Foto: Valsts policija
Iedzīvotāji Valsts policijai (VP) kopš 21.jūnija interaktīvajā "točku" kartē 1007 reizes ziņojuši par dažādām nelegālo akcizēto preču tirdzniecības vietām. Policija novērtē iedzīvotāju aktivitāti un šādi sniegto informāciju atzīst par vērtīgu un aicina turpināt veiksmīgo sadarbību, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas pārstāve Lita Juberte.

Visvairāk - 606 - atzīmes šo teju divu mēnešu laikā izdarītas Rīgas reģionā, savukārt no Latgales saņemtas 122 norādes, no Zemgales - 110, no Kurzemes - 89 un Vidzemes - 80 norādes. Policija gan uzsver - šie skaitļi nav pielīdzināmi nelegālo tirdzniecības vietu skaitam, jo nereti vairāki cilvēki atzīmējuši vienu un to pašu vietu, tāpat ir gadījumi, kad pēc policijas pārbaudēm sniegtā informācija neapstiprinās.

Lielākā daļā atzīmēto vietu policijai jau bijušas zināmas, taču iedzīvotāju sniegtā detalizētā informācija par konkrēto vietu darbību ir vērtīga, uzsver policijā.

Kopš gada sākuma līdz jūlija beigām policija nelegālo akcīzes preču aprites apkarošanas jomā devusies 2317 reidos, noformēti 2238 administratīvā pārkāpuma protokoli, konfiscēti 11 363 litri (pērn šajā laikā posmā - 8433), savukārt naftas produktu tilpums audzis gandrīz divreiz – ja pērn policijas darbinieki bija atsavinājuši 84 699 litrus, tad šogad jau 152 489 litrus.

Tikmēr nelegālo cigarešu ziņā vērojama līdzīga aina kā pērn – gada septiņos mēnešos atsavināts nedaudz vairāk kā 1 640 000 cigarešu vienību, liecina policijas apkopotie dati.

Nelegālo akcīzes preču apkarošanas jomā šogad sākti 377 kriminālprocesi, kas ir par 20 vairāk nekā pērn šajā laika posmā.

Kriminālprocesu ietvaros atsavināto nelegālo akcizēto preču ziņā vērojamas pozitīvas tendences - konfiscēto cigarešu skaits pieaudzis vairāk kā divas reizes – no 5 535 097 līdz 12 057 300 vienībām. Arī alkohola daudzums ir palielinājies – ja pērn atsavināti 28 679 litri, tad šogad - 49 623 litri. Citādi ir ar kriminālprocesu ietvaros izņemto naftas produktu daudzumu – tas ir mazinājies no 191 548 litriem līdz 70 674 litriem.

Jau vēstīts, ka kopš 21.jūnija Valsts policijas mājaslapā ieviesta interaktīvā točku karte - http://www.ic.iem.gov.lv/gis2/. Tajā iespējams norādīt informāciju par nelegālajām alkohola, cigarešu un narkotiku tirdzniecības vietām. Vēl bez šīs iespējas policijai informāciju par dažādu nelegālo preču tirdzniecības vietām var sniegt arī zvanot, rakstot vai vēršoties tuvākajā policijas iecirknī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!