Fоtо: Shutterstock

Ministru kabinets šonedēļ lēma Valsts kancelejas paspārnē veidot Analītisko dienestu, tā uzturēšanai ik gadus veltot teju 400 000 eiro.

Valsts kancelejā portālu "Delfi" informēja, ka dienests sniegs atbalstu ministrijām un to padotības iestādēm, palīdzot sakārtot, vizualizēt un apstrādāt datus, sniedzot zināšanas minētajos procesos un kopumā attīstot valsts pārvaldes spēju labāk analizēt datus, veidot datos pamatotas rīcībpolitikas un pieņemt pierādījumos balstītus lēmumus.

"Analītiskā dienesta konsultanti–datu analītiķi iestādēs sniegs atbalstu datu savietošanā, interpretēšanā un vizualizēšanā, kā arī apmācīs kolēģus darbā ar dažādiem datu avotiem. Savukārt iestāžu eksperti iegūtās zināšanas un praktiskos risinājumus izmantos, lai analizētu vienu datu korelāciju ar citiem, lai modelētu dažādus scenārijus un nonāktu pie labākajiem iespējamiem risinājumiem, veidojot jaunu rīcībpolitiku vai veicot izmaiņas esošajā," norādīja Valsts kancelejā.

Plānots, ka Analītiskā dienesta konsultants–datu analītiķis vienā projektā atbalstu sniegs vidēji sešu līdz astoņu mēnešu garumā. Taču ilgtermiņa ieguldījums būs ne tikai palīdzība konkrētas problēmas risināšanā, bet arī iestādei sniegtās zināšanas un instrumenti datu pielietojumā turpmāk.

Valsts kanceleja uzsvēra, ka Analītiskais dienests sniegs nozīmīgu pienesumu valdības centra stiprināšanā, veicinot pierādījumos balstītas politikas un regulējuma veidošanu. Ieviešot Analītisko dienestu, būs svarīgi risināt gan esošos aktuālos jautājumus, gan arī veicināt datos balstītas kultūras veidošanu valsts pārvaldē kopumā.

Valsts kancelejā norādīja, ka arī citās valstīs pastāv šādi analītiskie dienesti, institūcijas vai citi formāti, ar kuru palīdzību stiprina analītisko kapacitāti.

"Šo valstu pieredze liecina, ka datu analītika var palīdzēt pieņemt pierādījumos balstītus lēmumus jebkurā nozarē. Piemēram, precīzi statistikas dati par transportlīdzekļu drošību, autovadītāju uzvedību un ceļu satiksmes negadījumiem palīdz izstrādāt risinājumus labākai ceļu infrastruktūrai un iedarbīgākiem ceļu satiksmes drošības pasākumiem," skaidroja Valsts kancelejā.

Analītiskais dienests iekļausies Valsts kancelejas Valsts pārvaldes politikas departamentā. Dienesta konsultanti–datu analītiķi sniegs pakalpojumu citām valsts pārvaldes iestādēm un tur dalīsies ekspertīzē. Līdzīgi kā Valsts kancelejas Inovācijas laboratorijā arī Analītiskā dienesta darbs norisināsies projektu veidā. Tiks izvērtēti ministriju pieteikumi, kuros aprakstīta risināmā problemātika un, balstoties uz noteiktiem kritērijiem, nolems, kuru jautājumu risināšanā piesaistāma Analītiskā dienesta palīdzība.

Analītiskajā dienestā plānots nodarbināt četrus cilvēkus un dienesta darbībai šogad piešķirti 320 559 eiro, no kuriem 168 893 eiro paredzēti atlīdzībai, bet 135 000 eiro – pētījumiem. Sākot no 2025. gada dienesta uzturēšanai plānots tērēt 399 261 eiro.

Lēmums veidot analītisko dienestu, kas sniegs pakalpojumu visai valsts pārvaldei, tika pieņemts, apstiprinot "Valsts pārvaldes modernizācijas plānu 2023.–2027. gadam". Šis plāns līdztekus citiem mērķiem paredz arī īstenot pierādījumos balstītus risinājumus un starpnozaru koordinētu sadarbību, izmantojot digitālās iespējas – šajā jomā Analītiskajam dienestam būs būtiska loma.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !