Foto: Privātais arhīvs

Aizvadītajā nedēļā Rīgā norisinājās ikgadējais mūzikas festivāls "Rīgas Ritmi". Par godu tā 15. jubilejai, šogad festivāls vienkopus pulcēja no tiesas spilgtas un ievērojamus panākumus guvušas mūzikas zvaigznes no visas pasaules. Viņu vidū bija arī etiopiešu izcelsmes mūziķe un aktrise no Izraēlas Estere Rada. Gaisīga un tai pat laikā piezemēta, šķietami trausla, pat ēteriska un tomēr tik spēcīga. Māksliniece, māte un sieviete, no kuras nudien vērts iedvesmoties.

Estere ir dzimusi ebreju ģimenē, viņas vecākiem no Etiopijas pārceļoties uz Izraēlu gadu pirms Esteres dzimšanas. Ģimenei dzīvojot samērā trūcīgi, Estere jau agrā bērnībā atklāja dāvanu, ko iespējams pasniegt sev pašai, par to turklāt nemaksājot ne nieka. Mūzika mākslinieces ikdienā ienāca caur vecāku dziedātajām šūpuļdziesmām un Telavivas ielās nemitīgi skanošo mūziku, atmodinot Esteres asinīs dusošos afrikāņu etniskās mūzikas ritmus.

Šobrīd 30 gadus vecā mūziķe un komponiste ir izpelnījusies starptautisku atzinību un tiek dēvēta par vienu no aktuālākajām soulmūzikas dīvām pasaulē. Pabijusi koncerttūrē Amerikā un Kanādā, kā arī Eiropā, tai skaitā piedaloties leģendārajā Glastonberijas festivālā, kā arī iesildot dziedātāju Ališu Kīzu viņas koncertā Izraēlā, Estere ir mērojusi tālu ceļu kopš savas karjeras pirmsākumiem.

Tiekoties ar mākslinieci meistarklasē, ko Estere vadīja festivāla ietvaros, aicināju mūziķi uz īsu ekspresinterviju.

Tu nāc no Izraēlas, kur dienests armijā ir obligāts arī sievietēm. Ko šis laiks deva tev, tavai mūzikai?

Lai gan bērnībā dziedāju korī, pirmo pieredzi, nopietni nodarbojoties ar mūziku, guvu tieši armijā. Tajā es "nodienēju" kā dziedātāja. Divus gadus koncertēju Amerikas sinagogās un ebreju centros kopā ar instrumentālo sastāvu - militāro grupu. Šai laikā sapratu, ka mūziku neveido notis. Mūzika ir tas, kas esi tu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!