Foto: Shutterstock
Ziemassvētku vakars un citas svinības daudziem nereti noslēdzas ar pamatīgu pārēšanos. Lai arī kā pirms katriem svētkiem sev solītu un to laikā censtos neapēst par daudz, atteikties no gardiem, mammas ceptiem pīrādziņiem, izcila cepeša vai kāda kāruma, ko baudi reizi gadā, nebūt nav vienkārši. Atpakaļ laiku nepagriezīsi, bet ir vairākas lietas, ko darīt pēc pārēšanās, lai uzlabotu pašsajūtu un neļautu negausībai pārvērsties liekajos kilogramos.

Tomēr atceries, ka regulāra pārēšanās nozīmē teju neizbēgamu pieņemšanos svarā un ilgtermiņā arī veselības pasliktināšanos. Ja grožu palaišana vaļīgāk un našķošanās ar dažādiem labumiem reizi pa reizei lielu ļaunumu nenodarīs, tad ikdienā to pieļaut noteikti nevajadzētu. Tiem, kas par daudz apēduši šajos svētkos, piedāvājam dažus ieteikumus situācijas labošanai, kas sagatavoti, iedvesmojoties no "Web Md" un "Women's Health".

Gadījumā, ja pieēšanās līdz ūkai tev ir ierasta un arī liekais svars ir tava problēma, šeit vari iepazīties ar ieteikumiem par to, ko darīt, bet ko nē, lai no tā atbrīvotos.

Nav nepieciešams pārlieku satraukties

Foto: Shutterstock
Lai pieņemtos svarā un tava tauku masa pieaugtu par vienu kilogramu, ir jāuzņem aptuveni 3500 kilokaloriju. Tas patiesībā ir diezgan liels skaitlis, un ar vienu kūkas gabaliņu vai kārtīgu cepeša šķēli tik daudz kaloriju uzņemt nevar. Tas nozīmē, ka vienas viesības, kurās apēdi par daudz, lielas izmaiņas tavā svarā neradīs.

Nevienam nav perfektu ēšanas paradumu, un teju katrs ir kaut reizi dzīvē pārēdies. Ja ikdienā centies ēst veselīgi vai ievēro diētu, vienas viesības nebūt nenozīmē, ka viss iepriekš paveiktais kļuvis bezjēdzīgs un nav jēgas to turpināt. Neliela noteikumu pārkāpšana īpašā gadījumā tev neko ļaunu nenodarīs. Pats galvenais – lai šādi izņēmumi un nelielas noteikumu pārkāpšanas nebūtu regulāras un nekļūtu par ieradumu.

Nebadini sevi nākamajā dienā

Foto: Shutterstock
Nākamajā dienā pēc pārēšanās necenties "glābt situāciju" badojoties. Tas noteikti nenāks par labu. Pat tad, ja joprojām jūties pārēdusies, paēd vieglas brokastis. Tas iedarbinās tavu vielmaiņu, kā arī palīdzēs atgriezties pie veselīgākiem ēšanas paradumiem. Tāpat visas dienas garumā neaizmirsti par šķidruma lietošanu. Tas palīdzēs izvairīties no maldīgas izsalkuma sajūtas un atkārtotas pārēšanās.

Atceries, ka badošanās liks tev justies izsalkušai, bet izsalkums teju neizbēgami nozīmē atkārtotu pārēšanos. Uzlādē sevi ar nelielām, bet pietiekami biežām maltītēm, kas bagātas ar dārzeņiem un augļiem, jo tajos esošās šķiedrvielas palīdzēs radīt sāta sajūtu.

Rīta pusē uzkodām vari izmantot augļus un sieru ar zemu tauku saturu. Pusdienās pēc pārēšanās ieteicami šķiedrvielām un vitamīniem bagāti salāti, ko papildina liess olbaltumvielu avots, piemēram, zivs vai vista. Arī pēcpusdienā vari apēst kādu augli un pasildīt kuņģi ar siltu dārzeņu zupu. Vakariņās ieteicams ēst daudz dārzeņu un gabaliņu liesas zivis.

Kustības palīdzēs, bet nepārspīlē

Foto: Shutterstock
Izkustēšanās nākamajā dienā pēc pārēšanās noteikti nāks par labu. Tomēr nepārpūlē un nemoki sevi, mēģinot sadedzināt pilnīgi visas apēstās kalorijas. Tā tu tikai nodarīsi sev pāri, bet cerēto rezultātu nekādā veidā nesasniegsi. Ja sevi pārpūlēsi un sastiepsi kādu muskuli vai traumēsi locītavu, vēl ilgi savas kustības būs jāierobežo. Ja ikdienā sporto, treniņam jābūt tādam pašam kā parasti, nevis daudz ilgākam un intensīvākam.

Tiem, kas ikdienā nesporto, ieteicams izkustēties arī citos veidos. Sporta zāle nav vienīgā vieta, kur to izdarīt. Ja laika apstākļi ir piemēroti, dodieties nelielā pastaigā vai apmeklējiet pilsētas slidotavu. Ja ārā līst vai putina tā, ka negribas spert kāju pāri slieksnim, kopā ar tuviniekiem sarīko pēcsvētku dejas – tas ir lielisks, pozitīvi uzlādējošs kardio treniņš.

Lai iekustinātu savu ķermeni tad, ja šķiet, ka pārēšanās traucē pat piecelties kājās, šeit vari iepazīties ar vienkāršiem vingrojumiem, kas uzlabos gremošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!