Foto: Publicitātes foto
Ūdens ir dzīvības priekšnosacījums. Var aplaistīt sausuma izdedzinātu zemi, lai tajā pamostos dzīvība, bet kā mitrināt sausu ādu, lai tā būtu dzīvīga? Kāpēc mūsu āda kļūst sausa un kā to kopt, iesaka ārste dermatoveneroloģe Inga Kisieliene.

– Sievietes bieži sūdzas par sausu ādu, bet mitrinošie kosmētikas līdzekļi ir vieni no vispopulārākajiem un vispieprasītākajiem. Sakiet, vai šī problēma tiešām ir tik visaptveroša, vai par to sūdzas sievietes visā pasaulē?

– Diemžēl – jā. Starp auksto ziemeļu zemju iedzīvotājiem ir ievērojami vairāk tādu, kuru āda ir sausa, salīdzinot ar dienvidniekiem. Tā iemesls ir zemāks nosacītais gaisa mitrums. Šī problēma īpaši pastiprinās gada aukstajā sezonā, kad sākas apkure, bet atslābt nevajadzētu arī vasarā. Ārā uz mums iedarbojas karsējošā saule, birojos – kondicionieri, atvaļinājuma laikā ādu ļoti sausē hlorētais baseinu vai sāļais jūras ūdens. Āda sausa kļūst arī vecuma izraisīto pārmaiņu dēļ. Samazinoties estrogēnu daudzumam, palēninās kolagēna sintēze, samazinās tauku dziedzeru aktivitāte, āda kļūst plānāka un tai grūtāk saglabāt mitrumu.

Kādas ir sausas ādas pazīmes?

Āda var būt sausa, taukaina un jaukta tipa. Tomēr pat taukaina āda var kļūt sausa. Zaudējusi mitrumu, tā sāk blaugznoties, jūtama stiepšanas sajūta, niezēšana, var parādīties mazas plaisiņas. Uzklājot uz sejas pūderkrēmu, var redzēt, ka dažās vietās tas uzsūcas ļoti ātri, uzklātā kosmētika izskatās nelīdzena. Sausā āda ne tikai uz laiku izraisa diskomfortu, bet rada arī ilgstošas problēmas – ādu pakasot, var rasties brūcītes, sākties iekaisumi. Ja brūcītes ilgi nedzīst, veidojas ekzēmas. Sausā ādā ievērojami ātrāk veidojas grumbas, tā izskatās nogurusi.

Kādas zonas šī problēma ietekmē visvairāk?

Sievietes ir pieradušas visvairāk uzmanības veltīt sejai, jo tā ir vairāk redzama, tomēr tieksme kļūt sausai piemīt arī ķermeņa ādai citās vietās – visvairāk uz ekstremitātēm, plaukstām, apakšstilbiem. Visbiežāk pirmās vietas, kur sāk blaugznoties āda, ieraugām tieši uz apakšstilbiem, īpaši to var pamanīt, ja valkājat tumšas zeķbikses.

Kā vajadzētu rūpēties par sausu ādu?

Svarīgi dzert daudz šķidruma – 2 vai 3 litrus dienā. Tiesa, ar to nepietiek. Centieties tīrīt seju ar līdzekli, kam ir ādai pēc iespējas tuvāks pH līmenis (micelāro ūdeni, pieniņu), jo sārmainie mazgāšanas līdzekļi ādu padara sausu. Uzreiz pēc šīs procedūras ieziediet ādu ar mitrinošu krēmu. Ja ar to nepietiek, varat lietot arī serumu – tas iesūcas dziļāk. Ķermeni var palutināt ar dabīgu eļļu, bet tā jāieziež mitrā ādā. Neaizmirstiet – kaut arī dažiem eļļas veidiem piemīt mitrinoša iedarbība, vispirms eļļa tomēr ir tauki. Tauku funkcija ir ādas virspusē veidot hidrolipīdu plēvīti un neļaut ūdenim iztvaikot, tomēr vispirms āda ir "jāpadzirda", jāsamitrina. Labāka nav arī otra galējība – ja krēms būs gela konsistences un bez lipīdiem, tā mitrinošā iedarbība ilgs tikai dažas stundas, jo nebūs, ar ko "aizturēt" mitrumu.

Kādām sastāvdaļām būtu jābūt labā mitrinošā līdzeklī?

Tām sievietēm, kuru āda ir sausa, vislabāk izvēlēties kosmētiku ar dabīgiem lipīdiem. Tie aizsargā ādu no mitruma zaudēšanas. Es ieteiktu izvēlēties arī kosmētiku ar keramīdiem, pantenolu un B3 vitamīnu, kas palīdz atjaunot ādas aizsargfunkciju un veicina starpšūnu lipīdu sintēzi. Pantenols mitrina ādu un aktivizē ādas šūnu atjaunošanos.

Kādas kļūdas visbiežāk izdarām, rūpējoties par sausu ādu?

Ļoti bieža kļūda ir lietot asu skrubi, lai notīrītu tās ādas vietas, kurās āda sākusi blaugznoties. Tas bojā sauso ādu un paver ceļu vēl lielākām problēmām. Ādu labāk tīrīt ar līdzekļiem, kas satur augļskābes. Šos līdzekļus gan labāk lietot vakarā, lai dienā, reaģējot ar ultravioletajiem stariem, uz ādas nerastos pigmenta plankumi. Vasarā ļoti svarīga ir aizsardzība pret sauli. Diemžēl mēs biežāk kopjam tikai sejas ādu, bet par ādu citās vietās piemirstam, kaut arī dekoltē apvidus, kakls, plaukstas un apakšstilbi arī cieš no ultravioletajiem stariem. Esmu dzirdējusi mītu, ka nevajadzētu ādu pārlieku censties mitrināt, jo tad tā pati sākot slinkot. Nedomāju, ka rūpju un uzmanības var būt pārāk daudz. Nosliece uz sausu ādu ir iedzimta. Ja valkāsi pārāk mazus apavus, pēda taču no tā mazāka nekļūs. Tieši tāpat arī nemitrināta, sausa āda pati par sevi mitra nekļūs.

Trīs minūšu noteikums

Pēc dušas, vannas vai sejas tīrīšanas pacenties paspēt uzklāt uzklāt mitrinošu līdzekli trīs minūšu laikā. Tad efekts būs maksimāls.

"Decubal" – profesionālas rūpes par sausu ādu

Sejas un ķermeņa kopšanas līnija radīta sadarbībā ar Dānijas dermatologiem ar vairāk nekā 40 gadu pieredzi Skandināvijas valstīs.

"Decubal" kosmētika piemērota sausas un problemātiskas ādas ikdienas kopšanai visa vecuma cilvēkiem, tai skaitā – psoriāzes un atopiska dermatīta gadījumā. Efektīvi mitrina un baro, novērš ādas iekaisumu, sausumu un lobīšanos, pateicoties attīrīta lanolīna bāzei un īpaši augstai dabīgo lipīdu koncentrācijai.

  • Baro un mitrina ādu.
  • Bāzi veido attīrīta lanolīna un ūdens emulsija.
  • Nesatur krāsvielas, smaržvielas un parabēnus.
  • Ātri uzsūcas, neatstāj taukainus nospiedumus.
  • Izstrādājuši Dānijas dermatologi.


Decubal® Original Clinic Cream (100 ml / 250 ml).
Barojošs un mitrinošs krēms sausai, jutīgai un problemātiskai ķermeņa ādai. Satur glicerīnu un lanolīnu.

Decubal® Face Cream (50 ml)
Nomierinošs un mitrinošs krēms sausai un jutīgai sejas ādai.

Decubal® Lip Balm (30 ml)
Īpaši mitrinošs un remdējošs balzams sausām un sasprēgājušām lūpām, kā arī īpaši sausai un bojātai ādai.

Decubal® Shower & Bath Oil (200 ml)
Dziļi mitrinoša dušas un vannas eļļa, pabaro ādu un aizsargā to.

Decubal® Face Wash (150 ml)
Mitrinošas putas efektīvi attīra sejas ādu no taukiem un netīrumiem, to nesausinot.

Kosmētikas līdzeklis pieejams tikai aptiekās

Bez parabēniem. Bez smaržvielām. Bez krāsvielām. Ar lanolīnu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!