Katra no mums kaut reizi dzīvē, visticamāk, ir saskārusies ar greizsirdības izpausmēm - gan pašai izjūtot asās greizsirdības bultas, gan sajūtot tās no partnera puses. Greizsirdība nelielās devās ir pat nepieciešama, lai uzturētu attiecībās dzirksti, bet ko darīt, ja tā sāk traucēt?

Greizsirdība var būt arī normāla emocionāla reakcija, ielaužoties kaut kam liekam pāra attiecībās un pārkāpjot robežu – tā ir kā mēģinājums sagraut intimitāti. Taču atsevišķos gadījumos greizsirdības jūtas var būt nepamatotas un destruktīvas. "Ledi Mail" skaidro, kā atšķirt veselīgu greizsirdību no neadekvātas.

Greizsirdība pat uz partnera draugiem, viņa darīšanām un vaļaspriekiem

Tas ir greizsirža nepietiekamās pašapziņas dēļ. Viņš pastāvīgi moca partneri ar jautājumiem, kurš kuram ir svarīgāks un kurš ir pirmajā vietā. Greizsirdi grauž bailes: kādam vai kaut kam tiks dota priekšroka, un viņš jutīsies nepietiekami labs.

"Ar viņu ir interesantāk? Un kā tad es? Kā tad mūsu tradicionālās piektdienas vakariņas un sestdienas rīti ar pankūkām?"

Draugus, paziņas un intereses, kuru dēļ varētu tikt apdraudētas partnera vērtības un unikalitāte, šis cilvēks asi kritizēs: "Ko? Tu iesi pie viņa ciemos bez manis? Pie šī bezatbildīgā, tukšā cilvēka? Ko gan tu viņā esi atradusi?"

Netieši tas izklausās tā: "Nu es, nu es taču esmu labāks! Kamdēļ tev visi tie ļaudis ir vajadzīgi, ja esmu es? Vai arī es tev jau esmu apnicis, un tu grasies mani pamest?"

Kad neuzticas, liek partnerim attaisnoties


Foto: Panther Media
Ja tuvs cilvēks ir nokavējis 15 minūtes satiksmes sastrēguma dēļ vai pusstundu nav bijis sazvanāms, neadekvāts greizsirdis pieprasīs visdetalizētāko atskaiti pa minūtei.

"Kur tu biji, ar ko? Kas notika? Kas tev liedza lēkt taksometrā un atlidot šurp nekavējoties?"

Ļoti svarīgi ir neieņemt apsūdzētā pozu un neattaisnoties. Šeit ir iespējami divi risinājumi: vai nu partneris sapratīs, ka šādā veidā uz otru spiest nebūs iespējams, un pārstās to darīt, vai arī nepaklausot izraisīs spēcīgu agresiju, kas var novest pie šķiršanās.

Ja sāk partnerim kaut ko aizliegt

Foto: Shutterstock
Vīrietis vai sieviete cenšas ieņemt vecāku, ne pieauguša partnera pozu, kuras varā ir ļaut bērnam iet pastaigāties vai nodarboties ar kaut ko vērtīgu – piemēram, veikt mājas darbus.

"Sestdien makšķerēt ar draugiem nebrauksi, mums jābrauc uz būvmateriālu veikalu pēc vannas istabas flīzēm!" Vai arī: "Tev jāgaida mani mājās ar karstām vakariņām. Nekādas tikšanās ar draudzenēm!"

Jā, šāda greizsirža uzvedība noņem atbildību: "Es pie jums neatnācu ne tāpēc, ka jūs vairs nemīlu un jūs man neesat interesantas, bet tāpēc, ka vīrs mani nepalaida."

Bet ir arī medaļas otra puse. Reiz radīsies situācija, kad rīcības un izvēles brīvība būs ļoti nepieciešama, savukārt partneris jau būs pieradis ar tevi apieties kā ar lietu, kurai vienmēr jāatrodas savā vietā un kura bez viņa atļaujas nedrīkstēs pārvietoties. Tad tikt pie atļaujas būs grūti. Lietas taču nedrīkst runāt un kaut ko vēlēties!

Kad atriebjas par krāpšanu, kuras nav bijis

Foto: Shutterstock

Ja greizsirdis pārlieku šaubās, ir aizdomu pilns un apveltīts ar labu fantāziju, viņš spēj savākt partnera krāpšanas pierādījumus burtiski no nekā. Šeit mīļotā cilvēka pārkāpums tiek izmantots kā iemesls dot vairāk brīvības sev. Ar tīru sirdsapziņu viņš sāks darīt to, kas partnerim kādreiz nepatika – pret ko viņš ir protestējis.

"Es droši zinu, ka tu mani krāp! Ja tā, tad es arī darīšu visu, ko vēlos. Nenākšu mājās nakšņot, un pat neprasi, kur es būšu." Nekādā gadījumā nedrīkst pakļauties šādai šantāžai.

Ja aizliedz parādīt seksualitāti

Foto: Shutterstock
Greizsirdis protestē pret to, lai partneris izskatītos pievilcīgi. Pārliecina, ka sporta zāle ir lieka laika un naudas tērēšana. Kamdēļ kļūt labākam, ja es tevi tāpat mīlu?

"Šie svārki ir pārāk īsi, tādos tu nekur neiesi!" Vai arī – "Mīļais, ēd uz veselību!", lejot piekto zupas porciju dzīvesbiedram, kurš jau tā ir pieņēmies svarā par desmit kilogramiem.

Ja greizsirdim sāk izpatikt, tad visai drīz ir iespējams pārvērsties par nepievilcīgu un neinteresantu cilvēku, ar kuru nevienam negribēsies kontaktēties, draudzēties un kopā strādāt. Kur nu vēl – uzsākt romānu.

Kā zināms, otrā ieskatās arī pēc apģērba, un, ja otrs darbosies tavā labā kā bruņas, kas atgaiņā visas potenciālās jaunās tikšanās, tad tas atsauksies ne tikai uz privāto dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!