Fоtо: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Rīgas pilsētas tiesas priekšsēdētēja Anda Kraukle noraidījusi prokurora protestu par Rīgas pilsētas tiesas tiesneša Mārtiņa Tupureina paziņojumu, ka ģenerālprokurors Juris Stukāns pārkāpis nevainīguma prezumpciju pret Igoru Kuzmuku, portāls "Delfi" uzzināja Tiesu administrācijā.

Šā gada 28. maijā portālā "tiesas.lv" publicēts Tupureina paziņojums, ka Stukāns, būdams valsts amatpersona, kas nav kriminālprocesā iesaistītā persona, ar publisku paziņojumu ir izteicies par personas vainīgumu, pārkāpjot nevainīguma prezumpciju attiecībā uz Igoru Kuzmuku, tādēļ tiesa kā procesa virzītājs publiski informē par nevainīguma prezumpcijas principa pārkāpumu.

Rīgas pilsētas tiesā šā gada 3. jūnijā saņemts Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļas prokurora protests, kurā prokurors lūdz tiesas priekšsēdētaju atzīt Tupureina rīcību, publicējot paziņojumu par personas nevainīguma prezumpcijas principa pārkāpumu, par nelikumīgu un atsaukt publicēto paziņojumu.

Savukārt Kraukle, iepazīstoties ar prokurora protestu un pārbaudot krimināllietas materiālus, atzina, ka tiesnesis šajā situācijā ir pamatoti secinājis, ka Kuzmukam ir piemērojams kriminālprocesuālais aizsardzības līdzeklis, un tiesneša rīcība ir bijusi likumīga. Līdz ar to iesniegtais protests nav pamatots un ir noraidīts.

"Delfi" jau vēstīja, ka Rīgas pilsētas tiesa saņēma Kuzmuka lūgumu publiski informēt par viņa nevainīguma prezumpcijas principa pārkāpumu no valsts amatpersonas puses, iesnieguma kopiju nosūtot izvērtēšanai institūcijai, kura var lemt par amatpersonas atbildību.

Kuzmuks norādīja, ka 2024. gada 19. februāra TV raidījumā "Dienas personība ar Veltu Puriņu" uz žurnālistes jautājumu par pirmās instances tiesas attaisnojošo spriedumu Stukāns norādījis, ka ir pārliecināts, ka tā ir tiesas kļūda, gala rezultātā būs taisnīgs noregulējums, šeit jābūt notiesājošam spriedumam ar atbilstošu piespriesto sodu.

Savukārt tiesnesis secināja, ka Stukāns, būdams valsts amatpersona, kas nav kriminālprocesā iesaistītā persona, ar publisku paziņojumu ir izteicies par personas vainīgumu, pārkāpjot nevainīguma prezumpciju attiecībā uz Igoru Kuzmuku, tādēļ tiesa kā procesa virzītājs publiski informē par nevainīguma prezumpcijas principa pārkāpumu.

Jāatgādina, ka bijušais Rīgas domes deputāts Kuzmuks tika attaisnots lietā par Ukrainas kara finansēšanu.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !