Foto: Shutterstock

Par hormonālās kontracepcijas ietekmi uz sievietes veselību nereti dzirdēti samērā atšķirīgi viedokļi. Kamēr atsevišķi eksperti šo izsargāšanās metodi aizstāv, uzsverot tās sniegtos ieguvumus veselībai, citi hormonālo kontracepciju kritizē tās blakusparādību dēļ. Savukārt mēs šoreiz piedāvājam ekspertu komentārus par izplatītākajām blaknēm, ar ko sievietes organisms saskaras pēc hormonālās kontracepcijas lietošanas pārtraukšanas.

Kā skaidro mediķi, pēc hormonālās kontracepcijas lietošanas pārtraukšanas estrogēns un progesterons, kas uzņemti kursa laikā, no organisma tiek izvadīti divās dienās, tomēr organismam, lai tas atgrieztos sākotnējā stāvoklī, kādā tas bija pirms kontracepcijas uzsākšanas, nepieciešams krietni ilgāks laiks.

"Hormoni, kas uzņemti ar hormonālās kontracepcijas palīdzību, no organisma tiek izvadīti samērā ātri, taču, lai sievietes reproduktīvā sistēma atkal nostabilizētos, pēc hormonālās kontracepcijas lietošanas pārtraukšanas nepieciešams apmēram gads.

Šai periodā, gluži tāpat kā, uzsākot lietot orālo kontracepciju, sieviete var piedzīvot izmaiņas savā veselības stāvoklī un pašsajūtā.

Stabilizējoties hormonālajam līmenim, var pieaugt vai samazināties svars, tikt novērotas garastāvokļa svārstības un libido pazemināšanās vai palielināšanās, kā arī mainīties ādas stāvoklis, pastiprināti veidojoties izsitumiem testosterona paaugstināšanās dēļ," "Huffington Post" stāsta ginekoloģe un grāmatas "The Hormone Reset Diet" autore Sāra Gotfrīda.

Tāpat šai laika posmā var tikt novērots izteiktāks pirmsmenstruālais sindroms, kā arī krūšu samazināšanās un, protams, izmaiņas menstruālajā ciklā, mēnešreizēm kļūstot ilgākām un sāpīgākām.

"Menstruālajam ciklam pēc hormonālās kontracepcijas lietošanas pārtraukšanas vajadzētu stabilizēties vidēji divu mēnešu laikā. Savukārt grūtniecības iestāšanās ir iespējama vidēji pusgada laikā pēc izsargāšanās pārtraukšanas. Ja šajā periodā menstruācijas neatjaunojas vai joprojām ir neregulāras, sievietei būtu nepieciešams veikt padziļinātu veselības pārbaudi," iesaka Gotfrīda.

Jāpiebilst, ka daudzas sievietes, kas līdz šim lietojušas hormonālās kontracepcijas tabletes, bet nu sākušas domāt par bērniņa ieņemšanu, bieži vien ir neziņā, kā rīkoties pēc pēdējās tabletes izdzeršanas - ļauties brīvai mīlestībai vai arī kādu mēnesi pagaidīt, līdz visi procesi organismā nostabilizēsies un bērniņš varēs mierīgi "ieligzdoties". Šai sakarā noderīgu informāciju par laiku pēc tablešu pārtraukšanas atklāj arī ginekoloģe un endokrinoloģe Astrīda Tirāne.

Pārmaiņas seksā

Kad sieviete beigusi lietot hormonālās kontracepcijas tabletes, bet jo īpaši, ja tās dzertas ilgstoši, vislabāk pāris mēnešus uzgaidīt un tikai tad plānot grūtniecību. Pētījumi rāda, ka pēc hormonu atcelšanas sievietes organismā tiek pavājināta tā virsnieru funkcija, kas ietekmē olšūnas kvalitāti, līdz ar to arī nepieciešams šis laika sprīdis. Hormoni no sievietes organisma "pazūd" 36 - 48 stundu laikā, taču to iespaids uz endokrīnās sistēmas dziedzeriem ir ilgāks - līdz pusgadam, pat gadam.

Ja sievietei ir laba olšūna un noteiktajā cikla dienā tā būs "izlēkusi", viņa var apaugļoties, tāpēc pirmos divus mēnešus pēc tablešu atcelšanas vēlams mīlēties piesardzīgi. Ieteicams ievērot ovulācijas laiku - ja sievietei ir 28 dienu cikls, tad no 9. līdz 18. cikla dienai (ja cikls ir garāks, attiecīgi jāpieskaita klāt noteiktais dienu skaits) vajadzētu mīlēties ar prezervatīvu vai lietot kādu no lokāliem pretapaugļošanās līdzekļiem, kas inaktivē spermatozoīdu kustīgumu, piemēram, "Pharmatex", "C - Film Lucchini" u.c.

Šos līdzekļus aptiekās var iegādāties bez receptēm, vienīgi jāatceras, ka atšķirībā no hormonālajām kontracepcijas tabletēm, kurām ir 99,9% efektivitāte, lokālie kontracepcijas līdzekļi no grūtniecības pasargā apmēram 85% gadījumu. Šajā laikā var izmantot arī pārtraukto dzimumaktu - tas radīs pārmaiņas seksā.

Protams, nekas ļauns nenotiks arī tad, ja tomēr sieviete īsā laika periodā pēc hormonālo tablešu pārtraukšanas apaugļosies - izdzertās tabletes bērna veselībai nekaitē.

Jāieplāno vizīte pie ārsta

Pirms sākt domāt par grūtniecību, sievietei vēlams atnākt uz vizīti pie ginekologa. Ārsts veiks ginekoloģisko apskati, paņems analīzes. Ja ilgstoši lietoti hormonu preparāti, vēlams noteikt progesterona līmeni, kā arī veikt ultrasonoskopiju, lai redzētu, cik pilnvērtīga ir olšūna un dzemdes gļotāda. No ilgstošas hormonu preparātu lietošanas dzemdes gļotāda mēdz palikt ļoti plāna. Ja tas tā ir, tad varbūt ir vērts ar bērniņu nesteigties un nogaidīt vēl kādu mēnesi. Daudzas sievietes, iespējams, domās, ka tas ir lieki, taču par bērniņu ir jārūpējas jau pirms tā ieņemšanas.

Vislabāk uz vizīti pie ārsta nākt 20. cikla dienā (skaitot no pēdējās menstruācijas pirmās dienas) vai arī dažas dienas pēc tam, atkarībā no sievietes cikla. Olšūna parasti "izlec" 14. cikla dienā, apaugļošanās var notikt no 14. - 18. dienai. Tad olšūnas vietā izveidojas dzeltenais ķermenis, kas uztur grūtniecību pirmās 8 - 9 nedēļas. Ultrasonogrāfijā ārsts redz, cik pilnvērtīgs ir šis dzeltenais ķermenis.

Viss atjaunojas pakāpeniski

Lietojot hormonālās tabletes, sievietei praktiski vienmēr nostabilizējas mēnešreižu cikls, samazinās sāpes un stipra asiņošana, ja tāda ir bijusi pirms to lietošanas. Pārtraucot dzert tabletes, nereti organisms atgriežas ierastajās sliedēs, tikai tas notiek lēnām - pusgada, gada laikā. Protams, ja problēma nav bijusi smaga, reizēm zāles arī palīdz izveseļoties, ne velti hormonālās tabletes ārsti nozīmē sievietēm ar olnīcu darbības traucējumiem.

Pēc tablešu pārtraukšanas menstruāciju ciklam ideālā variantā

jāatjaunojas 4 - 5 nedēļu laikā, bet reizēm tas notiek arī ilgākā laika periodā. Ja mēnešreizes ir pazudušas uz diviem trim mēnešiem, noteikti vajadzētu vērsties pie ārsta, lai noskaidrotu, kāds ir tā iemesls.

Kad sieviete kļūst par māmiņu

Sievietei par kontracepciju jāsāk domāt jau uzreiz pēc bērna
piedzimšanas, jo tas, ka viņa baro bērnu ar krūti, nenozīmē, ka šai laikā viņa ir neauglīga - ovulācija, protams, būs vājāka, retāka, taču bez tās neiztiks.

Pirmās sešas nedēļas pēc bērna piedzimšanas nav ieteicams dzīvot dzimumdzīvi - ir jāpaiet laikam, kamēr dzemde pilnībā aizvērsies, tāpēc tā ir jāsargā no jebkura nevēlama mikroba. Turklāt šajā laikā sieviete bieži vien pat nespēj domāt par seksu.

Daudzi pasaules mediķi atļauj bērna barošanas laikā lietot hormonus - progesteronu, kas, kaut arī nokļūstot pienā, bērnam neesot kaitīgs.
Viens no līdzekļiem, ko pielieto pēc dzemdībām, ir spirāle, taču to var izmantot tikai tad, kad sievietei jau ir bijis vismaz pāris mēnešreižu. Aiz cieņas pret sava bērna māti vīrietim vajadzētu prast viņu sargāt - ja sieviete vēlas mīlēties, tad lietot prezervatīvu vai izmantot pārtraukto dzimumaktu (šajā laikā ievērot cikla dienas var būt problemātiski).

Kontracepcija - cerību ceļš pie bērna

Bieži vien sievietēm, kas ilgāku laiku nesekmīgi mēģinājušas tikt pie bērna, mēdz palīdzēt kontracepcijas tabletes. Neauglības ārstēšanai tās parasti iesaka dzert divus, maksimāli, trīs mēnešus, lai šajā laikā olnīcas varētu "pasnauduļot". Parasti pēc tam olšūna ir stipri spēcīgāka. Līdzīgi tas ir kā ar cilvēku - ja viņam bijis pilnvērtīgs miegs un viņš gulējis noteiktu stundu skaitu, nākamajā dienā viņš jutīsies možs un dzīvespriecīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!