Foto: Ekrānuzņēmums
Portāla "inbox.lv" lietotāji saskārušies ar nepatīkamu incidentu - kādi viltvārži "inbox.lv" vārdā uzrunā lietotājus ar aicinājumu sniegt par sevi personīgus datus, tādējādi it kā pasargājot savu kontu no dzēšanas.

"Mana paziņa šorīt pārbaudīja savu "inbox.lv" kontu, viņa bija pārsteigta, saņemot draudu vēstuli, kurā teikts, ka, ja netiks nosūtīti personīgie dati, tad konts tiks dzēsts. Krāpniecība!" raksta portāla "Delfi" lasītāja Laura.

"Vai tiešām tie lietotāji, kuri naivi uzticas, ka tiešām šāda informācija ir nepieciešama, lai nezaudētu kontu, ir nodevuši savu personīgo informāciju krāpniekiem? E-pasts jau klejo kopš vakardienas [pirmdienas], bet no "inbox.lv" nav saņemts nekāds brīdinājums, nekāds paziņojums, ka notiek šāda veida krāpniecība. Vai tiešām personas datu aizsardzība tiek vērtēta zemāk par zemi?" retoriski vaicā Laura.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas (CERT) pārstāve Svetlana Amberga, CERT ir pamanījis šos e-pasta krāpniecības jeb pikšķerēšanas gadījumus. Institūcija ir arī sazinājusies ar "inbox.lv", lai novērstu tālāku e-pastu izsūtīšanu lietotājiem.

"Dažādus pikšķerēšanas gadījumus CERT fiksē teju katru nedēļu. Apdraudēti tiek gan e-pasta lietotāji, gan populāru pakalpojumu, tādu kā "Paypal" un "Apple iTunes" lietotāji. Shēma šiem krāpšanas gadījumiem ir līdzīga - tiek izmantots populāras vietnes vārds, lai pieprasītu ievadīt datus fiktīvā vietnē," skaidroja Amberga. "Diemžēl pašiem lietotājiem krāpniecību ir arvien grūtāk atpazīt, jo nereti inficētus e-pastus izsūta pazīstami cilvēki. Tas notiek tādēļ, ka bieži vien e-pasti tiek kompromitēti un kaitīgais saturs tiek izsūtīts visai adrešu grāmatai."

"Ja saņemat negaidītu, netipisku e-pastu no kāda pazīstama adresāta, drošāk būs tā pielikumu un saites nevērt vaļā un sazināties ar sūtītāju, precizējot, vai tiešām viņš to ir apzināti sūtījis. Jāpiebilst, ka e-pasta sūtītāju ir arī ļoti viegli viltot, nemaz neuzlaužot lietotāja datoru," atgādina CERT pārstāve.

Saturs, no kā būtu jāuzmanās ir, piemēram, īsi teksti ar aicinājumu vai jautājumu. Bieži tie ir angļu valodā, un e-pasta pielikumā ir pievienots PDF vai ZIP fails. Nereti e-pasta tekstā ietverta saite, uz kuru aicināts uzspiest.

"Krāpnieciskie e-pasti paliek arvien ticamāki, tāpēc, ja pietiekami neuzmanīsimies virtuālajā vidē, varam palikt bez naudas līdzekļiem un sliktākajā gadījumā - pazaudēt visus uz datora esošos datus," skaidroja Amberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!