Foto: LETA

Šodien Rīgā, Kongresu namā atvērtais atbalsta centra Ukrainas iedzīvotājiem nav ticis galā ar bēgļu pieplūdumu.

Šodien pakalpojumi sniegti mazāk nekā 300 reizes, bet izsniegti aptuveni 700 numuriņi rindai pakalpojuma saņemšanai. Savukārt pēc bēgļu stāstītā, pieteikto numuriņu skaits esot bijis lielāks par 800.

Līdz ar to izveidojās situācija, ka cilvēki, kuri bija ieradušies uz centra atvēršanu jau plkst.9, nogaidīja rindā visu dienu. Turklāt, arī izstāvot rindu, viņiem neesot ticis piedāvāts tas, ko centra atvēršanā solījuši tā organizētāji.

Kā aģentūrai LETA skaidroja kāda sieviete, kas pirms pāris dienām ir atbraukusi uz Latviju un apmetusies pie radiniekiem, pēc gaidīšanas rindā visas dienas garumā viņai nav iedots ne braukšanas talons Rīgas sabiedriskajā transportā, ne līdzekļi iztikai, ne pārtikas paka. Turklāt, ņemot vērā, ka viņas rinda pienākusi dienas beigās, viņa neesot paguvusi arī noformēt vīzu.

Visu dienu Kongresu namā viņa pavadījusi arī bez iespējas paēst.

Arī aģentūrai LETA pašvaldībā apstiprināja, ka neesot sniegta visa nepieciešamā palīdzība normatīvo aktu trūkumu dēļ.

Taču šodien bēgļiem bijusi iespēja reģistrēties, aizpildīt pieteikumu vīzai, nofotografēties vīzas noformēšanai. Bija arī iespēja noskaidrot nepieciešamo informāciju saistībā ar izglītības iespējām bērniem, piereģistrēt bērnu bērnudārza rindā, kā arī noskaidrot, kādas ir iespējas sameklēt darbu.

Pašvaldībā uzsvēra, ka rīt plānots palielināt atbalsta centra kapacitāti, piesaistot vairāk pašvaldības darbinieku un brīvprātīgo, kā arī meklēt risinājumus, lai nodrošinātu cilvēku ēdināšanu.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Rīgas mēra preses sekretārs Aleksis Zoldners, braukšanas taloni sabiedriskajā transportā tiks izsniegti pēc attiecīga domes lēmuma. Tas tikšot pieņemts visdrīzākajā laikā.

Šodien daļai bēgļu tika izsniegtas arī pārtikas pakas pēc tam, ja pēc sarunas ar konkrēto cilvēku tika konstatēta šāda nepieciešamība.

Zoldners uzsvēra, ka krīzes pabalsts bēgļiem tiks piešķirts pēc nepieciešamo dokumentu noformēšanas un apstrādes. Tiem cilvēkiem, kuriem ir banku konti, tos varēs pārskaitīt uz norādīto kontu, savukārt pārējiem būs iespēja pabalstu saņemt skaidrā naudā.

Savukārt garantēto minimālo ienākumu būs iespējams saņemt pēc Sociālā dienesta apmeklējuma.

Kā aģentūrai LETA atzina Rīgas domes priekšsēdētājas vietnieces Lindas Ozolas (JKP) biroja vadītāja Hildegarde Graumane, pirmā vienotā atbalsta centra darba diena esot milzīga mācība visiem. Tikko esot beigušās pēdējās sanāksmes pašvaldībā, kurās ticis lemts par to, kas ir jāmaina darba organizēšanā un loģistikā, lai uzlabotu centra darbu.

Kā ziņots, šodien Rīgā, Kongresu namā tika atvērts atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem. Kā novēroja aģentūra LETA, pārsvarā tās ir sievietes, māmiņas ar bērniem, arī veci cilvēki un jaunieši. Vīriešu starp bēgļiem ir ļoti maz. Bieži bēgļus pavada Latvijas iedzīvotāji - radi vai draugi, pie kuriem bēgļi ir apmetušies.

Atbalsta centrs veidots ar mērķi sniegt iespējami pilnvērtīgu palīdzību vienuviet Ukrainas pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā saistībā ar Krievijas izraisīto karu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!