Foto: PantherMedia/Scanpix
Ikviens skriešanas entuziasts, atbildot uz jautājumu par tās lielākajiem ieguvumiem veselībai, minēs ne tikai fiziskās formas uzlabošanos, bet arī domu noskaidrošanos. Kā izrādās, skriešana patiesībā sniedz vēl lielāku labumu mentālajai veselībai nekā domājam, efektīvi nodrošinot domu skaidrību pat visa mūža garumā, vēstī Mnn.com.

Minesotas Universitātes pētnieki atklājuši, ka cilvēkiem, kuri vecumā starp 20 un 30 gadiem regulāri veic augstas slodzes kardio treniņus, piemēram, skrien, peld vai brauc ar riteni, ievērojami uzlabojas kognitīvās spējas, efektam saglabājoties pat dekādēm tālā nākotnē.

Tas atklāts pētījumā, kas publicēts arī izdevumā "Neurology", zinātniekiem analizējot pētījuma dalībnieku fizisko un garīgo veselību 20 gadu garumā. Pētījumā piedalījās aptuveni 3000 dalībnieku vecumā ap 25 gadiem.

Pētījuma ietvaros veikti ne tikai dažādi fiziskās slodzes testi un dalībnieku izturības mērījumi, bet arī regulāri pildīti dažādi uzdevumi, vērtējot viņu kognitīvās spējas un prāta asumu.

Rezultātā secināts, ka cilvēki, kuri jaunībā skrējuši garās distances, pēc 20 gadiem uzrāda krietni labākus rezultātus atmiņas un loģiskās domāšanas testos, kā arī ievērojami retāk smēķē un cieš no diabēta vai paaugstināta holesterīna līmeņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!