Foto: Shutterstock

Valsts kanceleja apstrīdējusi Valsts kontroles revīzijas starpziņojumu par bijušā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) laikā izmantoto praksi komandējumos doties ar speciālajiem avioresiem.

"Delfi" jau vēstīja, ka pērn opozīcijā esošais politiskais spēks "Apvienotais saraksts" (AS) uzdeva virkni jautājumu par Kariņa laikā praktizēto speciālo avioreisu izmantošanu. Tāpat AS vērsās Valsts kontrolē ar lūgumu izvērtēt šo lidojumu pamatotību.

Pērn novembrī Valsts kontrole portālu "Delfi" informēja, ka tā veic finanšu revīziju "Par resora Ministru kabinets 2023. gada pārskata sagatavošanas pareizību". Revīzijas iestādē norādīja, ka, ņemot vērā jautājuma aktualitāti saistībā ar budžeta līdzekļu lietderīgu izmantošanu un Valsts kontroles pieejamos resursus, finanšu revīzijas ietvaros plānots apkopot un izvērtēt informāciju arī par speciālo avioreisu izmantošanu Ministru kabinetā.

Pagājušajā gadā Valsts kontrole prognozēja, ka finanšu revīzija tiks pabeigta 2024. gada aprīlī, bet starpziņojums par attiecīgo jautājumu tiks sagatavots iespējami ātri.

28. februārī Valsts kontrole ziņoja, ka tā ir pieņēmusi lēmumu revīzijā par Ministru prezidenta speciālajiem lidojumiem, tomēr lēmums netiek atklāts, jo līdz 14. martam Valsts kanceleja ir tiesīga apstrīdēt lēmumu Valsts kontroles padomē.

Šodien revīzijas iestāde ziņo, ka tā no Valsts kancelejas ir saņēmusi apstrīdēšanas iesniegumu. Līdz ar to revīzijas starpziņojums par Ministru prezidenta speciālajiem lidojumiem piektdien, 15. martā, vēl netiks publiskots.

Valsts kontroles padome lēmumu par šo sūdzību pieņems 30 dienu laikā.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada novembrī Valsts kanceleja atbildes vēstulē AS norādīja speciālo gaisa transporta līgumreisu izmaksas par laika posmu no 2019. gada janvāra līdz 2023.gada septembrim, kas segti no valsts pamatbudžeta līdzekļiem, kopējai summai veidojot 600 000 eiro.

Tāpat Valsts kanceleja informēja, ka Eiropas Savienība (ES) kompensē nokļūšanu uz tās organizētām valstu un valdību vadītāju sanāksmēm, proti, Eiropadomi. Valsts kancelejas sagatavotā informācija liecina, ka Kariņš premjerministra amatā ar speciālajiem avioreisiem, kuru izmaksas segusi ES, devies uz kopumā 19 Eiropadomes sēdēm. Eiropai šie reisi trīs gadu periodā izmaksāja 750 000 eiro.

Pēc vairākām šim tematam veltītām publikācijām portālā "lsm.lv", kurās norādīts uz neprecizitātēm aprēķinos, tostarp, ka par lidojumiem uz Eiropadomi maksāts arī no valsts budžeta, Valsts kanceleja 20. februārī izplatīja paziņojumu medijiem atzīstot, ka tā iepriekš sniegusi kļūdainu informāciju par trim avioreisiem.

"Nesakritības norādītajās pozīcijās iekļautajās summās ir radušās, jo attiecīgajās pozīcijās daļa izmaksu ir segta no pamatbudžeta līdzekļiem, ņemot vērā, ka lidojumi notika gada nogalē, kad no ES Padomes Ģenerālsekretariāta piešķirtie līdzekļi attiecīgā gada ietvaros jau bija izlietoti, taču finansējuma pārdale starp resoriem vairs nebija iespējama, jo tā prasītu vairāk laika, nekā līdz konkrētajam lidojumam pieejams," skaidroja Valsts kanceleja.

Iestāde secināja, ka daļa lidojumu izmaksu tika segtas no pamatbudžeta, proti, 40 550 eiro apmērā.

Paziņojumā medijiem Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis atvainojas Saeimas deputātiem par neprecīzas informācijas sniegšanu un sekām, ko tā varēja radīt.

"Apliecinu, ka Valsts kanceleja ir ierosinājusi disciplinārlietu, lai izvērtētu, vai ir izdarīts disciplinārpārkāpums, kā arī konkrēto iesaistīto amatpersonu atbildību, sniedzot iespējami kļūdainu informāciju par speciālo lidojumu izmaksām," norāda Citskovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!