Fоtо: Kadrs no video
"Krievu kultūras produkti, padomju tradīcijas valstiskā un pašvaldības līmenī nav tas, kas mums šodien būtu jāatbalsta," tā atsevišķas krievu kultūras izpausmes Latvijas publiskajā telpā komentē vēsturniece un Helsinku Universitātes pētniece Una Bergmane. Un tā esot jābūt nevis tāpēc, ka vajadzētu nodarboties ar krievu kultūras "kancelēšanu", bet tāpēc, ka šobrīd mūsu prioritāte ir atbalstīt Ukrainu.

Taču, sagaidot pareizticīgo Ziemassvētkus, Doma laukumā padomiskas meldijas skandēja ansamblis krievu valodā, bet pa Liepājas ielām politiķes Jeļenas Osipovas pavadībā staigāja Salatēvs ar Sniegbaltīti, dalot saldumus ielās sastaptajiem. Sociālajos tīklos pieejamajos video redzams, ka daļa liepājnieku demonstrē neizpratni, daļa ar prieku paciņas pieņem. Dziesmām Doma laukumā neliela ļaužu daļa lec līdzi. Rīgas domes vicemērs Edvards Ratnieks (NA) sākotnēji pauda viedokli, ka "šāda parādība Vecrīgas tirdziņā nav pieļaujama", bet vēlāk, kad noskaidrojās, ka tas ir Audriņu pagasta sieviešu vokālais ansamblis "Ivolga", savā publiskajā komunikācijā kļuva ieturētāks. Tirdziņa pārstāvji stāsta, ka kultūras programma bijusi plašāka. Uzstājies vēl Stružānu pagasta kultūras nama sieviešu krievu dziesmu ansamblis "Raduga" un arī ukraiņu dziedātāja Jevgeņija Nansonova. Abi ansambļi piedalījušies arī vasarā notikušajos Dziesmu un deju svētkos.

Viss pašu rokās


Skaidrs, ka lielai daļai sabiedrības šādas krievu un padomju kultūras izpausmes laikā, kad, piemēram, akadēmiskie mūziķi atsakās izpildīt krievu autoru darbus, ir nepatīkamas. Ko ar tām darīt? Atteikties, ignorēt vai turpināt dzīvot tā, it kā nebūtu kara?

Komentāros pie krievu aktīvistes Osipovas video ar Salatēvu jeb Krievijas analogu mūsu Ziemassvētku vecītim bija manāmi arī jautājumi, kas adresēti Valsts drošības dienestam (VDD)

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !