Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas spēki apzināti izmantoja badu kā militāru taktiku pret civiliedzīvotājiem 85 dienas ilgajā Ukrainas pilsētas Mariupoles 2022. gada aplenkumā, starptautiskie tiesību eksperti norādīja ceturtdien publicētā ziņojumā, vēsta aģentūra "Reuters".

Vienlaicīgi okupanti nobloķējuši evakuācijas ceļus un humānās palīdzības piekļuvi Mariupolei. Krievija gan pati jau vairākkārt noliegusi, ka tās karaspēks vēršas pret civiliedzīvotājiem Ukrainā.

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) civiliedzīvotāju mērdēšanu badā "atņemot viņiem izdzīvošanai nepieciešamos avotus" kā militāro taktiku definē kā kara noziegumu. Bads ir attiecināms ne tikai uz pārtiku, aģentūrai komentēja Ukrainas padomniece Olga Matskviva: "Tas ir par visu, kas cilvēkam ir nepieciešams, lai izdzīvotu."

Organizācijas eksperti, sadarbojoties ar vairākiem speciālistiem, analizēja satelīta attēlus un fotogrāfijas, kā arī aculiecinieku un amatpersonu ziņojumus konkrētajā laika posmā.

Matskviva norāda, ka papildus triecienu un smago kauju upuriem daudz vairāk cilvēku Mariupolē gājuši bojā pārtikas, ūdens vai apkures trūkuma rezultātā pēc tam, kad okupanti uzbruka pārtikas punktiem, enerģētikas infrastruktūrai, ūdensapgādes iekārtām un medicīnas iestādēm.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!