Foto: Delfi

Pēc publiski izskanējušās informācijas par iespējami seksuālu uzmākšanos Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) kultūras ministre Agnese Logina (P) otrdien tiksies ar akadēmijas padomi, pēc tam arī ar akadēmijas rektoru Guntaru Prāni.

Jau vēstīts, ka Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Kultūršoks" piektdienas vakarā izskanēja informācija par pasniedzēju uzmākšanos studentēm. "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos. Tas licis sarosīties amatpersonām.

Logina un Rinkēvičs sagaida ātru izmeklēšanu

Tikšanās laikā ministre pārrunās padomes atbildību un tālāko rīcības plānu saistībā ar medijos izskanējušo informāciju par iespējamiem seksuālās uzmākšanās gadījumiem JVLMA. Tuvākajā laikā plānota arī ministres tikšanās ar Mākslu un kultūras universitāšu attīstības padomi.

“Vēlos uzsvērt, ka nepieciešama iespējami ātra notikušā izmeklēšana, vienlaikus strādājot pie mehānismiem, lai šādi pārkāpumi nebūtu iespējami nevienā mācību iestādē. Kultūras ministrija ir gatava sniegt visu nepieciešamo atbalstu jautājuma risināšanā,” portālam “Delfi” norāda Logina.

Ministre uzsver, ka pret šādiem studentu ziņojumiem jāattiecas ar vislielāko nopietnību: “Mēs nevaram izslēgt, ka nonāksim līdz situācijai, kad būs jāvērtē kādu konkrētu personu atbildība šajos jautājumos. Cilvēkiem, kuri pārkāpj robežas darbā ar studentiem, nav vietas mācību iestādēs.”

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sociālajā tīklā paziņojis, ka “diemžēl mūsu sabiedrībā valda liela neticība tam, ka cilvēki tiks sadzirdēti, ja vērsīsies par netaisnību un pārkāpumiem pie amatpersonām, un sekos adekvāta reakcija”. Viņš sagaida ātru un rūpīgu minēto faktu izmeklēšanu gan no JVLMA, gan atbildīgo iestāžu puses, un attiecīgu reakciju.

Policija sāk pārbaudi

JVLMA sestdien vērsās Valsts policijā (VP) saistībā ar LTV raidījumā "Kultūršoks" izskanējušo informāciju.

VP portālam “Delfi” apstiprina, ka ir saņemts Mūzikas akadēmijas iesniegums. Likumsargi izvērtēs tajā pausto informāciju.

Citi iesniegumi par iespējamiem seksuāla rakstura noziegumiem šajā izglītības iestādē nav saņemti, atklāj policijas pārstāve Gita Gžibovska.

Pati Mūzikas akadēmija pirmdien, 11. martā, ir publicējusi informatīvu rakstu, kurā skaidro, kā iesniegt ziņojumu par iespējamiem pāridarījumiem. Izglītības iestāde skaidro, ka var rakstīt oficiālu iesniegumu rektoram, iesniegt Trauksmes celšanas ziņojumu JVLMA, vērsties ar iesniegumu Valsts policijā vai Tiesībsarga birojā. Vairāk var par to var lasīt šeit.

Tiesībsarga birojs no LTV radījuma "Kultūršoks" vēl nav saņēmis cietošo sieviešu liecības, portāls "Delfi" uzzināja birojā.

Tiesībsargs pēc savas iniciatīvas veiks situācijas izpēti un pieprasīs no JVLMA informāciju, tajā skaitā par iepriekšējo rīcību gadījumos, kad augstskolas vadība bija saņēmusi iesniegumus vai signālus par docētāju seksuālu uzmākšanos studentēm, ko augstskola ir darījusi, lai šādas turpmākas situācijas novērstu.

Pēc televīzijas sižeta publiskošanas JVLMA ir iniciējusi sarunu ar Tiesībsarga biroja pārstāvjiem. Lai arī cietušai pusei būtu iespēja izteikties, tiesībsargs aicina cietušās personas neklusēt un, apzinoties upuru emocionālo un fiziski traumatisko pieredzi, iedrošina vērsties Tiesībsarga birojā un Valsts policijā

Jau vēstīts, ka LTV raidījuma "Kultūršoka" rīcībā ir pāridarītāju uzvārdi, bet tie vēl netikšot publiskoti, jo nepieciešams strādāt pie pierādīšanas procesa. Liecības tiks iesniegtas Tiesībsarga birojā, kura pārstāve raidījumā norādīja, ka tās liecina par sistemātisku nepieļaujamu rīcību.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka par vismaz vienu pasniedzēju saņemtas vairākas sūdzības.

Studentes liecina, ka sajūta pēc uzmākšanās bijusi pretīga, radījusi baiļu sajūtu, traucējušas mācībām, radījušas veselības un citas problēmas.

JVLMA rektors Prānis februāra sākumā izdevis rīkojumu par akadēmijas darbinieku uzvedības noteikumiem, kuros norādīts, ka jebkāda veida uzmākšanās neatbilst vispārpieņemtajām ētikas un uzvedības normām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!