Foto: Shutterstock

Adatas vai asinis tevi ļoti biedē tik ļoti, ka liek sareibt galvai? Ārste Rošini Radžapaksa (Roshini Rajapaksa) "Helth" skaidro, kāpēc tā notiek, un iesaka vienkāršu metodi, kā šādās reizēs novērst galvas reibšanu vai pat noģībšanu.

To, ko tu piedzīvo, dēvē par vazovagālo reakciju. Tas ir reflekss, kas sākas ikreiz, kad tu saskaries ar kairinātāju, piemēram, asinīm vai šļirces adatu, uz ko reaģē pārmērīgi emocionāli. Tā ietekmē nervu sistēma liek palēnināties sirdsdarbībai un nokristies asinsspiedienam, kā rezultātā tev piepeši var kļūt karsti, var rasties sajūta, ka galva kļuvusi viegla un apdullusi, vai uznākt reibonis, tu vari kļūt bāls un pat zaudēt samaņu, skaidro gastroenteroloģe Radžapaksa.

Lai tiktu galā ar asinsspiediena krišanos brīdī, kad jau jūti tuvojamies reiboni, izmēģini muskuļu sasprindzināšanas metodi: sasprindzini sava ķermeņa muskulatūru aptuveni uz 10–15 sekundēm, tad uz 20–30 sekundēm atbrīvo un šādi atkārto vairākas reizes, iesaka Radžapaksa. Šī tehnika palīdzēs paaugstināt asinsspiedienu, samazinot iespēju, ka sareibs galva vai noģībsi. Palūdz iespēju apgulties un skaties prom, lai neredzētu, kā adata tiek ievadīta tavā rokā vai sāk tecēt asinis, ārste piebilst.

Izmēģini muskuļu sasprindzināšanas metodi: sasprindzini sava ķermeņa muskulatūru aptuveni uz 10–15 sekundēm, tad uz 20–30 sekundēm atbrīvo un šādi atkārto vairākas reizes.
Pagaidām īsti nav rasta atbilde uz jautājumu, kāpēc dažus cilvēkus piemeklē vazovagālā reakcija, bet citus – ne, atzīst ārste. Labā ziņa ir tāda, ka šī reakcija ir nekaitīga un nav nepieciešama nekāda ārstēšana, ja tā šad tad parādās, bet īpaši neapgrūtina dzīvi un netraucē rūpēties par savu veselību. Bet, ja bailes ir tik spēcīgas, ka bieži nevari saņemties veikt vakcināciju, nodot asinis analīzei vai izvairies no ķirurģiskām manipulācijām, kas saistītas ar asinīm, noteikti vērts konsultēties ar psihioterapeitu vai psihologu, kas var palīdzēt tikt galā ar šīm bailēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!