Foto: PantherMedia/Scanpix
Pateicoties mūsu aizņemtajai ikdienai un tam, ka arvien vairāk cilvēku precas vai veido nopietnas attiecības krietni lielākā vecumā nekā agrāk, maltītes ieturēšana vienatnē ir kļuvuši par gluži ikdienišķu parādību.

Pētījumi liecina, ka 55 procenti našķu un ātro uzkodu, kā arī vairums brokastu un pusdienu tiek apēsti vienatnē, cilvēkiem nereti (33 procenti) arī vakariņās restorānos dodoties bez kompānijas.

Rezultātā tiek ēsts neveselīgāk un vairāk, nepiedomājot pie produktu uzturvērtības un to noderīguma veselam organismam. Tāpat tiek ēsts steigā un mehāniski, vien – lai nomāktu izsalkuma sajūtu, novērojuši pētnieki.

Rezultātā tiek rosināts svara pieaugums un gremošanas traucējumi, un šai sakarā portāls "Women's Health" piedāvā iepazīties ar ēšanas paradumiem, kas tos veicina vēl vairāk.

Tu neēd pie galda, bet, kur pagadās

Nereti cilvēki, jūtoties nomākti par vienai personai klāto galdu, izvēlas ātro uzkodu ēstuvi un paēd mašīnā, vai maltīti ietur pie datora vai televizora.

Rezultātā netiek pievērsta uzmanība ne produktu veselīgumam, ne tam, cik kaloriju un taukvielu tie satur, bieži vien pilnvērtīgu maltīti aizstājot ar treknām uzkodām un saldumiem.

Tava kompānija ir dators vai televizors

Ja ēdienreizes laikā pārskati e-pastu, skaties seriālu vai jaunākos interneta video, tu nepievērs uzmanību tam, cik apēd un laikus nepamani sāta sajūtu. Rezultātā atkal tiek apēsts vairāk.

Tu burtiski "nokop" savu maltīti

Ēdot ar kādu kopā, mēs gan sarunājamies, gan klausāmies, nevis tikai gremojam kumosu pēc kumosa. Tomēr, maltīti ieturot vienatnē, šāda ēšanas tehnika izpaliek, ēdienu vienkārši mehāniski noēdot, kas liedz laikus pamanīt sāta sajūtu un rosina pārēšanos.

Tu pasūti ēdienu uz mājām

Vairums porciju, ko iespējams pasūtīt, domātas vairākām personām, nevis vienai, tāpēc tiek rosināta lieko kaloriju uzņemšana, kā arī vienkārši burtiska kuņģa staipīšana, brīdina eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!