Foto: Reuters/Scanpix

Modes pasaulē aktualitātes atkārtojas ik pēc noteiktiem periodiem. Kāds min septiņu, cits – desmit gadu ciklu, kā arī ir klasiskas un nezūdošas vērtības, kas savu aktualitāti nezaudē arī pēc vairākām desmitgadēm. Turpinājumā piedāvājam Goodhousekeeping.com veidoto skaistuma tendenču apskatu, kas ir moderns un stilīgs arī šobrīd. Lūk, grima odziņas, sākot no 1930. gada, kas teicami izskatīsies arī mūsdienu modes dāmas izskatā.

Starp citu, turpinājumā minēto apkopojumu vari pielietot arī kā špikeri, gatavojoties tematiskajām ballītēm – uzzini, kādas bijušas katras desmitgades pamanāmākās grima tendences!

1930. – 1940. gads

Foto: Reuters/Scanpix

30. gadi

Pamanāma lūpu kontūra

Lai radītu apjomīgāku lūpu efektu, iztiekot bez kosmētiskām injekcijām, izmanto veco, labo triku – ar lūpu zīmuli apvelc to kontūru platāku nekā lūpas ir patiesībā. Šo paņēmienu pielietoja Holivudas zvaigzne Marlēna Dītriha, tam savu aktualitāti nezaudējot arī mūsdienās.

Tvīkstoši vaigi

Pagājušā gadsimta 30. gadu pamanāmākā tendence viennozīmīgi bija sārti vaigi, kas izcelti ar kosmētikas palīdzību. Pietvīkušās ādas efekts ne mazāk aktuāls ir arī šodien.

Ietonētas uzacis

Lai gan šobrīd mūsu ārējā izskatā pamazām atgriežas pēc iespējas lielāks dabiskums, 30. gadiem raksturīgās ar zīmuli ietonētās uzacis ir modernas arī mūsdienās. Tiesa, to krāsošanā gan izvairies no, piemēram, mūziķei Billijai Holidejai raksturīgajiem biezajiem krāsas triepieniem.

Dūmakainas acis

Arī iztiekot bez veselas plejādes acu ēnu un laineru, vari radīt dūmakainu acu efektu. Atliek tās vien izpludināt, akcentējot acu augšējos plakstiņus un neaizraujoties ar pārmērīgu tonēšanu.

40. gadi

Koraļļu sārtums

Lai seja izskatītos kā saulītes noskūpstīta, klāj uz vaigiem sārtumu koraļļu krāsā – vienu no pagājušā gadsimta 40. gadu karstākajām aktualitātēm!

Oranži sārtas lūpas

Oranži sārtais lūpu krāsas tonis seju padara veselīgāku un dzīvīgāku, tās tonim it kā kļūstot siltākam.

A photo posted by @getyourbrushout on Jan 26, 2016 at 12:34pm PST

Matēta āda

Mazinot ādas spīdumu un taukainību, matēta pūdera lietošana rada gludas un teju nevainojamas sejas ādas izskatu. Tiesa, lietojot šādas struktūras kosmētikas līdzekli, rūpējies, lai āda būtu mitrināta. Pretējā gadījumā, izceļot krunciņas un ādas sausos pleķīšus, savam izskatam uzkrausi vismaz piecus gadus klāt.

Balts acu zīmulis

Baltā acu zīmuļa lietošana, novelkot ar to līniju gar acu apakšējā plakstiņa iekšpusi, nav tikai 40. gadu viltība. Arī šodien to itin bieži pielietojam, tā skatienu padarot mirdzošāku.

1950. – 1960. gads

50. gadi

Izceltas dzimumzīmītes

Prātā atsaucot Holivudas dīvas Merilinas Monro tēlu, atminamies viņai raksturīgo dzimumzīmīti uz vaiga, ko aktrise labprāt izcēla arī ar kosmētikas zīmuļa palīdzību. Tāpat ar šādu izskata rozīnīti lepojas arī supermodele Sindija Krauforde, turklāt viņa nebūt nav vienīgā.

Arī šobrīd piemīlīgas dzimumzīmītes, kas izceļ sejas pantus, ir aktuālas, tāpēc vari ar tām lepoties! Gadījumā, ja daba tevi nav apveltījusi ar šo atšķirības zīmi, taču nagi niez pārbaudīt, kā ar to izskatītos arī tu, liec talkā gaiši brūnu kosmētikas zīmuli un izvēlies, kuru sejas daļu izdaiļot ar neuzkrītošu punktiņu!

Sejas konturēšana

Lai gan šķiet, ka sejas konturēšana ir mūsdienu skaistuma industrijas izgudrojums, tā nebūt nav. Jau 50. gados to pielietoja gan filmu zvaigznes, gan citi šovbiznesa pārstāvji.

Lillā lūpu krāsa

Violetie un lillā toņi dažādās to nokrāsās piestāv gandrīz katrai, savukārt rezultāts ir lielisks.

60. gadi

Izpludinātas acu ēnas

Eksperimentē ar ekstravagantiem toņiem un neordinārām formām, piemēram, acu ārējos kaktiņos ēnas izpludinot, savukārt vidusdaļā veidojot grafiskas līnijas.

Mākslīgās skropstas

Supermodeles Tvigijas skatiens ir kļuvis leģendārs, savukārt pieliekamās skropstas – par teju katras sievietes slepeno ieroci izteiksmīga tēla radīšanā.

Foto: AFP/Scanpix

Asins sārtas lūpas

Klasika, kas nezūd un vienlaikus spēj pārsteigt atkal un atkal.

Biezas, tumšas uzacis

Piešķir sejai izteiksmīgumu un skatienam intensitāti, parūpējoties par koptām uzacīm. Biezi un tumši uzacu matiņi var izskatīties gana eleganti, tavam tēlam nezaudējot arī dabiskumu.

Lainera loki

Ja vajadzētu izvēlēties vienu konkrētu produktu, kas raksturotu 60. gadu modi grimā, tas viennozīmīgi būtu laineris. Izteiksmīgi tā loki ir šīs desmitgades firmas zīme, ko droši varam izmantot arī mūsdienās.

1970. – 1990. gads

Foto: Reuters/Scanpix

70. gadi

Pasteļu krāsas acu ēnas

Zili, persiku un rozīgi toņi saistās ar naivumu un bērnišķīgumu, tomēr ir iederīgi arī mūsdienu sievietes tēlā. Persiku toņi teicami piestāvēs ikdienas grimam, savukārt maigas zilā toņa nokrāsas papildinās tavu vakara tēlu.

Uz ādas līmējami gliteri

70. gadiem raksturīgais fanks ir dzīvs arī šobrīd – iejūties disko tēlā, seju rotājot ar līmējamiem gliteriem un mirdzumiem! Protams, izvērtē, kur šādā izskatā dosies. Diezin vai tavu drosmīgo tēlu novērtēs vadība, ja strādā, piemēram, bankā vai kādā valsts iestādē.

Grafiskas lainera līnijas

Ja vēlies patiesi izteiksmīgu skatienu un zini, ka spēsi šo tēlu iznest, izrotā plakstiņus ar grafiskām līnijām!

80. gadi

Saules noskūpstīti vaigi

Ja 60. un 70. gadiem grimā bija raksturīga precizitāte, tad 80. gadi nāca ar brīvības vilni. Tolaik modē bija iedeguma efekts, vaigiem rotājoties sārti brūnās nokrāsās, kas ir aktuālas arī šodien.

Košas lūpu krāsas

Leģendārā dziedātāja Sindija Laupere bija celmlauze neierastu toņu lūpu krāsu izvēlē. Mūsdienās to, savukārt, turpina, piemēram, aktrise Lupita Njongo, kura filmas Zvaigžņu kari jaunākās daļasSpēks mostas pirmizrādē pērnā gada nogalē ieradās ar koši zilā tonī krāsotām lūpām.

Dabiskas uzacis

Šķiet, 80. gados uzacis tika atstātas augam savā vaļā. Spurainas un nedaudz mežonīgas – tādas tās modes žurnālos nereti redzam arī šodien.

Lillā acu ēnas

70. gados modē bija pasteļu toņi, savukārt 80. gados savu uzvaras gājienu sāka krietni drosmīgāka to alternatīva – koši lillā un rozā toņi, klāti tieši uz plakstiņiem. Šīs krāsas patīkami kontrastē ar teju katru acu toni un tēlam acumirklī piešķir košumu.

90. gadi

Metāliskas acu ēnas

Vai atceries pazīstamās grupas Spice Girles dalībnieces Mela B grimu? Tajā dominēja metāliskie toņi, kas visbiežāk tika lietoti acu krāsošanā. Izmanto šādas acu ēnas vakara grimam un ļauj ikvienā pasākumā sev mirdzēt!

Nude toņa lūpas

Supermodele Keita Mosa lielā daļā tieši 90. gados uzņemto fotogrāfiju pozējusi ar dabiska toņa jeb nude krāsas lūpām. Šī krāsa savu popularitāti nav zaudējusi arī šodien – spilgts piemērs nude lūpu krāsas iekļaušanai grimā ir sabiedrības dāmas Kimas Kardašjanas tēls. Tiesa, citas ambiciozās skaistules izskata iezīmes gan nerekomendējam pārņemt.

Ogu krāsas lūpas

90. gados tik populārā grima tendence savu uzvaras gājienu turpina arī šodien. Dažādu nokrāsu ogu toņi lūpu krāsā viennozīmīgi ir šīs sezonas karstākā grima aktualitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!