Foto: LETA
Trešdien, 30. martā, prokuratūra sākusi pārbaudi par reliģiskās organizācijas "Jehovas liecinieki" darbības atbilstību normatīvo aktu prasībām, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Ieva Šomina.

Pārbaude sākta pēc pirmdien un otrdien portālā "Tvnet" publicētajiem rakstiem par "Jehovas liecinieku" darbību. Šajos rakstos portāls pētījis, kā šī organizācija darbojas pasaulē, kad tieši 2021. gadā no tās izstājies rekordliels dalībnieku skaits, saskatot tajā totalitāras sektas iezīmes, gan arī Latvijā, uzklausot bijušo tās dalībnieku stāstus un liecības par visnotaļ skarbu pieredzi.

Kā norāda prokuratūrā, tai ir pamats secinājumam, ka reliģiskās organizācijas darbība, iespējams, ir pretrunā ar Satversmi un citiem normatīvajiem aktiem, un ka tās darbība, iespējams, apdraud sabiedrisko kārtību, personu veselību un tikumību.

Reliģisko organizāciju likums nosaka, ka nevienai personai savas reliģiskās pārliecības dēļ nav tiesību neievērot likumus, un tas paredz, ka reliģiskās organizācijas darbību, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, var izbeigt, ja tā ir pretrunā ar Satversmi, citiem normatīvajiem aktiem, un ja reliģiskā organizācija aicina citus neievērot likumu, apdraud demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrisko mieru un kārtību, kā arī citu personu veselību un tikumību.

Pieteikumu tiesā var iesniegt tikai ģenerālprokurors.

"Jehovas liecinieku" komentāru par notikušo portālam "Delfi" pagaidām nav izdevies iegūt.

Prokuratūra arī atgādina, ka jau iepriekš pārbaudījusi atsevišķas reliģiskās organizācijas un tiesā iesniegusi pieteikumus par reliģisko organizāciju darbības izbeigšanu, kā piemēru minot 2020. gada ģenerālprokurora pieteikumu par "Pirmās Evanģēliskās Jēzus draudzes" darbības izbeigšanu. Šajā pieteikumā bija norādīts, ka organizācijas darbībā konstatējami Satversmē definēto cilvēka pamattiesību pārkāpumi.

Tāpat arī pēc prokuratūrā pārbaudes par reliģiskās organizācijas "Jaunā paaudze" darbības atbilstību normatīvo aktu prasībām pagājušā gada 10. novembrī Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesai iesniegts prasības pieteikums par reliģiskās organizācijas "Evaņģēlisko kristiešu baznīca "Jaunā paaudze" Rīgas draudze" un reliģiskās organizācijas "Evaņģēlisko kristiešu baznīca "Jaunā paaudze"" darbības izbeigšanu.

Kā portālam "Delfi" norāda prokuratūras pārstāve Ieva Šomina, abas lietas joprojām ir izskatīšanā tiesā.

Vienlaikus prokuratūra norāda, ka gadījumos, ja kādas personas vai personu apvienības darbībās konstatējama prettiesiska rīcība, atbilstoši prettiesiskās rīcības raksturam nepieciešams vērsties kompetentajā tiesībsargājošā iestādē.

Pēc publiski pieejamās informācijas Jehovas liecinieki, viņi arī dēvēti par "Sargtorņa biedrību" ir no protestantisma atšķēlusies denominācija, kas dibināta 1874. gadā ASV. Jehovas liecinieki uzskata sevi par tiem, kuri atgriezušies pie Bībeles pirmsākumiem un viņi Dievu sauc vārdā Jehova jeb Jahve – kas tiek lietots Vecajā derībā.

Pēc Tieslietu ministrijas publiskotās informācijas, Latvijā 2019. gadā bija 2189 "Jehovas liecinieki".

Arī Portāls "Delfi" jau iepriekš savās publikācijās pētījis organizācijas darbību Latvijā.

Organizācija iepriekš arī izpelnījusies ievērību ar visnotaļ noraidošo attieksmi pret ārstniecību, īpaši asins pārliešanu. Par to prasība iepriekš nonākusi izskatīšanā Augstākajā tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!