Jautājums: Labdien! Man ir 27 gadi. Ar vīru esam precējušies 2,5 gadus. Pirms tam satikāmies 7 gadus un 5 no tām nodzīvojām kopā. Tagad mums piedzima meitiņa, viņai pašlaik ir 9,5 mēneši. Problēma ir tāda, ka man nemaz vairs nesaista vīrs kā vīrietis, man negribas mīlēties, skūpstīties, es pat teiktu, ka man tas riebjas. Savukārt vīrs to grib.

Protams, mazā daudz paņem laika un spēku. Es rūpējos par sevi, neesmu galīgi palikusi par "sievu pie plīts". Vīrs arī pamana to, ka esmu sakopusies, eju uz solāriju, mati arī vienmēr kārtībā, nadziņi smuki. Mīlējamies mēs labi ja vienu reizi mēnesi un tad man šausmīgi jāpiespiež sevi uz to. Es mīlu savu vīru un nevienu citu vīrieti man nevajag.

Nezinu, kas ar mani notiek, ko darīt? Ar galvu es labi saprotu, ka viņš to seksu var meklēt kur citur, bet tik un tā nevaru sevi piespiest... Esmu izmisumā. Pirms piedzima mazā, viss bija kārtībā. Var būt man jāiet pie kāda speciālista? Iesakiet, ko darīt? Negribu, lai izjūk ģimene.

Paldies!

Atbild psiholoģe konsultante Iveta Gēbele:

Sveika!

Kādu laiku pēc bērna piedzimšanas, varbūt pat vairākus mēnešus, sieviete var būt diezgan neatsaucīga seksuālajās attiecībās. To nosaka hormonālās pārmaiņas sievietes organismā dzemdību un pēcdzemdību laikā. Vīrietim ir jābūt pacietīgam un atbalstošam. Arī pašai sievietei ir svarīgi pieņemt sevi tādu, kāda viņa šajā periodā ir. Pieņemt savas divas lomas, seksuālo un mātišķo. Iespējams, ka riebums ir radies no sevis nepieņemšanas, no bailēm "es neesmu pietiekoši laba".

Pēc bērniņa piedzimšanas ļoti daudz kas mainās sievietes dzīvē, attiecībās. Vīrietim kādu laiku jāsamierinās ar otrā lomu, jāpieņem, ka ir vēl kāds, kam ir vajadzīga viņa mīļotā sieviete, ka sieva vairs nesniedz tik daudz viņam, cik agrāk. Pati sieviete arī tad bieži jūtas vainīga, redzot vīra neapmierinātību. Sāk censties, viņai pietrūkst spēka un tas rada dusmas un agresiju. Tās ir pārlieku lielās gaidas pret sevi un partneri.

Ja ir radušās šādas jūtas, tik tiešām iesaku aiziet pie speciālista. Piespiest sevi nodarboties ar seksu nevajadzētu, jo tā jau būtu vardarbība pret sevi, no tā tikai augtu nepatika un agresija. Vislabākais, kas varētu būt, ir vai nu vienai vai pat abiem aiziet pie speciālista. Gan attiecības veido divi, arī mīlējās divi, tāpēc radušos problēmu arī vajadzētu risināt abiem.

Lai jums izdodas, un vēlu gaišu, mierīgu šo Ziemassvētku laiku. Lai Jaunais gads ienes mieru mājās un dvēselē!

Psiholoģe konsultante Iveta Gēbele (psiholoģiskā konsultēšana, sistēmiskā ģimenes terapija, pasaku terapija, grupu vadīšana. Individuālās konsultācijas Liepājā un Rīgā. Pieņemšana pēc iepriekšēja pieraksta, tālr. 29757231, e-pasts: ivge@inbox.lv, papildinformācija: www.gimenei.lv, www.psihologu-prakse.lv).

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!