Cilvēku zemapziņas līmenī interesē dažādas mistiskas lietas un garīgās prakses, tāpēc daudzi ir dzirdējuši tādu terminu kā ezotērika. Cilājot vārdnīcas, atklājas, ka grieķu cilmes vārds esoteros nozīmē slepens, iekšējs, nepieejams, šauram cilvēku lokam domāts. Sākotnēji ar ezotēriku saprata slepenas mācības, kas izskaidroja trancedentālas, ar prātu neizprotamas, garīgas lietas, taču šodien daudzi cilvēki ezotēriskās idejas un prakses izmanto savā ikdienā, nemaz to neapzinoties.

Terminu ezotērika var attiecināt uz filozofiskiem, reliģiskiem tekstiem, traktātiem, jogu, astroloģiju, ājurvēdu, cigunu, fenšui, Baha ziedu terapiju, Reiki, rīkstniecību, šamanismu, akupunktūru, numeroloģiju, meditācijas tehnikām, dziedniecību un daudzām citām jomām. Ezotērika ir veids, kā izzināt sevi un saprast pasauli sev apkārt, tā ir lielisks instruments, lai atrastu savu ceļu. Kas vēl? Uzrunāju viedus cilvēkus, dažādu jomu pārstāvjus, lai tie palīdz kliedēt ezotērikas termina noslēpumainības plīvuru.

"Domāju, ka ar jēdzienu "ezotērika" varētu apzīmēt to zināšanu jomu, kuru pilnvērtīgai apguvei un lietojumam ir nepieciešamas spējas un iemaņas, kas piemīt vien nelielai sabiedrības daļai un kuras saistās ar maņu orgānu un apziņas kāpinātu jūtīgumu un aktivitāti," spriež Valdis Svirskis, filosofs, garīgo prakšu pētnieks, meditācijas pasniedzējs.

Šodienas lietojumā jēdziens "ezotērika" ir zaudējis savu sākotnējo nozīmi kā slepenu, tikai izredzētajiem pieejamu zināšanu kopumu par pasauli un lietu kārtību tajā.
astrologs Ainars Andersons

"Ezotērika ir pietuvināta ordinārajai zinātnei, ir tās turpinājums un nes sevī arī līdzīgu problēmu loku, piemēram: izziņas metožu kvalitātes jautājumu, zināšanu drošticamības jautājumus un prognožu izstrāžu problēmu, kā arī ētiskos jautājumus par iejaukšanās robežām. Ar terminu "ezotērika" varētu apzīmēt okulto jeb parazinātņu jomu: piemēram astroloģiju, numeroloģiju, hiroloģiju utt. Vēlreiz ir jānorāda, ka liela loma šo parazinātņu funkcionēšanā un paškorekcijā ir empīrisko faktu uzkrāšanai un apkopošanai. Tā prasa šo īpašo spēju skaidru apzināšanos, kontroli un pārvaldīšanu, kā arī saskaņošanu ar loģiski diskursīvo domāšanu un parasto maņu darbību, kas nebūt nav viegls uzdevums, un bieži vien cilvēki ar spējām tās nespēj virzīt, pārvaldīt un saskaņot ar intelektuālo līmeni sevī. Liela daļa ezotēriskās literatūras ir nekvalitatīva, bagātīga ar idejām, kuras robežojas ar iztēles spēli," skaidro Valdis Svirskis.

"Taču jāatzīst, ka tieši tāpat arī ordinārā zinātne daudzās jomās ir bagāta ar pieņēmumiem, kas tiek pasniegti kā patiesības," viņš turpina. "Tāpat mūsdienās ar zinātni un tās piesaukšanu medijos plaši manipulē mārketinga un reklāmas speciālisti gan produktu reklāmā, gan politiski ideoloģisku ideju propogandā. Viens no šādas nesmukas propagandas piemēriem Latvijā ir tā sauktā “kritiskās domāšanas” propagandas kampaņa, kura spilgti pārkāpj korektas un izsvērtas domāšanas kritērijus.

Tā vietā, lai norādītu uz ezotērikas jomā pastāvošajām problēmām un audzinātu sabiedrību atpazīt nekvalitatīvo un šaubīgo, tiek sludināta pilnīga noliegšana un vienas jomas pretstatīšana otrai pēc principa: es neesmu saticis Pēteri, tātad Pēteris neeksistē. Kad homeopātiju kritizē tas, kuram nav homeopāta izglītības, kad astroloģiju kritizē tas, kuram nav astrologa izglītības, ja ekstrasensoriku noliedz tas, kuram nav attiecīgo spēju – tā nav kritiskā domāšana, bet manipulatīva propoganda, kurai ir neskaidri mērķi."

Svirskis norāda, ka ezotēriskās vai okultās zināšanas iezīmē starpzonu starp materiālistisko, parasto maņu, intelekta robežām un cilvēkā garīgo īpašību, viņa garīgās sirds un tās intuīcijas jomu. "Sirds zina caur izjūtu un jēdz tieši caur intuīciju, bez analītiskās procedūras. Okultās spējas izmanto smalkās jušanas un reizē arī prātu. Savukārt standarta zinātne balstās uz ķermeņa standartmaņām un intelektuālo racionalitāti, kalkulēšanu. Runājot par cilvēkiem, kuriem ir parapsiholoģiskās, arī daļēji intuitīvās spējas, jāatceras, ka tās ir tāds pats izaicinājums cilvēka psihei kā izcilība un apdāvinātība jebkurā citā jomā. Panākumi, talants, sevis kā īpaša, izredzēta apziņa var viegli novest pie personības deformēšanās, tādēļ ezotēriskā joma bez sirds īpašību jeb patiesa garīguma kopšanas, līdzīgi kā zinātne bez sirds vieduma, var būtu bīstama gan pašam, gan apkārtējiem. Par to var pārliecināties, kā ordinārās dabaszinātnēs daudzas tehnoloģijas un atklājumi radīja lielu kaitējumu un pat apdraudējumu dabai un cilvēkiem.

Ezotērikas jomai ir raksturīga specifiska, simboliska valoda, kas izsaka un apraksta likumsakarības, kuras skar empīriski tieši netveramās mijiedarbības un sakarības par cilvēku un apkārtējo vidi. Parasti šie paņēmieni un simboli ir ar lielu kulturvēsturisku noslogojumu, tāpēc to interpretācijas laika gaitā ir veidojušas veselu virkni atšķirīgu ezotērisko skolu. Šīs skolas ir ļoti savpatīgas, un ir visai grūti pārtulkot to simboliski izklāstīto pieredzi citā valodā. Bet grūti – tas vēl nav neiespējami! Ir pēdējais laiks mazināt blēņu stāstu daudzumu šajā jomā."

Zem vārda "ezotērika" ir apslēptas visas zināšanas, kuras ļauj iepazīt sevi un apkārtējo pasauli. Galvenais nav nosaukt kādu atsevišķu garīgās izaugsmes prakses veidu, bet gan to, ka tās visas ļauj izzināt sevi, savus tuvākos, dabu un likumsakarības, kā visas būtnes, vielas, parādības un priekšmeti mijiedarbojās savā starpā.
astrologs Edijs Spāre

Astrologs Ainars Andersons uzsver, ka šodienas lietojumā jēdziens "ezotērika" ir zaudējis savu sākotnējo nozīmi kā slepenu, tikai izredzētajiem pieejamu zināšanu kopumu par pasauli un lietu kārtību tajā. "Tas, kas mūsdienās nav pieejams plašai publikai, tiek saukts citādos vārdos – dažādu rangu noslēpumi, konfidenciāla informācija utt. Savukārt tas, ko bieži vien apzīmē ar vārdu "ezotērisks", vairāk būtu saistāms ar tādiem jēdzieniem kā misticisms, okultisms, metafizika, bioenerģetika, visu veidu un novirzienu garīgās mācības un tamlīdzīgām lietām, par ko informācija ir brīvi pieejama ikvienam," skaidro astrologs.

Blogu "Darbs ar sevi / Dvēseles filosofija" autore Laura Veto teic: "Viens no sevis izzināšanas ceļiem ir caur ezotēriku, kas savā ziņā ir apvienošanās ar savu dziļāko būtību. Skan skaisti, taču tas ir viens no visslidenākajiem ceļiem, kuru izvēlēties. Informācija ir pieejama pārpārēm, un izfiltrēt, kas ir patiesi un kas nav, ir grūti. Vienmēr ir svarīgi kritiski vērtēt visu, ar ko saskaries, un viegli, bez spiediena, uztvert informāciju. Ezotērika ir māksla atvērt savas sajūtas un spēju uztvert, būt draugos ar savu būtību un atcerēties, ka dzīvo arī fizisko dzīvi reālā pasaulē!"

"Manā izpratnē ezotērika ir zināšanu kopums, kurš ļauj mums izzināt sevi un pasauli. Zem vārda "ezotērika" ir apslēptas visas zināšanas, kuras ļauj iepazīt sevi un apkārtējo pasauli. Galvenais nav nosaukt kādu atsevišķu garīgās izaugsmes prakses veidu, bet gan to, ka tās visas ļauj izzināt sevi, savus tuvākos, dabu un likumsakarības, kā visas būtnes, vielas, parādības un priekšmeti mijiedarbojās savā starpā," rezumē astrologs, ezotēriķis, noslēpumu pētnieks un dziednieks Edijs Spāre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!