Foto: Shutterstock
Mūsu izdevumus, kā zināms, ietekmē visdažādākie faktori. Preču un pakalpojumu cenas variē atkarībā no ģeogrāfiskā novietojuma, laika un vietām, kad un kurās iepērkamies, dažādām lojalitātes programmām utt. Kā izrādās, būtiska loma ir arī mūsu dzimumam – ne vienmēr sievietes un vīrieši par vienām un tām pašām lietām maksā vienādi. Turklāt tieši daiļais dzimums nereti pārmaksā. Pie tam, lai gan šobrīd daudzviet pasaulē valda sieviešu emancipācija, mēs joprojām saņemam mazāku algu par tiem pašiem darba pienākumiem un ieņemamo amatu, salīdzinot ar vīriešiem.

Turpinājumā piedāvājam dažus no pirkumiem un pakalpojumiem, par ko sievietēm nākas maksāt vairāk nekā vīriešiem teju visā pasaulē.

Friziera pakalpojumi

Lai gan tas šķiet gluži likumsakarīgi, jo sievietes matus kopj rūpīgāk un intensīvāk, biežāk apmeklējot frizieri un ļaujoties dažādām izskata pārmaiņām, būtisks iemesls, kāpēc daiļā dzimuma izdevumi par frizētavas apmeklējumu ir lielāki, ir pastāvošās cenu atšķirības. Par vienādas sarežģītības matu griezumu samaksa par šo pakalpojumu sievietei būs lielāka nekā vīrietim. Visbiežāk tā tiek teorētiski pamatota ar darbam veltīto laiku, tomēr mēs ļoti labi zinām, ka nereti matu galu aplīdzināšana ir krietni elementārāka par vīrieša griezuma izveidošanu, vai ne?

Detalizētāku ieskats par atšķirībām frizētavu pakalpojumu cenās visā pasaulē sievietēm un vīriešiem vari aplūkot šeit.

Ķīmiskā tīrītava

Kamēr pakalpojumi par bikšu un kostīmu ķīmisku tīrīšanu izmaksā vienādi, sieviešu krekli, atšķirībā no vīriešu, gan izmaksā dārgāk. Iespējams, to varētu pamatot smalkāks audums, dekoratīvas podziņas un pērlītes vai citas dizaina atšķirības, taču, izrādās, ka pat teju identiski krekli, piemēram, balta sieviešu kreklblūze un balts vīrieša krekls, ķīmiskajās tīrītavās tiek pieņemti dažādās cenās, sievietēm par savām drēbēm tomēr maksājot vairāk, vēstī The New York Times.

Automašīnu iegāde

Kā liecina dažādas aptaujas un nozares pētījumi, Amerikā, iegādājoties lietotu automašīnu, gados vecākas sievietes maksā vidēji par 250 dolāriem (200 eiro) vairāk par vienas un tās pašas automašīnas markas un modeļa spēkratu, salīdzinot ar jaunām sievietēm un vīriešiem. Rezumējot gūtos datus, pētnieki secinājuši, ka izredzes automašīnu iegādāties par zemāku cenu būs tad, ja pircējam/ai būs augstākā izglītība, labāk atalgots darbs un plašāka profesionālā pieredze savā jomā.

Lai gan pagaidām nav gūts pamatojums, kāpēc automašīnu iegādē tieši šie konkrētie faktori ir noteicošie, atliek secināt, ka, līdzīgi citām dzīves jomām, arī šajā ieguvēji būs tie cilvēki, kuri lepojas ar plašākām zināšanām un prasmēm.

Automašīnu remonts

Pat tad, ja sievietes un vīrieši par lietotas automašīnas iegādi maksās vienu un to pašu summu, tās remonts daiļajam dzimumam gan izmaksās vairāk nekā kungiem.

2012. gadā veiktā pētījumā, ko organizēja Ziemeļrietumu universitātes Kelloga Vadības skolas (Northwestern University's Kellogg School of Management) pētnieki Ilinoisā, Amerikā, atklāts, ka sievietēm par konkrētas automašīnas rezerves daļas mainīšanu tiek piemērota par 6 rocentiem augstāka samaksa nekā vīriešiem, ja viņas pauž savu neziņu par to, cik varētu izmaksāt konkrētais pakalpojums. Savukārt, lūdzot piemērot atlaidi, pakalpojuma izmaksas ir tādas pašas kā vīriešiem, kuri var iztikt bez kaulēšanās.

Apģērbs

Kā izrādās, mūsu lielie izdevumi par jaunu apģērbi iegādi nebūt nav saistāmi ar izšķērdīgu dabu – par līdzīga piegriezuma un kvalitātes apģērbumiem, piemēram, džinsiem un svīteri, sievietes maksā vidēji par 4 procentiem vairāk nekā vīrieši, secināts kādā Ņujorkā veiktā aptaujā. Jāpiebilst, ka līdzīgas cenu atšķirības ir fiksētas ne tikai Amerikā, bet arī Eiropas valstīs. Nav brīnums, kāpēc tavam vīrietim garderobes atjaunošana izmaksā lētāk nekā tev!

Veselības aprūpe

2010. gadā veiktā pētījumā atklāts, ka sievietes vecumā no 19 līdz 44 gadiem par veselības aprūpes izdevumiem maksā vairāk. Protams, šo atšķirību pamato bērnu dzemdēšana, tomēr, izrādās, arī vēlākos gados saglabājas līdzīga tendence. Izrādās, sievietes vecumā pēc 65 gadiem par medicīnas izdevumiem tērē vidēji pat par 25 procentiem vairāk naudas nekā vīrieši šai vecumā.

Gadījumā, ja iepriekš minētie apgalvojumi tevī radījuši nelielu sašutumu, iespējams, situāciju uzlabos apziņa, ka arī vīriešiem par atsevišķām lietām dzīvē nākas maksāt dārgāk – piemēram, lielākas izmaksas stiprajam dzimumam ir par veselības apdrošināšanas pakalpojumiem, kas skaidrots ar kungu pārgalvīgumu, kā arī par izklaidēm. Kamēr daiļais dzimums var izbaudīt dažādas akcijas – piemēram, īpašas laimīgās stundas bāros, kā arī brīvu ieeju, vīriešiem par šo prieku nākas maksāt. Un, ja vēl pieskaitām dāmām uzsauktos dzērienus…

Raksta tapšanā izmantota informācija no Independent.co.uk un Cheapism.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!