Foto: Shutterstock

Jautājums par skaistākajām uzacīm, piemērotāko formu, to krāsu un stilu ir mūžīgs. Atšķirībā no veiksminiecēm, kas jau atradušas savu ideālo uzacu formu, pārējās joprojām atrodas meklējumos. Un zini, lai cik būtu speciālistu – vizāžistu, stilistu, brovistu (no angļu val. browist – uzacu stilists), tik pat daudz un turklāt dažādi būs arī viedokļi, interpretācijas un redzējums. Savs vērtējums par stilīgumu, proporcijām un krāsu būs ikvienam, taču viedokļu un gaumes dažādība neietekmēs pamata prasības – uzacīm jābūt koptām! Vai tās būtu šauras un diegveida, biezas kā Frīdai Karlo vai krāsainas kā Ņujorkas modes nedēļas skatēs redzētās. Konsultē vizāžiste un meikapa māksliniece Jana Kozlova.

Aktualitātes

Uzacu krāsās un formās šobrīd var redzēt itin visu, no ierastās klasikas līdz teju baltām un neredzamām. Savukārt šosezon uzvaras gājienu uzsācis jauns uzacu trends – krāsainās uzacis, kur uzacu krāsojumā būs atrodama vai visa varavīksnes krāsu palete. Eksperimentiem un ekstravagancei nav robežu, ja esi drosmīga un gatava pārmaiņām, noteikti dari to, taču izvērtē, vai spēsi tās pasniegt un labi jutīsies jaunajā tēlā.

Izvēloties savu uzacu stilu, jāatceras viens – mode ir nepastāvīga, tā mainās un katru pusgadu nāk klajā ar jauniem izaicinājumiem. Ja tev netīk jaunākās modes tendences, tad vietā būs vizāžistes un meikapa mākslinieces Janas Kozlovas ieteikums – neseko tai! Ja nepatīk, nevajag izveidot uzacu formu atbilstoši modes prasībām un vēlāk, skatoties ik dienu spogulī, redzēt sevi pilnīgi svešu. Neviens nenovērtēs tavas modīgās pūles, ja tu pati sev nepatiksi un nejutīsies ērti. Izplūkāt šaurās diegveida līnijās vai izkrāsot visās varavīksnes krasās, lai cik ļoti tas nebūtu modē, tomēr nav risinājums."

Uzacu forma

Visam pamatā būs uzacu forma un stils, kas tev piestāv. Būtībā šie nosacījumi nemainās. Jautājums, kā atrast savu uzacu formu, uztrauc daudzas. Vieglākā izvēle ir apmeklēt profesionāli un ļaut viņam padarīt savu darbiņu. Turpmākā formas uzturēšana tev neprasīs pūles. Ja esi apņēmīga vai nevēlies tērēt līdzekļus un laiku, vari izveidot savu uzacu formu pati, taču uzmanies, jo uzacīs svarīgs katrs matiņš! Viens, lieki vai pārsteidzīgi izrauts, var izmainīt visu izskatu – uz labo vai slikto pusi, tas jau cits jautājums.

Pamatā, veidojot uzacu formu, jāatceras – uzacīm jāveido sejas ovālam atbilstoša forma, piemēram, stūrainai sejas formai uzacīm arī jābūt stūrainam, savukārt noapaļotām sejas formām piestāvēs noapaļotas formas uzacis.

Kā atrast savu uzacu formu? Sāc ar sejas ovāla noteikšanu! Aizej pie spoguļa, atglaud matus no pieres, deniņu zonas un novērtē spoguļattēlu.

Foto: Shutterstock

Ovālai sejas formai pieres daļa būs nedaudz platāka kā zods, vaigu kauli izteiktāki. Sejas ovāls noapaļots un zoda virzienā lēzeni pāries šaurākā zoda daļā. Šī sejas forma tiek uzskatīta par ideālu. Uzacu forma nav jāveido lai mainītu vai koriģētu sejas formu, tādēļ ovālas sejas formas īpašnieces var ļauties savu dabisko uzacu formai, atliek tikai viegli akcentēt uzacu izliekumu.

Savukārt apaļai sejas formai sejas garums un platums būs gandrīz vienāds vai tuvu tam. Vaigu daļā seja būs platākā. Veicot uzacu korekciju, šīs sejas formas īpašniecēm tiek mēģināts panākt izstieptākas un garenākas sejas formas efektu, šim nolūkam veidojam izteiktākus leņķus jeb variējam ar uzacu izliekuma augstumu (uz augšu un uz leju). Runājot par apaļām sejas formām, vizāžistu un stilistu viedokļi bieži dalās, vieni uzskata, ka uzacis jāveido stūrainākas (spicākas), lai tādējādi "pastieptu garumā" sejas formu, savukārt citi uzskata – forma jāveido stūraināka, taču tāpat jāsaglabā sejas dabisko līniju plūstošās formas (noapaļotas). Kozlovas ieteikums – paliec pie ieapaļās formas, taču mēģini uzacij veidot pēc iespējas augstāku izliekumu, sevišķi nepārcenšoties. Pārāk izplūkājot uzacis, tu riskē nonākt pie uzacīm jautājuma zīmes formā. Atsakies no lēzenām formām, tās tavu seju vizuāli padarīs vēl apaļāku!

Garenā sejas formā piere, vaigu kauli un žokļa līnija būs apmēram vienā paltumā. Sejas ovāls būs lēzens, zods šaurāks. Uzacis veido horizontālāk, neizceļot izliekumu. Horizontālākas uzacu līnijas vizuāli sadalīs seju un radīs "īsākas" sejas iespaidu. Šīs sejas formas īpašnieces droši var atļauties biezas, dabiskās un izteiksmīgas uzacis.

Kvadrātveida sejas formai piere, vaigu kauli un žokļa līnija būs vienādā platumā. Raksturīgākā iezīme – izteiktā žokļa kaulu līnija. Uzacu formu veido biezāku un izteiksmīgāku, tādas uzacis līdzsvaros sejas formu un mīkstinās izteikto žokļa kaulu līniju. Atsakies no smalkām un lēzenām uzacu formām.

Sirdsveida sejas formas īpašniecēm ir ovālam līdzīga sejas forma ar manāmi šaurāku, smalkāku zoda daļu. Šis apstāklis būtiski neietekmē uzacu formu, tādēļ tās korekcijā var pieturēties pie savas dabiskās uzacu formas jeb pietuvināt tās ovālas sejas formas uzacīm. Ja vēlies pastiprināt spicā zoda efektu, vari veidot asākas formas uzacu pacēlumu, tomēr tas draud ar skarbāku sejas izteiksmi un pārāk stūrainām formām.

Dimanta jeb rombveida sejas formās dominē leņķi. Vērojama proporcionāli īsāka pieres daļa, platāka deniņu zona. Uzacu formu veido izliektu lai vizuāli sašaurinātu platāko sejas daļu.

Ja nespēj noteikt savu sejas formu

Joprojām nav skaidrības ar sejas formu? Vizāžiste iesaka talkā ņemt fotoaparātu, lapu un lineālu. Noglaud matus, uztaisi selfiju un izprintē foto (pietiks arī ar attēlu monitorā). Izmēri sejas garumu ar lineālu (mērlentu), šajā gadījumā tie ir 23 cm (attālums no augšējās līnijas līdz apakšējai). Izdali kopējo garumu ar 3 (mūsu gadījumā tie ir 7,67 cm). Nomēri attālumu no deguna gala līdz zodam, foto tas ir 6,6 cm.

  • Ja pēdējais skaitlis ir lielāks par pirmo skaitli, drīzāk tava sejas forma ir iegarena;
  • Ja pēdējais skaitlis mazāks par pirmo, iespējams, tev ir ieapaļa sejas forma;
  • Ja pēdējais skaitlis vienāds vai tuvs pirmajam skaitlim, iespējams, tu esi ovālas sejas formas īpašniece.

Šis aprēķins ir ļoti vispārināts, tādēļ neesi pret sevi kritiska un šaubu gadījumā meklē speciālista palīdzību! Meistars izveidos tev piemērotāko uzacu formu un ieteiks to krāsošanas iespējas.

Kādu uzacu krāsu izvēlēties

Kādu uzacu krāsu izvēlēties? Viss atkarīgs no uzacu matiņiem un to biezuma.

  • Ja uzacis biezas un matiņu daudz, krāso tās maksimāli tuvas dabiskajai uzacu krāsai.
  • Ja uzacis plānas un matiņu maz, tumšmatēm ieteicams krāsot uzacis vismaz vienu līdz divus toņus gaišākas nekā dabiskā matu krāsa.
  • Gaišmatēm – divus toņus tumšākas, nekā ir dabiskā matu krāsa.

Runājot par melno krāsu – melnas, tumšas uzacis mūs padara vecākas, dusmīgākas un skarbākas. Vai vēlies tāda būt? Ja nē, izvēlies uzacis krāsot maigākas! No pelēcīgām līdz olīvu un brūnajiem toņiem. Izvēle ārkārtīgi plaša.

Savukārt drosmīgajām Jana Kozlova iesaka izmēģināt šobrīd tik aktuālās uzacis varavīksnes krāsās.

A photo posted by Dolls Kill (@dollskill) on Apr 13, 2016 at 10:30am PDT

A photo posted by Ram Riot (@ramriot) on Feb 12, 2016 at 9:14am PST

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!