Fоtо: Publicitātes foto

Rasts risinājums, kas ļauj būtiski samazināt plānoto valsts nodevu par pasi, nosakot to 34 eiro apmērā. Galīgais lēmums par to būs jāpieņem Ministru kabinetam, portāls "Delfi" uzzināja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP)

Jāatgādina, ka iepriekš tika plānots, ka valsts nodeva par pasi būs 60 eiro līdzšinējo 30 eiro vietā. Tas raisīja sabiedrībā un politiķos sašutumu.

Apstiprinot jauno risinājumu, valsts nodeva par pases izsniegšanu paātrinātā kārtībā divu darba dienu laikā tiks noteikta 60 eiro apmērā līdzšinējo 55 eiro vietā.

Plānots arī saglabāt atvieglojumus personām, kuras atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā, bērniem līdz 20 gadu vecumam, pensionāriem, personām ar I vai II grupas invaliditāti, bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss.

Daļu no iepriekš plānotās valsts nodevas izmaksām, piemēram, sertifikācijas pakalpojuma izdevumus, kas saistīti ar dokumentu drošību, ieguldījumus tehnoloģijās, lai nodrošinātu dokumentu sagatavošanu, plānots segt, piesaistot finansējumu no citiem avotiem, tostarp Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem un valsts budžeta.

Jau ziņots, februārī Latvijā sāks izsniegt jauna parauga pases.

Kā raidījumā "Spried ar Delfi" iepriekš teica PMLP priekšniece Maija Roze, šīs jaunās pases būšot drošākas pret viltojumiem. "Kā mēs saprotam, ne tikai mūsu pusē tehnoloģijas iet uz augšu, bet arī tie, kas mēģina viltot dokumentus... arī tehnoloģijas attīstās, tāpēc ik pēc brītiņa atkal vajadzīgi jauni dokumenti ar nākošā līmeņa drošības pazīmēm".

PMLP portālam "Delfi" norādīja, ka obligātais personu apliecinošais dokuments ir eID karte. eID kartes cena ir nemainīga – 15 eiro. Savukārt pase ir izvēles dokuments, ko var noformēt vajadzības gadījumā, piemēram, ja plānots ceļot uz trešajām pasaules valstīm. eID kartēm jauns dizains nav plānots.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !