Foto: DELFI

Pašvaldības uzņēmums "Rīgas nami" grib celt nomas un apsaimniekošanas maksas pašvaldības īpašumiem, kam iebilst domes vadība, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pagājušā gada oktobrī visas domes iestādes un institūcijas, kas nomā telpas no "Rīgas namiem", saņēmušas paziņojumus, ka no šī gada sākuma būtiski kāps nomas un apsaimniekošanas maksa. Domnieki šādu plānu sola nepieļaut.

Kā atzīmējis Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Dainis Locis (NA/RA), iepriekš uzņēmumam bijusi vēlme maksas celt pat par 50%. "Tas uzreiz tika noraidīts. Tad viņi tur mainīja savu pieeju un kaut kur bija samazinājuši, ka viņi varētu pat 20%. (...) Un arī šo mēs būtībā noraidījām. Tas, ko viņi dara attiecībā pret privātajiem, kur ir privātie nomnieki, tur mēs, protams, nevaram viņiem kaut ko liegt, jo tā ir kapitālsabiedrība. Un tā ir komercdarbība un to visu regulē tirgus. Tātad attiecīgi viņi uzceļ šīs nomas maksas tik augstas, ka neviens šīs telpas nepieprasa, tad tirgus kaut kā reaģē. Reaģē visdrīzāk tā, ka tās telpas ir tukšas."

"Rīgas namu" vadītāja Baiba Sleže plānus celt nomas un apsaimniekošanas maksu skaidro ar faktu, ka gadiem nav notikusi uzņēmuma rīcībā esošo īpašumu vērtības pārrēķins.

"Apsaimniekošanas maksu viens no galvenajiem komponentiem ir minimālās algas. Līdz ar to pārskatot to, cik faktiski šīs izmaksas būs šajā gadā, mēs, protams, pārrēķinājām un ietvērām tur gan minimālo algu pieaugumu, gan arī tās indikācijas, kas mums ir no pakalpojumu sniedzējiem, kurus mēs izmantojam apsaimniekošanā, un tieši par šādu summu arī apsaimniekošanas izmaksas aug. Ja mēs runājam par nomas maksām. Tad nomas maksām ir mazliet sarežģītāk, arī tās ļoti sen nav pārrēķinātas. Bet pārrēķina pamats ir mazliet cits, jo mums ilgstoši revidenti ir norādījuši uz nepilnībām nekustamo īpašumu uzskaitē, kuras mēs pērn esam novērsuši. Un tam bija efekts arī uz nomas maksu apjomu," teikusi Sleže.

Pēc politiķu iebildēm uzņēmums piedāvājis cenu kāpumu samazināt un izlīdzinot uz vairākiem gadiem, jo no tā izvairīties pilnībā nebūšot iespējams. Sleže sola, ka šī gada laikā caurskatīs visu īpašumu sarakstu. Iespējams dažus pārdos.

Rīgas domes deputāti savukārt pārmet uzņēmumam, ka tā īpašumā esošais Saktas puķu tirgus augstās nomas maksas dēļ stāv pustukšs. Nav iznomātas visas telpas Jēkaba kazarmās. Joprojām nav plāna, kā attīstīt Centrāltirgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!