Fоtо: Shutterstock

Saeima trešdien, 6. decembrī, ar 81 balsi "par" galīgajā lasījumā pieņēma Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas izstrādātos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem paredzēts sniegt atbalstu hipotekāro kredītu ņēmējiem.

Grozījumi paredz uz gadu ieviest jaunu hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu, ko maksās par katru kalendāra gada ceturksni un to noteiks ceturksnī 0,5% apmērā no nodevas maksātāja (kredītiestādes) kopējās izsniegto hipotekāro kredītu atlikumu summas uz 2023. gada 31. oktobri.

Atbalsta nosacījumi

Kredītiestāde par katru kalendāra gada ceturksni ne vēlāk kā līdz pārskata ceturkšņa pirmā mēneša 20. datumam iesniegs Valsts ieņēmumu dienestā (VID) deklarāciju, kurā norāda izsniegto hipotekāro kredītu skaitu un atlikumu summu uz 2023. gada 31. oktobri.

Noteiktos maksājumus banka samaksā 30 dienu laikā. Ja tā neveic šajā termiņā, par tam aprēķina nokavējuma naudu.

Uz atbalstu var pretendēt hipotekāro kredītu ņēmēji, kuru hipotekārā kredīta līgums ir noslēgts līdz 2023. gada 31. oktobrim un kuru hipotekārā kredīta atlikums nepārsniedz 250 000 eiro.

Hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu neaprēķinās un nemaksās par tiem hipotekārajiem kredītiem, kas izsniegti ar fiksētu procentu likmi visā hipotekārā kredīta atmaksas periodā.

Paredzēts, ka kredītiestāde aprēķinās aizdevuma procentu kompensāciju 30% apmērā no ceturksnī samaksātajiem procentu maksājumiem, kas aprēķināti saskaņā ar attiecīgo hipotekārā kredīta līgumu, bet ne vairāk kā 2 procentpunkti no periodam noteiktās kopējās aizņēmuma likmes.

VID no hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevas ieņēmumiem vienu reizi ceturksnī (ne vēlāk kā līdz ceturksnim sekojošā mēneša 30. datumam) veiks kompensācijas izmaksu uz nodevas maksātāja norādīto konkrētā hipotekārā kredīta ņēmēja maksājumu kontu.

Likuma izmaiņas stāsies spēkā 2024. gada 1. janvārī. Plānots, ka izmaksātajām summām nepiemēros ienākuma nodokli un uz tām nevarēs vērst parādu piedziņu.

Kā Saeimas sēdes laikā norādīja Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs (JV), likuma izmaiņu rezultātā valsts tautsaimniecībā nonāks 90 miljoni eiro.

Iebilst pret izmaiņām

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !