Фото: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 9. novembri, otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem plānots no 2024. gada ieviest hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu, vienlaikus par likumprojektu atbildīgā komisija uz trešo lasījumu gatavos priekšlikumus, kā nodrošināt atbalstu ģimenēm ar bērniem.

Par likumprojekta virzību atbildīgā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija rosināja likumu papildināt par pantu par hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu.

"Šis pants paredz nepieciešamu, sociāli atbildīgas valsts principam atbilstošu un mērķtiecīgu atbalsta mehānismu hipotekāro kredītu ņēmējiem mājokļa iegādei vai būvniecībai nolūkā aizsargāt sabiedrības labklājību, ņemot vērā EURIBOR likmes kāpuma un inflācijas rezultātā pieaugušo kredīta maksājumu un patēriņa cenu radīto būtisko izmaksu slogu mājsaimniecībām," skaidrots likumprojektā

Likuma izmaiņas noteiktu, ka Latvijā reģistrētas kredītiestādes, patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji, kā arī ārvalstu kredītiestāžu, patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju pastāvīgās pārstāvniecības Latvijā maksā hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu. Šī nodeva tiek maksāta par patērētājiem izsniegtajiem kredītiem, kuru atmaksa ir nodrošināta ar Latvijā esoša nekustamā īpašuma hipotēku.

Veicot nodevas aprēķinu, tajā neietvers nodevas maksātāja ārvalsts pastāvīgās pārstāvniecības darbības rezultātus. Hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodeva netiks piemērota tiem hipotekārajiem kredītiem, kas izsniegti ar fiksētu procentu likmi visā kredīta atmaksas periodā.

Likumprojekts arī nosaka, ka nodevas maksātājiem saskaņā ar šajā pantā noteikto būs pienākums sniegt atbalstu atbilstīgajiem hipotekārā kredīta ņēmējiem.

Tāpat regulējums nosaka, ka hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu par kalendāra gada ceturksni nosaka 0,5% apmērā no nodevas maksātāja kopējās izsniegto hipotekāro kredītu atlikumu summas uz attiecīgā ceturkšņa pirmo datumu.

Nodeva attieksies uz gadījumiem, ja hipotekārā kredīta līgums ir patērētājam vienīgais spēkā esošais hipotekārā kredīta līgums, ja līgums ir noslēgts līdz 2023. gada 31. oktobrim un ja pēdējais kalendāra mēneša laikā aprēķinātais hipotekārā kredīta līguma maksājums pārsniedz 20% no patērētāja kopējiem rīcībā esošiem vidējiem mēneša neto ienākumiem pēdējo sešu mēnešu laikā. Hipotekārā kredīta atlikums nedrīkst pārsniegt 250 000 eiro.

Likumprojekts nosaka, ka nodevas summu tās maksātājs līdz attiecīgā ceturkšņa pēdējai dienai izmaksā katram atbilstīgajam hipotekārā kredīta ņēmējam 30% apmērā no procentu maksājumiem, kas aprēķināti par attiecīgo ceturksni, bet ne vairāk kā 2% no periodam noteiktās procentu likmes, ievērojot, ka samazinātā procentu likme nedrīkst būt zemāka kā sākotnējā likme.

Saeimas sēdes laikā Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs (JV) informēja, ka vēl ir vairākas "nenoslīpētas normas", kuras plānots iekļaut likumprojektā uz trešo lasījumu. Kā viena no tādām attieksies uz ģimenēm ar bērniem.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !