Foto: Shutterstock
No saviem ceļojumiem uz austrumu vai dienvidu valstīm nereti kā vērtīgāko suvenīru atvedam dažādas zeltlietas. Neapšaubāmi - tādās valstīs kā Turcija, Ēģipte, Taizeme, Maroka, Gruzija utt., zelta izstrādājumi ir salīdzinoši lēti, taču, pērkot tos ārvalstīs, riskējam iegādāties viltojumu vai ļoti zemes kvalitātes zeltlietas, brīdina eksperti, piedāvājot arī noderīgus padomus, kā atpazīt viltotu zelta izstrādājumu no īsta.

Protams, ceļojumā neviens nedodas ar portatīvo dārgmetāla kontroles laboratoriju, tādēļ nākas būt vērīgam un pievērst uzmanību tiem dažiem vēstnešiem, kas izraisa šaubas, vai kārotā prece patiešām ir īsta. Lūk, daži no tiem!

Prove – galvenais rādītājs

Pirmkārt, jebkurai zeltlietai jābūt provei. Ja tādas nav, labāk izstrādājumu nepirkt. Internetā iespējams atrast informāciju par katras valsts zelta provi. Ja dodaties atvaļinājuma un pieļaujat, ka kritīsiet nepārvaramā kārdinājumā kaut ko iegādāties, labāk šo informāciju noskaidrot laikus.

Eiropas valstīs ir dažādi provju apzīmējumi, Latvijas proves zīmogus var apskatīt vietnē http://www.prove.lv/. Turpat var atrast arī Eiropas Savienības dalībvalstu, Šveices Konfederācijas, Turcijas un Eiropas Ekonomikas zonas proves uzraudzības iestāžu sarakstu.

Austrumvalstīs - karāti

Eksotiskās austrumu zemēs ražotajām un tirgotajām zeltlietām šādu proves zīmogu nebūs. Tādēļ vēlams pievērst uzmanību tam, lai uz izstrādājuma būtu norādīts zelta daudzums karātos – visbiežāk tie ir 14K vai 585 prove. Tāpat vēlams, lai uz zeltlietas nebūtu vēl kādi uzraksti, kas varētu būt ražotāja nosaukums vai arī norāde uz to, ka ar konkrēto zelta daudzumu izstrādājums ir tikai apzeltīts.

Nepērc zeltlietas "no rokas"

Drošāk, ja vietā, kur atrodas iekārotās rotaslietas, uz izkārtnes ir rakstīts "Juvelieris" vai "Zeltlietu veikals". Ja tomēr vēlaties rotu iegādāties tirgū, tad vajadzētu nodrošināties ar vietējo ekspertu, kura kvalifikāciju atzīst vismaz viesnīcas apkalpojošais personāls.

Tāpēc droši dodaties uz savas viesnīcas recepciju un apjautājaties, kur iegādāties zeltlietas būtu visdrošāk. Protams, ir arī specializētie dārgmetālu juvelierizstrādājumu tirgi, kuros iegādāties rotas ir salīdzinoši droši.

Jo lētāk, jo aizdomīgāk

Vienmēr pievērsiet uzmanību izstrādājumu cenai. 14K vai 585 proves zelta izstrādājuma pašizmaksa bez nodokļiem ir ap 20 eiro par gramu. Ja gredzenā ir akmens, tad gan izstrādājuma vidējā cena varētu būt zemāka.

Taču, ja dārgakmenim nav sertifikāta, tam būs tikai vizuāla vai emocionāla vērtība.

Svaram ir nozīme

Pievērsiet uzmanību svaram. Zelts ir ne vien vērtīgs, bet arī salīdzinoši smags metāls. Ja šķiet, ka izstrādājums ir neproporcionāli viegls iepretī savam izmēram, tad varbūt ar pirkšanu neriskēt.

Vilto masīvas un vienkāršas zeltlietas

Kā likums - jo mazāka un smalkāka zeltlieta, jo mazāka iespēja, ka tā būs viltota. Sliktākā gadījumā tā var būt apzeltīta bižutērija, kuras kalpošanas laiks, protams, būs īsāks nekā īstam zelta izstrādājumam.

Salīdzini zeltlietas krāsu

Piemēram, pērkot ķēdītes, īpaši ir jāpievērš uzmanība vai savienojošajam mehānismam krāsa neatšķiras no ķēdītes krāsas - proves zīmogu liek uz atslēdziņas, bet pašu ķēdīti pēc tam var aizstāt ar apzeltītu analogu. Ja intuitīvi jūtat vizuālas atšķirības - nepērciet.

Pirkt balto zeltu ir riskantāk

Zelta izstrādājumiem ir dažādas nokrāsas. Pie mums iecienītāks ir sarkanais zelts, bet, jo tālāk uz dienvidiem, jo populārāki ir dzeltenā zelta izstrādājumi. Ja sarkanā un dzeltenā zelta priekšmetu iegādes drošības riski būtiski neatšķiras, tad pērkot baltā zelta izstrādājumus risks ievērojami pieaug, jo tā viltojumus dažreiz grūti atšķirt pat ar specializētu aprīkojumu.

Ja vēlaties iegādāties baltā zelta izstrādājumu, kas vizuāli līdzinās gan sudrabam, gan platīnam, vislabāk doties uz specializētu iestādi, kur izstrādājumi ir ar provi un zināšanas par metālu īpašībām nav nepieciešamas.

Uz zeltlietu tirgu ar magnētu kabatā

Variet nēsāt līdzi magnētu, jo zeltu magnēts nepievelk. Bet tik nekvalitatīvas zeltlietu kopijas ir retums. Tādēļ, ja šādu atrodiet, tad par zemāku cenu to ir pat vērts iegādāties. Šādi būsiet ticis pie viltošanas retuma, kas, iespējams, būs daudz unikālāks suvenīrs par austrumnieku krellēm vai dūcošiem gliemežvākiem.

Ja nekas nelīdz - iekod

Vienkāršākā un, šķiet, arī visos laikos populārākā zelta pārbaudes metode ir kodiena tests. Zelts ir mīksts metāls, ja vien nepērciet pirmskara Latvijas darinājumus. Tolaik juvelieri, šķiet, bijuši čaklāki un dažādu piejaukumu rezultātā radītās zeltlietas grūti salauzt pat ar knaiblēm.

Pārbaudi nopirkto uz vietas

Jāatceras, ka austrumnieki ir meistarīgi pārdevēji un var gadīties, ka prece pārdevēja rokās jums šķitīs daudz pievilcīgāka nekā pēc brīža, kad būsiet par to jau samaksājis un vērīgāk no jauna aplūkojis. Piemēram, iegādājoties vīriešu zelta gredzenu ar nelielu pusdārgakmeni var izrādīties, ka faktiski tas ir pusdārgakmens apstrādē izmantotās vielas izstrādājums, kas pārklāts ar zelta kārtu.

Protams, reizēm svarīgākas ir atmiņas par rotas iegādes brīdi un iemeslu, nevis ķīmiskā elementa precizitāte un daudzums. Tomēr, ja nevēlaties lieki riskēt, bet droši iegādāties juvelierizstrādājumus, tad pērciet zeltlietas ar provēm vai, atminoties senlatviešu sievietes, izvēlaties sudraba vai bronzas rotaslietas. Tās viltot neatmaksājas un, ja arī būs pārsteigumi, tad summas nav tik lielas, lai par tām īpaši pārdzīvotu, rezumē eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!