Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēdējās dekādes laikā liekais svars ir sabiedrībā bieži sastopama problēma. Tajā pašā laikā tiek atvērti arvien jauni sporta un fitnesa centri, kas mudina rūpēties par savu ķermeni, veselību un izskatu.

Nereti cilvēki izvēlas nepareizas metodes liekā svara zaudēšanai, kā arī ieklausās dažādos mītos, kas traucē sasniegt mērķi.

Šai sakarā piedāvājam interviju ar divkārtējo Eiropas čempionu bodibildingā, modeli, aktieri un veselīga dzīvesveida portāla Kilo.lv vadītāju Andriu Pauļukeviču, kurš vēlas dalīties savā pieredzē.

Ar ko jāsāk, ja ir vēlme uzlabot savu ķermeni? 

Populārākā kļūda ir uzskats, ka trenažieru zāles apmeklēšana un skriešana pāris reižu nedēļā ir pietiekoši. Vissvarīgākais darbs norit virtuvē, nevis sporta zālē. Tieši uzturs spēlē svarīgāko lomu un nosaka 70% no Jūsu izskata. Pārējais ir treniņi. Tas nozīmē, ka pat bez treniņiem, ievērojot pareizu diētu, zaudēsiet ķermeņa taukus. 

Tagad būtu nepiciešams izskaidrot, kas īsti ir diēta. Diēta nenozīmē pilnīgu badošanos vai ēšanu tikai vienu vai divas reizes dienā. Veselīga diēta sastāv no 5 ēdienreizēm dienā. Jo īpaši, ja vēlaties atbrīvoties no taukiem. 

Tas ir vienīgais veids, kā paātrināt vielmaiņu. Tikai padomājiet: vairums cilvēku ar lieko svaru ēd neregulāri un sabojā savu vielmaiņu. Ja gribas zaudēt taukus, tad jāsāk ēst.

Kāds ir lābākais veids, kā zaudēt taukus vēdera rajonā?

Interesanta lieta par cilvēka ķermeni - vēdera rajonā nav lokālu tauku dedzināšanas iespēju - variet izpildīt tūkstoš "presītes", bet tas nepalīdzēs zaudēt taukus. Trenēt kādu ķermeņa daļu nenozīmē dedzināt tajā taukus. 

Kad pieaug svars, tad tauki uzkrājās visā ķermenī - ap vidukli, kājās, gurnos, rokās, pat kaklā un vaigos. Dažviet tauki uzkrājas vairāk, citur mazāk, bet kopumā process notiek visā ķermenī. Tāpat arī, zaudējot svaru, tauki zūd no visa ķermeņa kopumā. 

Pat tajās daļās, kuras netrenējat. Tas nozīmē, ka tauku zaudēšana konkrētā ķermeņa daļā pieprasa vispārēju ķermeņa svara un apmēru samazināšanu.

Kādi treniņi ir visiedarbīgākie?

Atkarīgs no sasniedzamā mērķa. Vispārēji runājot, tieši treniņi ar svariem palīdz ķermeni transformēt visātrāk. Jo tieši tam arī šis sporta veids radīts.

Un visbiežāk to mīl tieši vīrieši. Problēma ir tajā, ka sievietes sporta zālē nereti baidās tuvoties svaru trenažieriem vai hantelēm. Viņas uzskata, ka šāds treniņš uzaudzēs lielu muskuļu masu un liks izskatīties vīrišķīgi. 

Bet tas nemaz nav iespējams! Paklausieties, dāmas, lai palielinātu muskuļu masu tādā apjomā, ķermenim jāsaražo daudz testosterona, kas sievietēm nav iespējams. Un jāuzņem daudz kaloriju, kuras jūs visbiežāk tieši samazināt. Treniņi ar svariem jūs padarīs spēcīgākas un uzlabos muskuļu tonusu. 

Kardiotreniņi - riteņbraukšana, skriešana - ir lieliski paņēmieni ķermeņa tauku zaudēšanai. Problēma ir tajā, ka iztiekot tikai ar kardiotreniņiem, jūs iegūsiet ļoti plakanu pēcpusi un zaudēsiet izliekumus. 

Tādēļ arī noder svaru treniņi - lai saglabātu formu. Meitenēm ļoti patīk arī aerobika. Tā ir lieliska, ja programma atbilst jūsu fitnesa līmenim. Bet, ja jums ir liekais svars, tad aerobikas nodarbība var savainot ceļus un mugurkaula lejasdaļu. Tādēļ ir jāspēj izvēlēties, kas ir piemērotākais. Nevajag tikai akli sekot pūlim.

Fizisko aktivitāšu dēļ arī nepieciešams paaugstināt olbaltumvielu apjomu uzturā, lai nodrošinātu muskuļu atjaunošanos.

Raksts tapis sadarbībā ar veselīga dzīvesveida portālu KILO.LV

KILO.LV speciālisti piedāvā individuāli izstrādātus uztura plānus, kas ļauj ne tikai sasniegt savus mērķus, bet arī neliedz baudīt ēdienu. Receptes ir ērti pārskatāmas un pats plāns ir ērti modificējams, lai pielāgotos dažādām situācijām. Treniņu plāniem pieejami dažādi sarežģītības līmeņi,un tie tiek pielāgoti klientu treniņu apstākļiem un pieejamajam inventāram.

Veselīga dzīvesveida interneta platforma KILO.LV. Latvijā darbojas kopš 19. maija.

KILO.LV speciālisti piedāvā individuāli izstrādātus uztura plānus, kas ļauj ne tikai sasniegt savus mērķus, bet arī neliedz baudīt ēdienu. Receptes ir ērti pārskatāmas un pats plāns ir ērti modificējams, lai pielāgotos dažādām situācijām. Treniņu plāniem pieejami dažādi sarežģītības līmeņi,un tie tiek pielāgoti klientu treniņu apstākļiem un pieejamajam inventāram.  

KILO.LV aizsākumi meklējami Lietuvā, kad godalgotais bodibilderis un treneris Andrius Pauļukevičs atrada risinājumu šiem un citiem jautājumiem, kas nomoka ne tikai trenerus, bet arī veselīga dzīvesveida entuziastus.

Apvienojot mūsdienu tehnoloģijas un profesionāļu pieredzes krājumu šā gada sākumā Lietuvā tika radīts KILO.LT. 

Komandā iesaistītie treneri, dietologi, informācijas tehnoloģiju speciālisti un uzņēmējdarbības speciālisti izveidoja KILO tādu, kāds tas ir šodien: vienlaicīgi spējīgu apkalpot gandrīz neierobežotu klientu skaitu, ievērojami lētāku un pieejamāku nekā citas alternatīvas. Servisa kvalitāte un ērtības ātri piesaistīja cilvēkus, tādēļ jau pēc 5 mēnešiem tapa KILO.LV (www.kilo.lv) - īpaši pielāgots Latvijas iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!