodas uz darbu tajā pašā džemperī, kurā vakar un aizvakar, tas ir pilnīgi normāli un neviens to aiz muguras nesteidz aprunāt.

Divu sociologu pētījums atklājis, ka sievietēm tomēr ir ļoti labs iemesls, kādēļ tik ilgu laiku vajadzētu pavadīt pie spoguļiem. Kā izrādās, sievietes, kuras izskatam pievērš īpašu vērību, pelna vairāk. Un ne vien mazliet vairāk, bet par aptuveni 20 procentiem vairāk.

Kā vēsta portāls "Washingtonpost.com", pētījuma laikā tika aptaujāti vairāk nekā 14 tūkstoši cilvēku, kuriem bija jāpauž savas asociācijas ar skaistumu un ienākumiem. Aptaujas laikā intervētāji cilvēkiem uzdeva dažādus jautājumus par darbu, ienākumiem, izglītību, personalitāti un citām nozīmīgām lietām. Tajā pašā laikā, uzdodot šos jautājumus, intervētāji novērtēja, cik kopti ir šie cilvēki.

Foto: Shutterstock

Gluži kā arī iepriekšējie pētījumi, arī šis parādīja to, ka simpātiski un labi kopti cilvēki patiešām pelna vairāk. Bet tas nebija viss! Pētījumā tika atklāts ne tikai tas, ka sievietes, kuras vairāk pūles ieliek sava izskata veidošanā, pelna daudz vairāk nekā tās dāmas, kuras šādām lietām nepievērš tik lielu uzmanību. Vīriešu vidū šī atšķirība starp labāk koptiem stiprā dzimuma pārstāvjiem un tādiem, kuri sevišķi neaizraujas ar sava izskata uzlabošanu, nebija tik liela.

Atšķirība starp vīriešiem un sievietēm, autoruprāt, varētu būt saistīta arī ar to, ka sievietēm ir daudz vairāk iespēju – viņas spēj ietērpties neskaitāmi daudzos un dažādos tērpos un ar kosmētikas trikiem paveikt brīnumdarbus, tomēr šī prakse nav tik aktuāla vīriešu vidū un viņi nevar iegūt tik krasas pārmaiņas.

Šeit jāpiemin arī tas, ka skaistums un simpātiskums var būt iedzimts. Interesanti, ka, vērtējot sievietes, vairums tika atzītas par simpātiskām savas piepūles dēļ, taču, vērtējot vīriešus, tie tikai aptuveni pusē gadījumu tika atzīti par simpātiskiem ieliktās piepūles dēļ, augstu vērtējot arī iedzimto skaistumu. Protams, pētījums parādīja, ka rūpēšanās par sevi ir svarīga abiem dzimumiem, taču izteiktāk tas tomēr parādījās sieviešu gadījumā.

Interesanti, ka pētījums atklāja arī to, ka dabīgi skaista meitene, kura nepievērsa tik daudz uzmanību sevis kopšanai, pelnīja mazāk nekā tā, kura pēc vērtētāju domām bija nedaudz mazāk pievilcīga, bet pievērsa sev lielāku uzmanību, pavadot daudz vairāk laika pie spoguļa.

Līdz ar to pētījums apliecina to, ka skaistums, it īpaši sievietēm, ir kaut kas tāds, ko tu piekop, nevis kas tu esi. Vairums cilvēku pievilcību redz vairāk kā mākslīgi izveidotu, taču pētījuma veicēji mudina cilvēkus domāt, ka tas ir vairāk kā iedzimtā skaistuma, personalitātes un pūliņu apvienojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!