Foto: Shutterstock

Lai uzlabotu savu pašsajūtu un izskatu, vērts ne tikai sakārtot ēdienkarti, izvēloties sabalansētu un veselīgu uzturu, bet arī no malas paraudzīties uz ikdienas paradumiem, jo īpaši – ieradumiem galda kultūrā, tā izvērtējot, vai problēmas sakne, piemēram, tik bieži apspriestā cīņa ar lieko svaru un gremošanas traucējumiem, patiesība nerodas no iesīkstējušiem paradumiem, kas kaitē mūsu veselībai.

Šai sakarā piedāvājam uztura ieteikumus, kā palīdzēt savam organismam, par ko aizdomāties aicina portāls health.com. Izvērtē tos un ievies vajadzīgās korekcijas savā ikdienā, lai uzlabotu veselību, pašsajūtu un attiecīgi – arī izskatu!

Cik bieži tu atļaujies iedzert?

Foto: Shutterstock

Jau pēc glāzes vīna vai viena kokteiļa organismā notiek ķīmiski procesi, kas ierosina izsalkuma sajūtas rašanos, arvien pieaugot apetītei. Tā alkoholiskie dzērieni paši par sevi satur daudz kaloriju, tiem pievienotā našķu un uzkodu enerģētiskā vērtība situāciju pasliktina vēl vairāk. Jāpiebilst, ka vairums cilvēku arī neapjauš, cik daudz alkohola izdzer, kā rezultātā atteikšanās no grādīgajiem dzērieniem nodrošina negaidītas un pat dramatiskas izmaiņas ķermeņa svarā, apkārtmēros un arī cilvēka pašsajūtā.

Kādus diētiskos produktus tu ēd?

Foto: Shutterstock

Diētiskie produkti lielākajā daļā gadījumu garantē, ja ne svara pieaugumu, tad tā stāvēšanu uz vietas gadījumā, ja vēlies kļūt slaidāka, gan! Diētiskie un maztauku produkti lielā daudzumā satur cukuru, kā arī organismam kaitīgos mākslīgos saldinātājus, kas kaitē organisma hormonālajam līmenim, kā arī rosina ēstgribu.

Apēdot vienu diētisko produktu, tu sniegsies pēc nākamā, uzņemot arvien vairāk lieko un patiesībā organismam nevērtīgo un tukšo kaloriju, kas rosinās vien svara pieaugumu.

Tāpat atceries, ka ēdienkarti ieteicams veidot no svaigiem produktiem, kuru pagatavošanā roku nav pielicis cilvēks – 2010. gadā veiktā pētījumā atklāts, ka, ēdot jau gatavus pusfabrikātus (pat, ja tajos nav pārmērīgi augsts kaloriju un tauku daudzums), organisms to pārstrādāšanas laikā sadedzina par 50 kalorijām mazāk nekā tad, ja ēstas paša gatavotas maltītes no svaigām izejvielām.

Cik daudz šķietamo veselīgo produktu apēd?

Foto: Shutterstock

Pilngraudu produkti, avokado, lasis un citi veselīgajām taukskābēm bagāti ēdieni, kā arī augļi, dārzeņi, olbaltumvielām bagāti ēdieni un piena produkti, ir pamats, uz kā būvēt veselīgu ēdienkarti. Taču, vai zini, cik daudz kaloriju tajos ir?

Pārlieku aizraujoties ar porcijas apjomu, varam nepamanīt, cik kaloriju patiesībā apēdam, aizmirstot, ka arī veselīgi produkti pārmērīgā daudzumā rosinās svara pieaugumu. Piemēram, auzu pārslu, riekstu un no augļiem gatavotu smūtiju enerģētiskā vērtība ir gana liela, lai būtu vērts piedomāt pie šo produktu uzņemtā daudzuma.

Atceries sekot līdzi porcijas lielumam, tā nodrošinot vajadzīgo dienas kaloriju devu un to neapzināti nepārkāpjot!

Vai tu skaiti kalorijas?

Foto: Shutterstock

Protams, ir vērtīgi zināt, cik daudz kaloriju ikdienā uzņem un vai to daudzums ir mazāks nekā iztērēto kaloriju skaits. Taču kaloriju skaitīšana ierosina arī stresa hormona izstrādāšanos, izjūtot spriedzi par to, vai netiek pārsniegta dienas kaloriju norma, kā rezultātā tiek apēsts vairāk neveselīgu un saldu produktu, kā arī organismā notiekošo ķīmisko procesu rezultātā vēdera rajonā uzkrājas liekie tauki.

Seko līdzi ikdienā uzņemto produktu uzturvērtībai, taču neļauj kaloriju skaitīšanai pārņemt tavu ikdienu pilnībā! Atceries, ka mēs ēdam, lai dzīvotu, nevis dzīvojam, lai ēstu!

Vai proti strādāt ar savām emocijām?

Foto: Shutterstock

Ieradums emociju iespaidā sniegties pēc ēdiena mūsdienu nervozajā un steigas pilnajā pasaulē kļūst arvien izplatītāks. Dusmu, vientulības, aizvainojuma, vilšanās un arī laimes “apēšana” liek maltīti baudīt nevis izsalkuma mudinātam, bet psiholoģiskā diskomforta un nespējas sakārtot savu jūtu pasauli paša spēkiem rezultātā.

Lai to pārtrauktu, ir vitāli svarīgi iemācīties problēmas risināt bez ēdiena palīdzības, kā arī atrast veidus, kā svinēt dzīvi, neatzīmējot brīvdienas vai sasniegumus karjerā ar kārtējo kūkas gabaliņu. Gadījumā, ja piefiksēta regulāra emocionālu motīvu rosināta pārēšanās, sāc strādāt savu iekšējo pasauli, vajadzības gadījumā nekautrējoties lūgt speciālista palīdzību!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!