Fоtо: AFP/Scanpix/LETA

Sankcijas, kā arī efektīva Ukrainas pretgaisa aizsardzība, spēlējušas būtisku lomu Krievijas gaisa uzbrukumu ierobežošanā, šonedēļ notikušajiem triecieniem Kijivā esot pirmajiem šāda veida uzbrukumiem vairāk nekā mēneša laikā, teikts jaunākajā izlūkošanas informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Londona atgādina, ka ceturtdien Krievija veica savu pirmo lielo tālās darbības aviācijas (LRA) uzbrukumu Ukrainai vairāk nekā mēneša laikā. Uzbrukumā izmantoti vismaz desmit Tu-95 "BEAR-H" lidaparāti, kas operējuši no Oļenegorskas un Engelsas gaisa bāzēm, kā arī Mig-31 "FOXHOUND" iznīcinātāji.

Vismaz 20 raķetes (tostarp Krievijas modernās AS-23a "KODIAK" gaisā palaižamās spārnotās raķetes un AS-24 "KILLJOY" raķetes) tika izšautas pret mērķiem galvenokārt Kijivā. Kopš pēdējā aviācijas uzbrukuma Kijivai bija pagājušas 44 dienas.

Eksistē reāla varbūtība, ka mēnesi garā pauze LRA uzbrukumu kontekstā bija saistīta ar okupantu lidaparātu pārvaldīšanas un plānošanas problēmām. Sankcijas, visticamāk, ierobežojušas Krievijas piekļuvi detaļām gan priekš lidaparātiem, gan raķetēm. Regulāri Ukrainas panākumi pretgaisa aizsardzības jomā arī, visdrīzāk, ir sarežģījuši Krievijas misiju plānošanu, raksta Lielbritānijas ministrija.

Krievija noteikti turpinās uzbrukumus kritiski svarīgiem mērķiem, ja to ļaus lidaparātu, personāla un ieroču pieejamība, tādā veidā mēģinot uzturēt spiedienu pret Ukrainas valdību un iedzīvotājiem. Tas ir simptoms ieilgušai militārai kampaņai, kurā taktiskās gaisa spēku kapacitātes, kā iznīcinātāji un helikopteri, turpina atstāt ierobežotu iespaidu uz kopējo kara gaitu, noslēgumā raksta britu izlūki.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !