Opozīcijas politiķa Alda Gobzema (LuK) rīkotā akcija "Rododendrs", lai arī nav saskaņota Rīgas domē, tomēr pirmdienas vakarpusē pulcēja cilvēku masas Vecrīgā pie Rīgas pils un tās apkārtnē. Ap pulksten 23 ļaudis sāka izklīst, taču politiķis turpināja komunicēt ar atsevišķiem atbalstītājiem, novēroja portāls "Delfi".

Lai arī Rīgas dome nebija devusi saskaņojumu šim pasākumam, pirmdienas vakarā cilvēki pulcējās pie Rīgas pils un apkārtējās ielās. Tāpat bija novērojama liela Valsts policijas aktivitāte – gan ap laukumu, gan visā Vecrīgas teritorijā. Bija ieradusies arī policijas specvienība, kurai nācās iesaistīties konfliktos ar pūli.

Burzmā cieta ir arī viens likumsargs, kuram bija nepieciešama mediķu palīdzība. Portāla "Delfi" uzņemtajā video redzams, ka konflikta laikā ar pūli policistu, iespējams, savaino klavieres, kuras ļaudis mēģina nogādāt pie Rīgas pils. Reaģējot uz ievainoto policistu, Gobzems aicināja publiku negrūstīties. "Šeit lielākā daļa ir labsirdīgi noskaņoti cilvēki," sacīja politiķis.

VP portālam "Delfi" atklāja, ka cietušā policista gūtās traumas nav ļoti smagas.

Laikā līdz pulksten 00.15 kopumā aizturētas 14 personas par sabiedriskās kārtības pārkāpumiem. Protesta laikā arī norisinājušies trīs uzbrukumi policistiem. Visas vainīgas personas tika aizturētas, kā arī viena uzbrucēja biedrs tika aizturēts par huligāniskāk darbībām. Divi uzbrukumi tika vērsti pret Rīgas pašvaldības policijas (RPP) policistiem, bet viens pret VP likumsargu.

Līdz šim brīdim par nesancionētās pulcēšanās laikā fiksētajiem pārkāpumiem sākti 10 administratīvā pārkāpuma procesi un 4 kriminālprocesi. Tiks vērtēta organizatoru un iesaistīto personu atbildība, uzsvēra policijā.

Viena persona aizturēta par drona pilotēšanas noteikumu pārkāpumiem, bet cita par pārvietošanos ar izkapti.

Vēl kāda persona aizturēta par gaisā radītām petardēm pie Rīgas pils, taču šī persona neilgi pēc aizturēšanas tika atbrīvota, noskaidroja portāls "Delfi".

Pēc pulksten 21 aizturētas vēl divas personas no vienas kompānijas par sabiedrībā vispārpieņemto normu neievērošanu, bet ap pulksten 21.50 tika aizturēta piecu personu kompānija par huligāniskām darbībām Pils laukumā, sākumā aizturot divas personas un brīža pārējās trīs, pielietojot asaru izraisošu vielu.

Šis konflikts izcēlās, jo policijas darbinieki centās izjaukt ugunskura vietu, kurā protestēji bija iecerējuši iekurt uguni. Lai arī policijas darbinieki norādīja, ka šāda rīcība nav pieļaujama, protestētāji skaļi paziņoja, ka plāno pārnest malku uz citām vietām, lai nelikumīgo darbību turpinātu. Reaģējot uz situāciju, policijas darbinieki mēģināja konfiscēt malkas pagales, taču saskārās ar pretestību.

Visas aizturētās personas tika nogādātas iecirknī procesuālo darbību veikšanai.

Pirms pulksten 22 protesta akcijas dēļ tika slēgta satiksme 11. novembra krastmalā, taču neilgi pēc tam tā tika atjaunota. Ap pulksten 22.20 cilvēki Pils laukumā sāka izklīst.

Savukārt ap pulksten 20.20 Krastmalā pie Lielā Kristapa ar evakuatoru tika atvesta un novietota liela izmēra instalācija - aisbergs. Pret personu, kura instalāciju atveda un novietoja, ir uzsākts administratīvā pārkāpuma process, informēja Valsts policija.

Jau ziņots, ka pievakarē pie Rīgas pils tika nogādātas arī vairākas klavieres. Daļa sanākušo klavieru un ģitāras pavadījumā vienojās kārtējā no kopējām dziesmām. Drīz pēc tam policija klavieres gan konfiscēja.

Vakara otrajā pusē daļa pasākumu apmeklētāju pulcējās pie degvielas uzpildes stacijas "Circle-K", kas atrodas netālu no Rīgas pils. Tur norisinājās "Need more sound" organizēta diskotēka. Tās laikā skanēja mūzika un sievietes izklaidēja klātesošos, dejojot uz auto jumtiem.

Vēl pirms nokļūšanas vecpilsētā, Valsts policija sadarbībā ar tehniskās apskates inspektoriem anulēja transportlīdzekļa tehnisko apskati, atņemot arī numurzīmes. Līdz ar to šie automobiļi pa koplietošanas ceļiem pārvietoties vairs nedrīkstēja, tādēļ pasākumā tika nogādāti uz evakuatora.

Kā vēlāk informēja Valsts policijā, saistībā ar pulcēšanos degvielas uzpildes stacijā astoņiem auto anulētas tehniskās apskates un vēl trim auto anulētas arī numurzīmes.

Kā novēroja portāls "Delfi", ap pulksten 16 pie Rīgas pils jau bija sapulcējies pulks cilvēku, tostarp grupa bundzinieku. Policija demonstrēja spēku, traucējot bundziniekiem, proti, braucot pa ceļu, uz kura viņi uzstājās. Sākotnēji sanākušo cilvēku pulciņam pakāpeniski pievienojas arvien jauni un jauni interesenti. Aptuveni 40 minūtes pēc pasākuma sākuma cilvēki jau bija aizņēmuši visu Pils laukumu, bet viņu skaits vēl turpināja palielināties.


Tāpat uz pasākumu jau tā sākumā bija ieradies politiķis Aldis Gobzems un arī bijušais diplomāts Rūdolfs Brēmanis.

Gobzems skubināja visus doties uz Pils laukumu. Viņš arī attālināti ar skaņas tehnikas palīdzību lūdza policiju netraucēt pasākuma norisi. Sanākušie skandēja gan saukli "Latvija!", gan "Ņemu varu atpakaļ!", kā uz to mudināja Gobzems. Savukārt Brēmanis lūdza cilvēkus izretoties, lai nosegtu lielāku platību. Tāpat viņš sacīja, ka tiks būvēta skatuve. Skatuvi būvēt gan neļāva policija, novēroja portāls "Delfi". Pēcāk simboliska skatuve no koka paletēm gan tika uzbūvēta Pils ielā 2b sētā, aiz vārtiem.

Gobzems arī vairākkārt lūdza policiju neprovocēt protestētājus, tostarp izbraukt policijas busiņu no protesta vietas, taču policija uz viņa lūgumiem nereaģēja. Politiķis arī lūdza policiju no cilvēku pūļa izraidīt kādu personu, kura bija identificēta kā iespējamais provokators.

Gobzems video tiešraidē skubināja sanākušos "neiesaistīties nekādās provokācijās" un "nākt uz laukumu". "Mūsējie neiesaistās provokācijās (..) mūsējie ar mīlestību iet, Mierīgi pārvietojamies," skubināja pasākuma rīkotājs. Gobzems atbalstītājiem atgādināja, ka pret policiju jāizturas ar mīlestību, jo tikai tā varot uzvarēt.

Politiķis iepriekš tiešraidē solīja doties "apskatīties, kur cilvēkus nelaiž", proti, uz vienu no tiltiem pār Daugavu. Policija viņam norādīja citu virzienu, kam deputāts īsti neiebilda, bet viņu ieskāvušo ļaužu dēļ sākās zināma grūstīšanās, tostarp ar policiju.

Par spīti Gobzema iepriekš sociālajos tīklos izplatītajam aicinājumam uz pasākumu nedoties "kunga dūšā" un grādīgo dziru nelietot, portāls "Delfi" novēroja, ka starp pasākuma apmeklētājiem bija arī tādi, kam jestro noskaņojumu varētu būt stimulējis arī kāds par limonādi stiprāka dzēriena malks.

Uz pasākumu bija ieradies arī kāds kungs, kurš bija bruņojies ar pašdarinātu asu, šķēpam līdzīgu rīku. Policija ar viņu veica pārrunas, lūdzot aukstos ieročus uz pasākumu nenest.

Tāpat pasākumā bija ieradusies Saeimas deputāte Karīna Sprūde, kura savā uzrunā atsaucās uz neseno diskusijas raisījušo slimnīcu gultu iepirkumu, kā arī norādīja, ka ar esošajiem Covid-19 izplatības mazināšanai noteiktajiem ierobežojumiem tiek būtiski pārkāptas tautas brīvības.


VP iepriekš izplatīja aicinājumu iedzīvotājiem nepiedalīties "Rododendrā", atgādinot, ka šis pasākums nav saskaņots.

VP saistībā ar aicinājumiem pulcēties pasākumā "Rododendrs" vērš uzmanību, ka šobrīd cilvēku pulcēšanās saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu Nr.720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" ir būtiski ierobežota, jo valstī aizvien ir ļoti augsta saslimstība ar Covid-19 infekciju.

VP atgādina, ka aicinājums pulcēties un pulcēšanās, pārsniedzot atļauto personu skaitu, ir likumpārkāpums ar visām no tā izrietošajām sekām.

Policijā norāda, ka vēl tikai dažas nedēļas atpakaļ valstī bija ieviesti ļoti stingri ierobežojumi, tajā skaitā arī tika ierobežota pārvietošanās noteiktā laika periodā, nebija pieejami daudzi pakalpojumi, nestrādāja tirdzniecības centri u.c.

VP arī norādīja, ka ir gatava jebkādam pasākuma attīstības scenārijam.

Jau ziņots, ka VP kopumā pret Saeimas deputātu Gobzemu sākusi pāris desmitus administratīvo pārkāpumu procesu par iespējamiem pārkāpumiem viņa politiskajos pasākumos.

Policija arī noskaidrojusi daļu no nesankcionēto sapulču apmeklētājiem, un patlaban turpinās konstatēto materiālu izvērtēšana. Līdz šim septiņos gadījumos sākti administratīvā pārkāpuma procesi pret sapulču dalībniekiem.

Gobzems pagājušajā nedēļā tikās ar atbalstītājiem vairākās Latvijas pilsētās, kā arī galvaspilsētas apkaimēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!