Foto: LETA

Rīgas domes deputāti kvoruma trūkuma dēļ trešdien nevienojās par Rīgas pieminekļu aģentūras direktora Gunāra Nāgeļa atbrīvošanu no amata, lai viņš varētu turpināt strādāt aģentūrā jaunā postenī – kā direktora vietnieks.

Nāgels savu lēmumu pamest amatu pamatojis ar lūgumu pārcelt viņu direktora vietnieka amatā. Ja dome pieņemtu pozitīvu lēmumu, viņš rūpētos par pieminekļu politikas ieviešanu informācijas un pētniecības darbības jomās, paturot līdzšinējo atalgojumu.

Tas deputātos raisīja aizdomas par iespējamu interešu konfliktu, direktoram izveidojot jaunu amatu, kurā pats pēc labvēlīga domes lēmuma strādātu. Pašreizējā atalgojuma saglabāšanu esošajā līmenī izpilddirektors Jānis Lange pamatoja ar Nāgeļa zināšanām un pieredzi, un, lai gan sākotnēji pauda, ka jaunā pienākumu izpildītāja atalgojums būs tādā pašā apmērā, vēlāk precizēja, ka tas būs nedaudz augstāks, nepalielinot slogu uz pašvaldības budžetu, bet to nodrošinot ar valsts budžeta palīdzību.

Ja dome atbalstītu šo lēmumu, par direktora pienākumu izpildītāju tiktu iecelta Daina Pērkone, kas patlaban aģentūrā veic Pieminekļu nodaļas vadītājas pienākumus. Savukārt uz direktora amatu tiktu rīkots konkurss.

Vairāki deputāti debatēs norādīja uz procedūras neatbilstību labas pārvaldības principiem un risku, ka deputāti ar pozitīvu balsojumu atbalsta interešu konfliktu.

Deputāti par jautājumu balsoja divreiz, bet abas reizes pietrūka kvoruma, lai pieņemtu lēmumu.

Nāgels Rīgas pieminekļu aģentūras direktora pienākumus pilda no 2021. gada.

Rīgas pieminekļu aģentūras galvenais uzdevums ir koordinēt, plānot, vadīt un īstenot darbus, kas saistīti ar pieminekļu uzskaiti, uzturēšanu un atjaunošanu. Īpaši kā valstiski un kultūrvēsturiski nozīmīgi pieminekļi aģentūras darbībā ir noteikti Brīvības piemineklis un Rīgas Brāļu kapi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!