Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Spānijas pilsētā Malagā svētdien tūkstošiem vietējo iedzīvotāju pulcējas, lai protestētu pret masu tūrismu. Sagaidāms, ka demonstrācijās Malagā pievienosies iedzīvotāji arī no tādiem populāriem Spānijas tūrisma galamērķiem kā Granada, Kadisa un Seviļa. Iedzīvotāju dusmas izraisījis mājokļu trūkums un citas sūdzības, kam par pamatu ir miljoniem tūristu.

Paredzams, ka Spānijas apmeklētāju skaits šogad pārsniegs 100 miljonus, kas vairāk nekā divkārt pārsniedz valsts iedzīvotāju skaitu. Arī tūrisma nozarē arvien vairāk rodas sajūta, ka lietas ir sasniegušas lūzuma punktu, raksta "The Guardian".

Iedzīvotāju sūdzības ir dažādas, sākot no nebeidzamiem pūļiem sabiedriskās vietās un transportā, līdz vietējo uzņēmumu grūtībām, taču problēmas kodols ir mājokļi, proti - ļoti ienesīgā tūristu dzīvokļu tirdzniecība ir aprijusi dzīvojamo fondu un izspiedusi vietējos iedzīvotājus no pilsētu vēsturiskajām teritorijām.

Malaga, kas vēl nesen bija tikai pieturas punkts apmeklētājiem, kas devās uz Costa del Sol kūrortiem, tagad pati ir kļuvusi par tūrisma galamērķi, kurā notiek straujš ģentrifikācijas process, proti, arvien vairāk pilsētas teritoriju tiek pārveidotas par ekskluzīviem rajoniem, kas liek iedzīvotājiem pamest savas mājas.

"Cilvēki, kas strādā tūrisma nozarē, nevar atļauties īri savā pilsētā. Kamēr mājoklis tiks uzskatīts par tirgojamu aktīvu, risinājuma nebūs," sacīja Kurro Mačuka no Malagas īrnieku arodbiedrības. "Mēs uzskatām, ka Malagas ekonomikas balstīšana uz tūrisma monokultūru nav ilgtspējīga un ir jāmaina."

Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Olala Luke Kolmenero no Granadas ir nobažījusies par pilsētas vēsturiskā kvartāla nākotni - viņa uzsver, ka UNESCO pasaules mantojuma objekts ir ne tikai arhitektūra, bet arī vietējie iedzīvotāji: "Mantojums ir arī cilvēki un viņu tradīcijas," viņa sacīja, piebilstot, ka tūristu dzīvokļu uzplaukums nozīmē, ka šajā rajonā praktiski nav vietējiem iedzīvotājiem pieejamu, īrējamu mājokļu. "Tūrisms pilsētai ir svarīgs, taču mēs iebilstam pret tūrismu, kas izstumj cilvēkus no mājām."

Barselonas mērs Jaume Kolboni pagājušajā nedēļā nokļuva ziņu virsrakstos ar paziņojumu, ka Barselona aizliegs izīrēt dzīvokļus tūristiem, lai ierobežotu pieaugošās mājokļu izmaksas vietējiem iedzīvotājiem. Līdz 2028. gada novembrim īstermiņa īres licences tiks atņemtas 10 100 dzīvokļiem, kurus plānots piedāvāt ilgtermiņa īrei vai pārdošanai. Paredzams, ka citas pilsētas varētu sekot šim piemēram.

Taču Marti Kuso, Barselonas mājokļu aktīvists, kurš ir viens no galvenajiem anti-tūrisma demonstrācijas rīkotājiem, aicina noteikt arī citus ierobežojumus tūrismam. "Mums jāpārtrauc tērēt 80 miljonus eiro gadā pilsētas reklamēšanai ārvalstīs," sacīja Kuso. "Tas nav tikai tūrisma ierobežošana, bet arī šeit dzīvojošo cilvēku tiesību garantēšana."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!