Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 26. oktobrī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumā, kas paredz no 2025. gada apvienot Latvijas Televīziju (LTV) un Latvijas Radio.

Par mediju apvienošanu balsoja visi klātesošie deputāti, bet "pret" bija pie frakcijām nepiederošā deputāte Glorija Grevcova.

Paredzams, ka vienotā medija nosaukums būs Latvijas Sabiedriskais medijs (LSM).

Kopējais nepieciešamais finansējums abu mediju apvienošanai vienā uzņēmumā ir ap 384 400 eiro, tai skaitā 2024. gadā 301 412 eiro un 2025. gadā 83 025 eiro.

Izmaiņas likumā paredz, ka pēc 2025. gada 1. janvāra Latvijas Radio un LTV galvenie redaktori turpinās darbu apvienotajā medijā līdz brīdim, kad Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome ievēlēs LSM galveno redaktoru.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka, apvienojot sabiedriskos medijus un nodrošinot atbilstošu finansējumu, tiks sasniegts būtisks sabiedriskais labums un dots impulss Latvijas mediju telpas attīstībai, kā arī tiks stiprināta demokrātija.

Tāpat apvienots sabiedriskais medijs mazinās juridiskos šķēršļus kopīgu projektu attīstībā.

Ar vienotu sabiedrisko pasūtījumu un vienotu digitālo un attīstības stratēģiju tiks labāk nodrošināta lineārā satura pielāgošana digitālo platformu vajadzībām, būtiski palielinot auditorijas sasniedzamību, iespēja veltīt vairāk resursu jauniešu, pusaudžu un bērnu satura attīstībai un vienotas informatīvas telpas stiprināšanai, kā arī nodrošināt ziņu un informatīvi analītiskā satura daudzveidības saglabāšanu atbilstoši LSM misijai.

Likumprojekta anotācijā pausts, ka apvienots sabiedriskais medijs stiprinās kvalitatīva satura pozīcijas sadrumstalotajā un apzināti duļķotajā Latvijas informatīvajā telpā. Ilgtermiņā apvienota sabiedriska elektroniskā plašsaziņas līdzekļa izveidei un darbībai ir jānodrošina satura daudzveidība, viedokļu dažādība, izcila kvalitāte, plašs auditorijas aptvērums, satura izplatības platformu dažādošana, demokrātiskās iekārtas, nacionālās kultūras un informatīvās telpas stiprināšana, efektīva valsts budžeta līdzekļu izmantošana un atbildīgums sabiedrības priekšā. Iecerēto pārmaiņu mērķu izpilde būs novērtējama pēc rezultatīvajiem rādītājiem, kas noteikti dažādos plānošanas dokumentos, normatīvajos aktos un kas tiek mērīti, ar noteiktu regularitāti veicot sabiedriskā pasūtījuma izpildes sabiedriskā labuma testu un citus pētījumus.

Vienlaikus likumprojekts neliedz Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei nepieciešamības gadījumā dibināt arī citus sabiedriskos elektroniskos plašsaziņas līdzekļus.

Līdz ar to likums nebūs reducēts tikai uz LSM tiesisko regulējumu.

Šā gada 26. septembrī valdībā skatītajā ziņojumā par prioritārajiem budžeta pasākumiem vidējā termiņā jeb līdz 2026. gadam teikts, ka 2025. gadā apvienotajam sabiedriskajam medijam rezervēti 8,52 miljoni eiro, bet 2026. gadā – 6,88 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!