Foto: Shutterstock
Pikantas infekcijas, kas nosauktas dievietes Veneras vārdā, mīlniekiem seko pa pēdām kopš senseniem laikiem. Kādreiz tās radīja raizes tikai neuzticīgiem partneriem, bet tagad var iegūt arī citos veidos.

Jūt kaunu

Gadu simtiem ilgi mīlnieku lielākā pro­blēma bija sifiliss, gonoreja un kaunuma utis. No XX gadsimta vidus uzskaitījumu papildināja dažādas vīrusu un baktēriju izcelsmes infekcijas, tostarp HIV un AIDS.

Joprojām daudzi cilvēki dzimumceļā iegūto slimību dēļ jūt kaunu, dažkārt izjūk ģimenes vai dzimst slimi bērni. Tāpēc tā ir ne vien medicīniska, bet arī sociāla nelaime. Ar šīm slimībām saslimst dažāda vecuma cilvēki, turklāt daudzi tās nemaz neapjauš, kamēr nav nonākuši pie ārsta.

Diemžēl šādas infekcijas pašas nepāriet. Ja simptomi ar laiku pazūd, var runāt tikai par slimības pāreju hroniskā stadijā. Jo ātrāk nosaka diagnozi, jo vairāk izredžu problēmu atrisināt un iztikt bez paliekošām sekām. Piedevām var izvairīties no sarežģījumiem – neauglības, riska inficēt vēl nedzimušo bērnu.

Nedrošās kombinācijas

Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības fakultātes lektore Anda Karnīte akcentē jauniešu vidū izplatīto hlamidiozi, gonoreju, anoģenitālo herpes vīrusa infekciju un sifilisu. Turklāt saslimšanu skaits varētu būt augstāks, nekā ir reģistrēts, jo nav garantijas, ka pie ārsta nonāk visi partneri.

Mūsdienu sabiedrība kļuvusi iecietīgāka pret seksuālajām minoritātēm un viendzimuma attiecībām. Venerologu darba apjoms ir palielinājies, jo daudzi maldīgi uzskata, ka netradicionālas intīmo attiecību formas, īpaši orālais sekss, ir drošākas. Attiecību anālās izpausmes vīrieti var aplaimot ar grūti ārstējamu uretrītu, sievietes – ar smailajām kondilomām (kārpiņām, kuru izoperēšana ir visai nepatīkama).

Aplūkojot datus par HIV izplatības ceļiem Latvijā, vērojama arvien biežāka saslimstība nedrošās heteroseksuālās attiecībās. Pēc statistikas datiem, pēdējos gados tas bijis biežākais inficēšanās ceļš, tikai pēc tam ir nezināma inficēšanās un nesterilu šļirču izmantošana narkotiku injicēšanai. Joprojām ar HIV visvairāk inficējas vīrieši.

Viena analīze

Daudzas intīmās infekcijas var izskaitļot vēl agrīnās stadijās. Pirmās pazīmes – atšķirīgāki vai pastiprināti izdalījumi no dzimumceļiem, neparastāks aromāts, izsitumu vai čūliņu veidošanās uz ģenitālijām, diskomforts, dedzināšana vai sāpes starpenē, sāpīga urinēšana. Anālā vai orālā seksa gadījumā izpausmes var būt arī ap anālo atveri, lūpām vai mutes dobumā. Gripas simptomi var liecināt par HIV.

Simptomi var parādīties gan diennakti, gan mēnesi pēc dzimumattiecībām. Daļa infekciju parastos apstākļos sevi var vispār neatklāt, un slimības gaita norit slēpti, infekcijai bīstami izplatoties starp dzimumpartneriem. Pasargātāki ir tie, kam izveidojies paradums veikt specifiskas analīzes profilakses nolūkā, ja ne laiku pa laikam, tad vismaz pirms seksuālā partnera maiņas. Laboratorijā iespējams veikt izmeklējumus uz visām seksuāli transmisīvajām un lipīgajām ādas slimībām, izmantojot bakterioskopiskās, bakterioloģiskās, imūnķīmiskās un molekulāri bioloģiskās metodes. Pirms analīzēm gan nevajadzētu lietot nekādas zāles vai alkoholu, lai neietekmētu rezultātu. Ja tas ir pozitīvs, jāinformē arī dzimumdzīves partneris, jo jāārstējas ir abiem.

Latvijas Infektoloģijas centra Seksuāli transmisīvo un ādas slimību ambulatorās nodaļas vadītājs Ojārs Lizāns pēdējo gadu laikā saskata pozitīvu tendenci – ar seksuāli transmisīvajām infekcijām slimie ir kļuvuši apzinīgāki un cenšas ievērot ārstniecības režīmu, ārstu ieteikto ārstēšanās kursu un nepieciešamās procedūras. – Tas liecina, ka saslimušie atbildīgāk izturas ne tikai pret savu veselību, bet viņiem ir izveidojusies izpratne, ka neizārstējoties var kļūt par lipīgas infekcijas avotu, apdraudot tuviniekus, kolēģus, sabiedrību kopumā, – secina ārsts.

Padoms

• Ikvienam vismaz reizi mūžā būtu jāveic HIV tests, it īpaši, ja ir aizdomas par inficēšanos, piemēram, pēc nedroša seksa, saskarsmes ar nezināmas izcelsmes vai lietotu šļirci.

• HIV eksprestestus bez maksas un anonīmi iespējams veikt kādā no 15 HIV profilakses punktiem Rīgā, Bauskā, Jēkabpilī, Jelgavā, Jūrmalā, Kuldīgā, Liepājā, Ogrē, Olainē, Talsos, Tukumā, Balvos vai Ventspilī.

Svarīgi

Izmeklējoties uz seksuāli transmi­sīvajām slimībām, ārsts dermato­venerologs ir tiešās pieejamības speciālists, kam nav nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!