Tuvojas 28. jūlijs - Pasaules hepatīta diena. Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas fakultātes Infektoloģijas un dermatoloģijas katedras profesore Ludmila Vīksna stāsta par bīstamo vīrushepatītu C, kas izraisa aknu cirozi un vēzi. Profesore slavē šīs slimības mūsdienīgo diagnostiku un izklāsta jauno medikamentu priekšrocības. Kaut arī vīrushepatīta C ārstēšana ir ļoti dārga, ārste aicina koncentrēt visas finansiālās iespējas, lai izveseļotos un varētu baudīt pilnvērtīgu dzīvi.

Vīrushepatīts C pieder pie tām slimībām, ar kurām inficējas, vesela cilvēka organismā nonākot inficētām asinīm, stāsta profesore.

Visbiežāk inficēšanās notiek dzimumceļā, retāk – izmantojot dažādus medicīniskus un nemedicīniskus pakalpojumus, piemēram, ar injekciju vai taisot tetovējumu. Turklāt, kā norāda Ludmila Vīksna, lietojot intravenozi narkotikas ar kopīgu šļirci, var saslimt ne tikai ar vīrushepatītu B un C, bet arī ar HIV.

Ludmila Vīksna uzsver, ka vīrushepatīts C ir jāārstē, jo tas bojā ne tikai aknu šūnas – pats ierosinātājs var atrasties arī citos orgānos un audos.

Turklāt vīrushepatītam nav īpašu simptomu, tas bojājumus rada pakāpeniski, līdz ar to visbiežāk vīrushepatītu C konstatē tad, kad slimība jau ir attīstījusies līdz hroniskai formai.

Profesore uzsver, ka diagnostika, kas ļauj noteikt, vai pacientam ir vīrushepatīts C, Latvijā ir augstā līmenī. Ir iespējams noteikt vīrusa veidu, tā daudzumu organismā, kā arī pēc laika izvērtēt, vai terapija, ko saņem pacients, ir efektīva.

2014. gads tiek uzskatīts par revolucionāru gadu vīrushepatīta C ārstēšanā. Ir pieejami jauni medikamenti, kas var likvidēt vīrusu cilvēka organismā trīs mēnešu laikā.

Ārstēšanās no vīrushepatīta C ir dārga, taču profesore aicina naudu un visas iespējas izmantot terapijai, jo, kā saka profesore: "Dzīve iegūst citu kvalitāti, kad cilvēks ir izveseļojies."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!