Foto: Shutterstock

Kokosriekstu eļļa tās veselīgā sastāva dēļ ir viens no tā dēvētajiem "superproduktiem", ko uzturā vēlams iekļaut teju katram. Aplūkojot kokosriekstu eļļas vērtīgās īpašības, jāizceļ tās iedarbība gan uz liekā svara zudumu, gan smadzeņu darbības uzlabošanu, gan ādas veselības stāvokļa problēmu mazināšanu. Turpinājumā piedāvājam detalizētu ieskatu kokosriekstu eļļas sastāva raksturojumā un tās pozitīvajā ietekmē uz mūsu veselību, kas apkopots portālā Ajcn.nutrition.org.

Kokosriekstu eļļa sastāv galvenokārt no piesātinātajām taukskābēm, taču pētījumos ir atklāts, ka ne visas piesātinātās taukskābes, pretēji valdošajam uzskatam, negatīvi ietekmē mūsu organisma veselības stāvokli.

Kokosriekstu eļļa neietekmē tā dēvētā "sliktā" holesterīna līmeni, jo specifiskās vidēji garo ķēžu piesātinātās taukskābes tiek asimilētas citādi, nekā dzīvnieku izcelsmes produktos, piemēram, treknā, ceptā gaļā, esošās.

Tādējādi kokosriekstu eļļā esošās taukskābes tiek izmantotas tūlītējā organismam nepieciešamās enerģijas ražošanā, nevis tiek uzkrātas lieko tauku rezervju veidā.

Analizējot kokosriekstu eļļas ietekmi uz liekā svara zudumu, arī secināts, ka tai piemīt apetīti mazinoša iedarbība, ko nodrošina produkta ķīmiskais sastāvs un cilvēka organismā notiekošie gremošanas procesi. Šo apgalvojumu uzskatāmi pierāda arī pētījumi, kuros atklāts, ka cilvēki, kuri brokastīs lietojuši kokosriekstu eļļu, piemēram, pagatavojot tajā omleti, dienas gaitā uzņēma mazāk kaloriju, ilgāk jūtot sāta sajūtu un enerģijai organismā izdaloties vienmērīgāk.

Tāpat pētījumos arī ir atklāts, ka pasaules daļās, kurās kokosriekstu eļļa ir viens no ikdienas ēdienkartes pamata produktiem, dzīvo ne tikai veselīgāki, bet arī laimīgāki cilvēki. Kamēr Rietumu pasaulei kokosriekstu eļļa vēl šķiet samērā eksotisks produkts, uz dienvidiem no ekvatora esošajās Klusā okeāna salās mītošie Tokelauanas iedzīvotāji 60 procentus dienas kaloriju devu uzņem tieši no kokosriekstiem un to produktiem un ir atzīti par lielāko piesātinātās taukskābes patērējošo populāciju pasaulē.

Kā liecina pētījumi, salu iedzīvotājiem ir teicams veselības stāvoklis, praktiski netiekot fiksētiem sirds un asinsvadu saslimšanu gadījumiem, kā arī, analizējot pētījuma ietvaros veikto aptauju datus, secināts, ka Tokelauanas iedzīvotāji ir arī vieni no laimīgākajiem cilvēkiem pasaulē.

Foto: Shutterstock

Savukārt, vērtējot kokosriekstu eļļas saistību ar liekā svara mazināšanos, secināts, ka, tiecoties samazināt ķermeņa masu, būtisks ir ne tikai uzņemto kaloriju daudzums, bet arī to avoti.

Kādā pētījumā apstiprināts, ka kokosriekstu eļļa veicina uzņemto kaloriju degšanu pat miera stāvoklī. Tā iemesls ir jau iepriekš minēto tieši kokosriekstu eļļā esošo piesātināto taukskābju iedarbība – dienā uzņemot tās 15 – 30 gramu apmērā, 24 stundu laikā organisma sadedzināto kaloriju daudzums pieaugs par pieciem procentiem jeb vidēji par 120 kalorijām.

Tāpat noskaidrots, ka kokosriekstu eļļa efektīvi palīdz zaudēt lieko svaru, kas uzkrājas vēdera dobuma rajonā un tiek vērtēts kā veselībai un dzīvībai īpaši bīstams, jo, aptaukojoties iekšējiem orgāniem, ievērojami paaugstinās dažādu hronisku slimību rašanās risks.

To pierāda kāds pētījums, kurā piedalījās 40 sievietes ar lieko svaru, no kurām daļa pētījuma gaitā, līdztekus diētiskai ēdienkartei un fiziskai slodzei, ik dienas uzņēma 30 mililitrus kokosriekstu eļļas, savukārt pārējās ievēroja vien diētu un veica fiziskās aktivitātes. Rezultātā tika atklāts, ka sievietēm, kuras lietoja arī kokosriekstu eļļu, 12 nedēļu laikā ievērojami samazinājās ķermeņa masas indekss un svars, viņām uzrādot krietni labākus rezultātus nekā sievietēm, kuras kokosriekstu eļļu nelietoja.

Jāpiebilst arī, ka 50 procentus kokosriekstu eļļā esošo piesātināto taukskābju veido laurilskābe, kas, savukārt vērtējama kā viens no spēcīgākajiem dabiskajiem ieročiem cīņā ar dažādām baktērijām, vīrusiem un sēnītēm, attiecīgi uzlabojot mūsu organisma veselības stāvokli kopumā.

Vairāk informācijas par kokosriekstu un to produktu vērtīgajām īpašībām atradīsi šeit.

Avoti: Ajcn.nutrition.org, Nutritiondata.self.com, Ncbi.nlm.nih.gov.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!