Foto: Privātā arhīva foto
Ričards Mauriņš zaudēja spēju staigāt tikai dažu dienu laikā. Tas notika pērnā gada pavasarī, kad jaunietis vēl mācījās vidusskolā. Tomēr viņš nepadevās un tagad mācās Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU). Viena no visgrūtākajām lietām augstskolā viņam ir nokļūšana uz lekcijām, jo puisis atrodas ratiņkrēslā, bet augstskolā nav ne lifta, ne pacēlēja. Puisim nākas paļauties uz līdzcilvēku spēku un atbalstu – reizēm draugi viņu vairākas reizes dienā nes līdz pat piektajam stāvam un atpakaļ.

Jau rakstīts, ka Ričards invalīdu ratiņos nokļuva 2015. gada pavasarī. Pirms tam viņš bija parasts skolnieks, kas mācījās, nodarbojās ar sportu un pavadīja laiku ar draugiem. Ričardam bija insults muguras smadzenēs, kas, visticamāk, radies no iedzimtas asinsvadu deformācijas. Tiesa, līdz ārsti saprata, kas īsti jaunietim kait, pagāja kāds laiks. Vairāk par to, kas notika ar Ričardu, lasi šeit.

Par spīti grūtībām, ko Ričardam sagādājusi nokļūšana ratiņkrēslā, puisis dara visu iespējamo, lai dzīvotu pilnvērtīgi un piepildītu savus sapņus. Pagājušajā gadā viņš iestājās RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātē. Universitātes ēka ir veca. Tajā nav ne lifta, ne pacēlāja cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Pielāgot ēku nav plānots, jo fakultāti pārcels uz jaunu būvi, ko sāks celt pēc vairāk nekā gada.

Ričards uzsver, ka fakultātes vadība ir ļoti pretimnākoša un saprotoša. Risinājumi ir meklēti, bet vienmēr nācies apstāties, jo pat Ričards piekrīt – nav jēgas tērēt līdzekļus, ja salīdzinoši tuvā nākotnē, fakultāte pašreizējo ēku vairs neizmantos. Tajā pašā laikā jaunietis saprot, ka nevar prasīt, lai kursabiedri vai reizēm sveši cilvēki viņu katru dienu nes uz piekto stāvu un lejā, tāpēc viņš cer iegādāties mobilo pacēlāju, ko izmantot ne tikai augstskolā, bet arī citās vietās, kas nav piemērotas cilvēkiem ratiņkrēslos.

Pašlaik Ričards uz lekcijām nokļūst vien tāpēc, ka viņa draugi ir ne vien atsaucīgi, bet arī fiziski spēcīgi. "Mums ar draugiem ir izveidots "čatiņš", kur es ierakstu, kad esmu atbraucis un man vajag, lai kāds atnāk pretī," stāsta Ričards. Viņam ir spēcīgi kursabiedri, kas var puisi uznest līdz pat piektajam stāvam. Lai iekļūtu fakultātē, nepieciešamas piecas līdz 10 minūtes, bet uz piekto stāvu viņu var uznest 20 minūšu laikā. Dienas laikā Ričardam bieži ir jāpārvietojas starp stāviem, liekot viņa draugiem pamatīgi pasvīst.

Līdz šim vēl nav gadījies, ka Ričards uz lekcijām netiek, jo nav neviena, kas varētu viņu uznest pa kāpnēm. Ja draugu, kas parasti palīdz, nav universitātē, Ričards uzrunā citus studentus, kas atrodas pie fakultātes vai tajā. "Ir daudz stipru studentu, kas var palīdzēt," piebilst puisis, vienlaikus norādot, ka esošā situācija nav pieņemama. Izmēģinot dažādus variantus un vēršoties dažādās institūcijās, secināts, ka labākais risinājums ir mobilais pacēlājs, jo tas noderēs ne vien universitātē, bet arī citur.

Pacēlājs maksā vairāk nekā 3000 eiro. Tā kā Ričardam šādas naudas nav, viņš lūdz līdzcilvēkus palīdzēt nopirkt ļoti nepieciešamo ierīci. Ziedojumu vākšanu organizē "Ziedot.lv". Palīdzēt jaunietim ir iespējams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!