Foto: DELFI Aculiecinieks

Jau piektdien, 13. augustā, Aglonas bazilikā ieradās pirmās svētceļnieku grupas, kas no dažādām Latvijas vietām bija mērojušas ceļu uz šo vietu, lai nedēļas nogalē svinētu katoļu konfesijai nozīmīgos svētkus – sv. Meinarda dienu un Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkus.

Līdz sestdienas dienas vidum, kad tika svinēta svētceļnieku svētā mise, kur sanākušie īsi pastāstīja par savas grupas svētceļojumu ceļā piedzīvotu, Aglonā bija ieradušās 17 svētceļnieku grupas, noskaidroja portāls "Delfi".

Aģentūra LETA iepriekš vēstīja, ka, lai piedalītos Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svinībās, uz galveno svinību daļu nedēļas nogalē Aglonā, iepriekš bija pieteikušies 432 cilvēki, kuri pirms apmeklējuma plāno veikt Covid-19 testu.

Jau vēstīts, ka svētkus šogad Aglonā svinēs īpašā gaisotnē – Sakrālais laukums, kurā ierasti pulcējās svētceļnieki, būs sadalīts zonās – vienā drīkstēs pulcēties pret Covid-19 vakcinētie vai infekciju izslimojušie, uzrādot sertifikātu, bet otrā – tie, kuri poti nav saņēmuši, ja viņi būs iepriekš pieteikušies un uzrādīs negatīvu Covid-19 testu.

Sestdien tiek svinēti sv. Meinarda, kurš bija pirmais zināmais katoļu misionārs Līvzemē, svētki. Dienas izskaņā būs Tautas krusta ceļš, un šai lūgšanai, ko vadīs Latvijas Romas katoļu baznīcas Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis un Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis, sestdienas vakarā pievienosies Valsts prezidents Egils Levits un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Valsts prezidenta kancelejā portāls "Delfi" uzzināja, ka nedēļas nogalē, no 14. līdz 15. augustam, Levits un viņa kundze Andra Levite dosies darba vizītē uz Latgali – viesosies Līvānu novadā, piedalīsies Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos Aglonā un apmeklēs Višķus.

Pulksten 22 Valsts prezidents un viņa kundze piedalīsies Tautas krustaceļā Aglonas bazilikas Sakrālajā laukumā.

15. augustā pulksten 12 Valsts prezidents Levits ar dzīvesbiedri piedalīsies galvenajā svētku misē jeb dievkalpojumā, un tā laikā ap pulksten 13.45 paredzēta arī svinīga prezidenta uzruna. Kā liecina informācija Aglonas bazilikas mājas lapā, šo sv. misi jeb dievkalpojumu vadīs pāvesta sūtnis Baltijas valstīs jeb apustuliskais nuncijs arhibīskaps Petars Rajičs.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Mūrniece 14. un 15.augustā piedalīsies svētku pasākumos Aglonā – 14. augusta vakarā Mūrniece piedalīsies Tautas krustaceļā. Savukārt 15. augustā pulksten 12 pēc bīskapa Buļa ielūguma viņa piedalīsies svētku galvenajā svētajā misē, portāls "Delfi" uzzināja Saeimas Preses dienestā.

Kā portālam "Delfi" sacīja Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) preses sekretārs Sandris Sabajevs, Ministru prezidents klātienē neapmeklēs svētkus Aglonā, taču viņš ir nosūtījis rakstisku apsveikumu Rīgas arhibīskapam metropolītam Zbigņevam Stankevičam un Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskapam Jānim Bulim "šajos visiem ticīgajiem nozīmīgajos svētkos".

Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki ir vieni no gada lielākajiem Marijai veltītajiem katoļu baznīcas svinētajiem svētkiem. Tradicionāli Latvijā šie reliģiskie svētki visplašāk tiek svinēti Aglonas bazilikā, kurp katru gadu kājām dodas svētceļnieku grupas.

Šie svētki ir vissenākie Jaunavas Marijas godam veltītie svētki.

Aglonas bazilika jau sen kļuvusi par vienu no nozīmīgākajām svētvietām ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā. Aglonā pulcējas garīgā ceļa meklējumos esoši cilvēki no daudzām pasaules valstīm.

Ar valdības lēmumu šie svētki noteikti kā valsts nozīmes pasākums.

Lai nodrošinātu Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku rīkošanu 2021. gadā, no valsts budžeta bija nepieciešami 208 787 eiro, iepriekš bija aplēsusi Tieslietu ministrija, iesniedzot izskatīšanai valdībā rīkojuma projektu "Par valsts nozīmes pasākumu starptautiskas nozīmes svētvietā Aglonā un tā nodrošināšanas un drošības plānu 2021.gadam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!