Foto: Viesturs Radovics/DELFI

Svētdien, 10. jūlijā, Valdemārpils baznīcā ierastais dievkalpojums pulksten 16 nenotika. Te mācītāja nav. Evaņģēliste Kristīna Ēce, kura "gana" baznīcēnus, todien Rēzeknē piedalījās rogainingā. Tas ir orientēšanās sporta sacensību paveids, kas ilgst nogurdinošas 24 stundas, kuru laikā jāspēj savākt pēc iespējas vairāk punktu, atrodot kontrolposteņus un tajos reģistrējoties. Kristīna ar savu komandas biedreni pieveica 65 kilometrus. Tiesa, arī ierasti baznīcā liela pūļa čalas nav, taču sestdien, 16. jūlijā, baznīcas tuvumā gaidāma lielāka rosība. Svinēs Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) simto dzimšanas dienu. Kristīna svētku priekšvakarā stāsta par Valdemārpils baznīcu un draudzi, ticību, savu aicinājumu un nākotnes gaidām.

Tieši pirms simt gadiem šajā dienā Rīgas Sv. Jēkaba baznīcā iesvētīja pirmo latviešu luterāņu bīskapu Kārli Irbi. Līdz ar Latvijas neatkarību arī garīdzniecība meklēja neatkarību, pirms simt gadiem nošķiroties no Vācijas vadītās baznīcas. Valdemārpilī turklāt 16. jūlijā būs arī pilsētas svētki. Sestdien pie baznīcas notiks Bībeles lasīšanas maratons. Draudzes locekļi lasīs četrus evaņģēlijus. Tie, kuri gaidīs sabiedrisko transportu tuvējā pieturā, varēs dzirdēt Bībeles lasījumu. Ja ļausies, par viņiem ticīgie arī aizlūgs.

Sieviete vada dievkalpojumus


Kopš 1993. gada LELB sievietes mācītāja amatā vairs netiek ordinētas. Šī iemesla dēļ baznīcā notikuši arī iekšēji strīdi. Zīmīgi, ka tieši Valdemārpilī 90. gadu sākumā draudzi vadīja mācītāja sieviete. Savukārt Kristīna ir evaņģēliste. Viņa drīkst vadīt dievkalpojumus un gatavot svētrunas. Evaņģēlists arī pasniedz svēto sakramentu, ko ordinēts mācītājs jau ir iesvētījis. "Dievkalpojuma laikā es tā arī paziņoju, ka šis sakraments jau ir iesvētīts un es to tikai izdalu," paskaidro Kristīna.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!