Foto: Midjourney/DELFI
Sava prieka pēc nogalinājis trīs cilvēkus, 37 gadus vecais rīdzinieks Jurijs Kriņicins 1975. gada decembrī atrada savu nākamo upuri – ievērojamo latviešu komponistu Raimondu Paulu, kuru vispirms viņš nolēma šantažēt. Noziedznieka aizturēšanas operācijā piedalījās arī Maestro, kurš 48 gadus pēc notikušā portālam "Delfi" atzīst – tas bija ļoti nepatīkami, un šādu "piedzīvojumu" viņš nenovēlētu nevienam.

Stāsts par maniaku Kriņicinu patiesībā sākas krietni agrāk. Viņš piedzima 1938. gadā Maskavā, bet pēc 2. pasaules kara ģimene pārcēlās dzīvot uz Rīgu. 1950. gada 13. augustā mazais Jurijs kopā ar vecākiem Rīgā devās uz Daugavmalu, lai ar kuģīti "Majakovskis" brauktu uz Mežaparku. Nekontrolētā cilvēku pieplūduma dēļ kuģis apgāzās – noslīka 147 cilvēki, arī Jurija vecāki. Puisim izdevās izglābties, tomēr viņš ilgāku laiku bija atradies zem ūdens un viņa smadzenēm trūcis skābekļa. Gan slīkšanas sekas, gan piedzīvotais vecāku zaudējums zēnam radīja psihiskus traucējumus, vēlāk secināja tiesu medicīniskās ekspertīze.

Jau pieaugot, Jurijam Kriņicinam tika diagnosticēta reaktīvā psihoze, kuras dēļ viņam nācās ārstēties psihiatriskajā slimnīcā. Tomēr vīrietis ieguva augstāko izglītību, strādāja kādā konstruktoru birojā un apprecējās. Neskatoties uz it kā normālo dzīvi, Kriņicins juta, ka ik pa laikam viņam nāk virsū "melnie" un viņam vajag "izlādēties" – no paziņām Kriņicins nelegāli iegādājās kara laiku vācu pistoli "Parabellum", ar kuru ik pa laikam gāja mežā šaudīties.

"Kriņicins paskaidroja, ka laiku pa laikam izjutis neizprotamu psihes sasprindzinājumu un diskomfortu, bet pēc kāda cilvēka noslepkavošanas nelāgās sajūtas izzudušas un viņš izjutis ne ar ko nesalīdzināmu un citiem nesaprotamu baudu un labsajūtu," raksta Kavalieris.

Izmeklētājus ieved strupceļā


Pirmo noziegumu Kriņicins paveica 1975. gada janvārī. Viņš Rīgā apstādināja Valdi Mekkeru, kurš piepelnījās kā privātais taksometra šoferis, un lūdzu viņu aizvest uz Ādažu pusi. Netālu no Ādažu poligona Kriņicins palūdza apstāties ceļa malā, lai varētu nokārtot savas dabiskās vajadzības. Izkāpis no auto, viņš izrāva pistoli un Mekkeru nošāva. Pēc tam taksista līķi slepkava atstāja mežā, bet pats ar viņa auto atgriezās Rīgā un spēkratu vienkārši atstāja pilsētas centrā.

Mekkera mirstīgās atliekas drīz vien atrada padomju karavīri, kuri gāja uz mācībām. Milicija noskaidroja, ka vīrietis ir noslepkavots ar ārzemēs ražotu pistoli, kā arī, ka upuris patiesībā uzvārdā ir Tenteris, kurš 2. pasaules karā ir dienējis vācu drošības iestādēs, bet pēc kara nomainījis vārdu, veiksmīgi izvairījies no čekas un dzīvojis mierīgu dzīvi.

Nākamā slepkavība

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!