Foto: Shutterstock
Sirds un asinsvadu slimības ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem Latvijā. Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija liecina, ka 2015. gadā tās izraisījušas vairāk nekā 16 000 cilvēku nāvi. Tāpat šīs slimības ir biežākais iemesls, kāpēc cilvēki nonāk slimnīcā – teju piektā daļa no visiem pacientiem ir tieši sirds un asinsvadu slimnieki.

Sirds un asinsvadu slimības var būt iedzimtas, bet to risku var ievērojami samazināt, mainot savus ikdienas paradumus. Tāpat dzīvesveida maiņa palīdzēs vienkārši justies labāk un dzīvot pilnvērtīgāk. Iedvesmojoties no "Prevention", "Healthline" un "Live Science" piedāvājam iepazīties ar piecām darbībām, kas mazinās risku ciest no sirds un asinsvadu slimībām.

Lieto mazāk alkohola

Divas glāzes vīna vai alus vakariņu laikā vai arī ievērojami lielāks alkohola daudzums, tiekoties ar draugiem, tev šķiet ierasta parādība? Tavai sirdij tas noteikti nenāk par labu. Ne velti cilvēkiem nepārtraukti atgādina, ka alkohols nodara nopietnu ļaunumu veselībai. Tā patiešām ir. Ja nevēlies kaitēt savai sirdij, dienā nevajadzētu uzņemt vairāk par vienu alkohola vienību.

Cik liela ir viena alkohola vienība un kā atteikšanās no grādīgajiem dzērieniem izmainīs tavu veselību, tu vari lasīt šajā rakstā.

Vairāk kusties

Foto: Shutterstock

Viens no lielākajiem riskiem sirds un asinsvadu veselībai ir liekais svars un kustību trūkums, tāpēc fiziskās aktivitātes tev noteikti nāks par labu. Tās palīdzēs justies labāk, pazemināt asinsspiedienu, atbrīvoties no liekā svara, kā arī var būt lielisks līdzeklis figūras uzlabošanai. Tev nav jākļūst par profesionālu sportisti, galvenais ir būt aktīvai katru dienu.

Centies izkustēties katru dienu. Dodies 30 minūšu garā pastaigā, dejo, brauc ar velosipēdu vai uzkop māju. Iespēju ir ļoti daudz. Ja ir iespēja, nomaini auto vai sabiedrisko transportu pret kādu veselībai un videi draudzīgāku pārvietošanās veidu – dodies uz darbu ar velosipēdu vai izej no mājām agrāk, lai varētu iet kājām. Arī tikšanās ar draugiem rīko aktīvākas, un pasēdēšanas pie kafijas tases vai vīna glāzes aizvieto ar pārgājienu vai pastaigu pa kādu dabas taku vai parku.

Atmet smēķēšanu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pasaulē galvenais sirds slimību izraisītājs ir smēķēšana. Ja negribi, lai tev ir slima sirds un plaušas, nesmēķē! Tiklīdz atmetīsi šo kaitīgo netikumu, sirds un asinsvadu slimību risks strauji samazināsies. Turklāt tas samazināsies ievērojami – par teju 50 procentiem. Tas ir ievērojams rādītājs, par ko padomāt pirms ievilkt kārtējo dūmu. Jāpiebilst, ka kaitīgas ir arī elektroniskās cigaretes.

Smēķēšana izraisa dažādas sirds slimības, aterosklerozi, var palielināt sirdstriekas un insulta risku, kā arī palielina asinsspiedienu. Tāpat šis netikums bojā visas tavas orgānu sistēmas un traucē organisma funkcijas.

Pēc smēķēšanas atmešanas cilvēka pašsajūta uzlabojas ļoti strauji – samazinās asinsspiediens, uzlabojas asinsrite, orgāni tiek labāk apgādāti ar skābekli. Tev būs vairāk enerģijas un fiziskās aktivitātes sagādās daudz mazāk grūtību. Drīz pēc tam arī tavs organisms sāks atlabt un sirds slimību risks samazināsies. Tāpat atceries, ka tev nevajadzētu pavadīt daudz laika smēķējošu cilvēku klātbūtnē, jo arī pasīvā smēķēšana kaitē tavai sirdij.

Ar 13 reāliem padomiem, kas palīdzēs atmest smēķēšanu, tu vari iepazīties šeit.

Ievies izmaiņas savā ēdienkartē

Foto: Shutterstock

Lai tava sirds būtu vesela, svarīgi ir arī tas, ko tu ēd. Pareizs uzturs var šķist ļoti sarežģīts un grūti saprotams, bet tā nebūt nav. Pats galvenais ir pieturēties pie pamatnosacījumiem par to, ka uzturā jālieto daudz augļu, dārzeņu un pilngraudu produktu, jāizvairās no cukura un trekniem, ceptiem ēdieniem.

Padari savu šķīvi krāsainu, liekot uz tā visu iespējamo krāsu dārzeņus un augļus. Augļu un dārzeņu krāsu nosaka tajos esošās uzturvielas. Tas nozīmē, ka krāsaināks ēdiens tev dāvās lielāku dažādību. Vitamīnu un minerālvielu uzņemšana no dabas veltēm ir daudz veselīgāka un efektīvāka, nekā uztura bagātināju un vitamīnu lietošana.

Sirdij ļoti veselīgs ir tā sauktais Vidusjūras uzturs, kas iekļauj daudz svaigu produktu un jūras velšu. Tā pamatprincipi ir sekojoši:

  • Daudz garšaugu, riekstu un olīveļļas;
  • Ierobežots sarkanās gaļas patēriņš – to ēd vienu līdz trīs reizes mēnesī;
  • Ļoti daudz augļu, dārzeņu un pilngraudu produktu;
  • Zivs un jūras veltes divreiz nedēļā.

Atceries, ka sirds veselības uzlabošanai ieteicams samazināt arī patērētā sāls daudzumu un sekot līdzi uzņemto kaloriju daudzumam. Vairāk par sirdij veselīgu uzturu vari lasīt šajā rakstā.

Samazini stresu savā ikdienā

Foto: Shutterstock

Katru no mums stress ietekmē citādāk. Tomēr skaidrs ir viens – tas ietekmē gan cilvēka garīgo, gan fizisko veselību. Ilgstošs un pastiprināts stress var palielināt arī sirds slimību risku. Satraukumi veicina bezmiegu, sāpes ķermenī, galvassāpes un nespēku. Hronisks stress liks sirdij strādāt smagāk, pastiprinot citus riska faktorus.

Veselības un pašsajūtas uzlabošanai ir ieteicams apgūt kādu no tehnikām, kas palīdz mazināt stresu. Viens no veidiem, kā sev palīdzēt, ir fiziskās aktivitātes – tās ne tikai mazinās stresu, bet arī uzlabos pašsajūtu. Lieliski noderēs arī dažādi nomierināšanās un elpošanas vingrinājumi. Izmēģini jogu – tā var būt ļoti efektīva. Tāpat neaizmirsti par laiku, ko pavadīt kopā ar saviem mīļajiem, un kvalitatīvu miegu. Tas palīdzēs atbrīvoties un aizmirst par raizēm.

Ja vēlies no stresa atbrīvoties pēc iespējas ātrāk, šajā rakstā vari lasīt par paņēmieniem, kas palīdzēs to izdarīt minūtes laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!