Foto: Privātais arhīvs
Šonedēļ tika prezentēta jaunā olimpiešu tērpu kolekcija, kas izpelnījusies gan kritiku, gan sajūsmu skatītāju un ekspertu vidū. Sazinājāmies ar poļu dizaineri Evelīnu Glebu, kas ir šīs tērpu kolekcijas veidotāju galvenā māksliniece, un noskaidrojām viņas nostāju attiecībā uz tērpiem.

Olimpiešiem modelētajos tērpos svarīgākie faktori ir vienkāršība un stils apvienojumā ar tradicionālajiem elementiem, skaidro dizainere. Audumam noteikti jābūt elpojošam un pēc iespējas komfortablākam, kolekcijā nav izmantotas vīles. “Mēs nevaram atļauties, lai sudraba medaļas ieguvējs pateiktu (vai nodomātu), ka būtu varējis iegūt zeltu, ja, piemēram, vīles neberztu,” norāda kolekcijas autori.

“Mums vienmēr jāpatur prātā, ka tā ir kolekcija profesionāliem sportistiem, kas orientējas uz augstiem sasniegumiem, un ikvienu no viņiem vēros simtiem fotoaparātu, videokameru un acu. Mums tā ir milzīga atbildība,” uzsver Evelīna Gleba.

Jau vēstīts, ka katra sportista apģērbu komplektā ir iekļauti tērpi svinīgajai Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijai, treniņiem un ikdienas gaitām, kā arī plašs aksesuāru klāsts — kopumā katrā komplektā ir 53 priekšmeti - 30 apģērba gabalu, 18 aksesuāri un 5 apavu pāri. Jāpiezīmē, ka šī ir pirmā reize Latvijas vēsturē, kad tērpi ir speciāli veidoti katram olimpiskās komandas dalībniekam individuāli, ņemot vērā katra cilvēka ķermeņa īpašības.

Apģērbs olimpiskajām spēlēm ir izgatavots no ultramoderniem materiāliem — ūdeni atgrūdoša, bet gaiscaurlaidīga auduma, sporta krekli var lepoties ne vien ar hipoalerģiskumu un vīļu trūkumu, bet arī spēju saglabāt ādas dabisko bakteriālo līdzsvaru, kavējot baktēriju vairošanos un tādējādi pasargājot no nepatīkama aromāta parādīšanās. Somu un lietainam laikam paredzētā apģērba apdarē ir izmantoti augstas kvalitātes YKK rāvējslēdzēji, kas nepieļauj mitruma iekļūšanu. Vēl viens lepnuma objekts ir kompresijas raksts, kas ļauj audumam vēl ciešāk piegulēt ķermenim un tādējādi atbalstīt muskuļus aktīvu nodarbību laikā. Arī bezvīļu audums ļauj sportistiem justies īpaši komfortabli. Daudzi dekoratīvie un visi ventilācijas elementi, no kuriem daļa atkārto pīnes rakstu, tika izveidoti ar lāzergriešanu.

Darbs pie olimpiešu vizuālā tēla ildzis aptuveni pusotru gadu, kas esot normāls šādas kolekcijas sagatavošanas periods. "Jāteic, ka, lai modelētu tērpus olimpiešiem, ir rūpīgi jāizpēta tās valsts vēsture un kultūras mantojums, kurai tie tiek veidoti," skaidro Evelīna.

Latvijas Olimpiskās komandas vizuālās identitātes tēla izstrāde ilga vairāk kā gadu un pie tās strādāja Latvijā atzīti mākslinieki un nozares profesionāļi kā Gatis Mūrnieks (XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku un Latvijas Nacionālās bibliotēkas radošais direktors), Bruno Birmanis (modes mākslinieks un konsultants sadarbībā ar sporta apģērbu zīmolu 4F), "Asketic" un tā mākslinieciskais direktors Miķelis Baštiks.

Pēc rūpīgas izpētes un diskusijām vizuālais tēls, ko veido Latvijas olimpiskās komandas logotips un tautiskas pīnes, bijis gatavs. Tas sastāv no Brīvības pieminekļa trim zvaigznēm, uzraksta "Latvija" un olimpiskajiem apļiem. Protams, neiztikt bez tradiconālās karmīnsarkanās, pelēkās un baltās krāsas.

Savukārt, lai vizuāli atveidotu Latvijas Olimpiešu entuziasmu un spēku tika izveidots grafiskais elements "pinums", kas sastāv no trīs atslēgas vārdiem – dzīvs: "cilvēcīgs" nevis "mehānisks"; pārdabisks: "dabisks" nevis "zinātnisks"; emocionāls: "garīgs" nevis "fizisks".

Foto: LETA

"Izveidotais tēls tika nodots profesionālai modelētāju komandai, kas pētīja Latvijas vēsturi un kultūras mantojumu, smēlās iedvesmu no arhīvu materiāliem un Latvijas Olimpiskās komitejas sniegtajām fotogrāfijām. Liela nozīme mūsu darbā bija sportistu ieteikumiem un vajadzībām — ar viņu palīdzību mēs testējām apģērbu un uzlabojām to, balstoties uz viņu atsauksmēm. Turklāt šī ir pirmā reize vēsturē, kad apģērbi olimpiešiem tika šūti pēc individuāliem mēriem katram sportistam atsevišķi," stāsta dizainere. Mums tā ir milzīga atbildība. Mēs īpaši lepojamies ar to, ka šogad esam iesaistīti nevis vienas, bet veselu trīs olimpisko kolekciju izveidē — Polijai, Latvijai un Serbijai," saka Evelīna.

Ekspertu viedoklis

Jau vēstījām, ka pēc tērpu prezentācijas stila un modes eksperti gan ir izteikušies kritiski par olimpiešu tērpiem. Īpašu neapmierinātību izraisījusi krāsu izvēle, apgalvojot, ka karmīnsarkanais izskatās kā koši sarkans, nevis kā latviešu karoga elements. "Tanti" zīmola vadītājs Eižens Baļķens Birkhans bija īpaši skarbs savos komentāros.

"Olimpiešu tērpi ir diezgan moderni, stilīgi un mūsdienīgi, bet kur ir latviešu karoga krāsas? Ir spilgti sarkans! Nav mūsu krāsas! Krāsas nosit visu iespaidu. Dizains ir labs, par to šaubu nav. Katrās olimpiskajās spēlēs ir bijušas daudz dažādas formas un krāsas, bet nav nekā sava. Vai mēs kaunamies par savām krāsām? Kāpēc Latvija nerāda mūsu sportistu tērpos savas valsts karoga krāsas? Izskatāmies pēc Kanādas vai Austrijas delegācijas.

Ar krāsu palīdzību būtu vieglāk atpazīt valsts komandu. Stils ir labs, nevar piesieties. Modes tendences ļoti aktuālas, bet tās krasas… Pat nevienā tautu tērpā nav redzētas tādas krāsas!" sašutis ir Eižens. "Latvju raksti tērpos ir paradīti, tas ir labi, bet ar to nepietiek. Krāsas nevienā tērpā neasociējas ar Latviju. Diemžēl. Vai cilvēkiem būs skaidrs, ka tieši Latvija dodas parādē? Lai dizaineri paskatās uz hokeja komandu, tur viss ir kārtībā! Tik spilgtas krāsas nav mums, latviešiem, raksturīgas. Man ļoti tas nepatīk. Moderni, bet nelatviski. Līdzjutēji nezinās, par kuru fanot!"

Visu ekspertu viedokli lasiet šeit: Ekspertu viedoklis par olimpiešu tērpiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!