Jautājums: Gribētu uzzināt, cik kaitīgu ietekmi uz veselību var atstāt tā saucamā avārijas kontracepcija? Man pirms pusgada tika ārstēts ginekoloģisks iekaisums, vai avārijas kontracepcija varētu atstāt kaitīgu ietekmi uz šo problēmu?

Atbild dr. Daiga Baranovska:

Avārijas kontracepcija ir lielu devu hormonālā kontracepcija, ko lieto, lai novērstu iespējamo apaugļošanos, ja dzimumakta laikā nav lietota vai ir nepareizi lietota kāda cita kontracepcijas metode. Organismā nonākusī hormonu deva rada straujas hormonālās izmaiņas gan olšūnas nobriešanas procesā, gan dzemdes gļotādā, novēršot līdz pat 84% no gaidāmām grūtniecībām. Taču jāatceras, ka tā nav metode regulārai lietošanai, jo ievērojamās hormonālās svārstības var radīt paliekošas izmaiņas sievietes hormonālajā sistēmā.

Pēc avārijas kontracepcijas lietošanas bieži vien novēro arī būtiskas blakus parādības, no kurām biežākās ir slikta dūša, vemšana un menstruālā cikla traucējumi ar neregulāras asiņošanas epizodēm.

Avārijas kontracepcijas lietošana neatstāj nekādu ietekmi uz iepriekš pārslimotiem iekaisumiem.

Vairāk informācijas par avārijas kontracepciju vari atrast www.norlevo.lv un www.postinor.lv.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!