Fоtо: AP/Scanpix/LETA

Trešdien Slovākijas pilsētā Handlovā pēc valdības izbraukuma sēdes sašauts un dzīvībai bīstamus ievainojumus guvis Slovākijas premjerministrs Roberts Fico, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vēlāk trešdienas vakarā preses konferencē paziņots, ka mediķi joprojām cīnās par Slovākijas premjera Roberta Fico dzīvību: "Traumas ir nopietnas, taču ceram uz labāko scenāriju. Šobrīd mums nav labu ziņu, bet liekam cerības uz mediķiem," preses brīfingā trešdienas vakarā sacīja Slovākijas Aizsardzības ministrs Roberts Kalinaks, paužot, ka premjers jau vairāk nekā trīs stundas tiek operēts.

Savukārt Iekšlietu ministrs minēja, ka Fico sašauts piecas reizes, šāvieni trāpīti arī vēderā. Kopš preses konfereces par Fico veselības stāvokli nav informācijas, taču viņa vietnieks Tomass Taraba intervijā ar "BBC" paudis, ka operācija esot noritējusi veiksmīgi.

Taraba sacīja, ka viņš tic, ka Fico izdzīvos un premjera dzīvībai briesmas vairāk nedraud. Tāpat viņš pauda, ka viena lode trāpīja Fico vēderā, vēsta "Sky News". Jāmin gan, ka cita informācija kopš preses konferences par Slovākijas premjera veselības stāvokli nav izskanējusi.

Preses konferencē žurnālisti vaicāja par šāvēju, taču Slovākijas amatpersonas teica "ne šodien", minot, ka komentāri par šāvēju būs tuvāko dienu laikā. Iekšlietu ministrs minēja, ka uzbrukums premjeram bija politiski motivēts, un šis lēmums pieņemts pēc prezidenta vēlēšanām.

Šāvējs ir 71 gadus vecs vīrietis, kuram bijusi ieroču atļauja. Viņš ir rakstnieks, taču strādājis arī par apsargu veikalā, atsaucoties uz slovāku medijiem, vēsta BBC.

Jau vēstīts, ka trešdien pēc valdības sēdes sašauts Slovākijas premjerministrs Fico. Slovākijas valdība oficiālā paziņojumā informējusi, ka premjerministrs ir dzīvībai bīstamā stāvoklī.

Fоtо: AP/Scanpix/LETA

Ziņu aģentūra TASR vēsta, ka Fico sašauts Handlovas pilsētā pie kultūras centra, kur notika valdības sanāksme. Žurnālisti ziņo, ka dzirdēti vairāki šāvieni.

Uzreiz pēc uzbrukuma trīs no Fico apsargiem ātri palīdzējuši viņam piecelties un iecēluši automašīnā. Viņš ar helikopteru īsi pēc tam nogādāts tuvākajā slimnīcā.

Handlovas slimnīcas preses pārstāve apstiprināja, ka Fico bijis pie samaņas, kad nogādāts slimnīcā ar šautām brūcēm.

Fico stāvoklis esot dzīvībai bīstams, norādīts Slovākijas valdības biroja paziņojumā. Paziņojumā uzsvērts, ka premjers sašauts "vairākas reizes" un ar gaisa transportu nogādāts pilsētas Banska Bistrica slimnīcā, jo transportēšana uz Bratislavu aizņemtu "pārāk ilgu laiku".

Neapstiprināti aculiecinieku ziņojumi liecina, ka Slovākijas līderis sašauts rokās, kājās un vēderā, ziņo BBC. "Sky News" ziņo, ka kāda cita aculieciniece redzējusi asinis arī Fico krūšu apvidū. Pagaidām šīs ziņas nav iespējams apstiprināt.

Fоtо: AFP/Scanpix

Kādā aculiecinieka video redzams, kā aiztur iespējamo šāvēju. Incidents noticis laikā, kad Fico ticies ar atbalstītājiem.

Fоtо: Reuters/Scanpix/LETA. Attēlā uzbrucēja aizturēšana.

Slovākijas Iekšlietu ministrijas pārstāvis apstiprinājis, ka Fico sašaušana bijis slepkavības mēģinājums. Slovākijas prezidente Zuzanna Čaputova apstiprināja, ka policija ir aizturējusi uzbrucēju un amatpersonas sniegs plašāku informāciju, "cik drīz vien tas būs iespējams".

Čaputova paudusi šoku par "brutālo un nežēlīgo" uzbrukumu premjeram un novēlējusi viņam spēku atveseļoties.

Šajā video redzams, kā miesassargi evakuē Fico.

Fico sašaušana ir "bezprecedenta" uzbrukums ne tikai premjerministram, bet arī pašai valstij, "Sky News" komentējis drošības konsultants Martins Kralovics: "Nekas tāds mūsu valstī nekad nav noticis".

Bijušais Slovākijas ārlietu ministra vietnieka padomnieks BBC komentējis, ka politikskais klimats šajā valstī ir bijis polarizēts jau vairākus gadus: "Man žēl, ka tas jāsaka, bet kas tāds bija gaidāms." Viņš apgalvo, ka arī citi politiķi saskārušies ar draudiem drošībai: "Tagad politiskajai šķirai tas ir jāuzver ļoti nopietni."

Handlova atrodas aptuveni 180 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas Bratislavas.

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs sociālajos tīklos Slovākijas premjerministram novēlējis ātru atveseļošanos, uzsverot, ka "neatkarīgi no politiskajām vai cita veida atšķirībām, vardarbība ir pilnībā nepieņemama".

Slepkavības mēģinājumu nosodījuši arī līderi no Igaunijas, Polijas, Vācijas, Ungārijas, Ukrainas, Čehijas, Rumānijas, Eiropas Komisijas (EK) un citi. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzbrukumu Slovākijas līderim raksturojis kā "šausminošu": "Mēs stingri nosodām šo vardarbības aktu pret mūsu kaimiņvalsts valdības vadītāju. Ir jādara viss iespējamais, lai nodrošinātu, ka vardarbība nekļūst par normu nevienā valstī, formā vai jomā."

Populistikās partijas "Smer-SD" politiķis Roberts Fico Slovākijas premjera amatā stājās pēc septembra parlamenta vēlēšanām pagājušā gada oktobrī. Viņš tiek uzskatīts par Krievijai draudzīgu politķi, iestājies pret militāro palīdzību Ukrainai, pret sankciju piemērošanu Krievijai un Ukrainas tuvināšanos NATO.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !