Foto: DELFI

Ministru kabinets otrdien, 6. februārī, atbalstīja Finanšu ministrija (FM) virzīto priekšlikumu reorganizēt Valsts ieņēmumu dienestu (VID), no tā nodalot izmeklēšanas un operatīvas darbības funkcijas, par kurām turpmāk atbildīgs būs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Otrdien valdība uzklausīja ministrijas izstrādāto informatīvo ziņojumu par VID darbības pilnveides pasākumiem. Ziņojumā pausta vēlme pilnveidot VID darbību un stiprināt tā kā klientorientētas iestādes tēlu sabiedrībā.

Lai to īstenotu, FM rosina VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes funkcijas un uzdevumus nododot finanšu ministra pārraudzībā izveidotajai tiešās pārvaldes iestādei Nodokļu un muitas policijai, pār kuru finanšu ministrs īsteno padotību ar FM starpniecību.

Savukārt VID Iekšējās drošības pārvaldes funkcijas un uzdevumus plānots nodot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Kā skaidro FM, viens no VID attīstību kavējošiem faktoriem ir liels papildus uzlikto VID darbībai neraksturīgo funkciju un uzdevumu apjoms, kas noslogo dienesta kapacitāti pamatfunkciju nodrošināšanā.

"VID nozīmīgākā funkcija ir nodrošināt dienesta administrēto valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā un uz muitas robežas. Tādējādi, lai VID spētu nodrošināt savu tiešo funkciju pilnvērtīgu izpildi, kas saistīta ar nodokļu administrēšanu, nepieciešams apsvērt iespēju pilnībā atteikties no nodokļu administrācijai neraksturīgajām funkcijām," uzskata FM.

Kā VID neraksturīgas funkcijas tiek minētas valsts amatpersonu sarakstu, to grozījumu un valsts amatpersonu deklarāciju pieņemšana, kvalitātes pārbaude un apstrāde; noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma prasību īstenošana; valstij piekritīgās mantas administrēšana.

"Reorganizējot VID, iestādes uzmanības centrā būs uz nodokļu maksātāju vērsta perspektīva ap kuru tiek strukturēti un regulēti nodokļu administrēšanas procesi," pauž FM.

No valdībā lemtā izriet, ka FM līdz 2024. gada 1. jūnijam būs jāiesniedz valdībā grozījumi likumā par VID, kas paredz dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes un Iekšējās drošības pārvaldes funkciju un uzdevumu izslēgšanu no VID funkcijām un uzdevumiem.

Tāpat līdz 1. jūlijam jāizstrādā grozījumi Kriminālprocesa likumā, kas paredz precizēt izmeklēšanas iestādes un tām noteikto institucionālo piekritību, kā arī FM būs jāiesniedz likumprojekts par nodokļu un muitas policiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!